Oreščanin u Otvorenom: Krizu iskoristiti za smanjenje javnog sektora - Monitor.hr
16.04. (08:30)

Previše države

Oreščanin u Otvorenom: Krizu iskoristiti za smanjenje javnog sektora

Generalni problem u Hrvatskoj je prevelik javni sektor, rekao je Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika sinoć u Otvorenom – Oko 20 posto našeg BDP-a odlazi na hladni pogon, plaće i materijalne troškove javnog sektora, to je gotovo 50 posto više nego u npr. Njemačkoj.  Mi trebamo iskoristiti ovu krizu da počnemo reforme kojima ćemo naš javni sektor napraviti ekonomičnijim. Ova digitalizacija koja se dogodila je  korak u pravom smjeru. Ministar Tomislav Ćorić kaže da će se stimulirati investicijsku potrošnju, poput ulaganja u infrastrukturu. U emisiji su bili još Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, te Josip Tica, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a.

 


Slične vijesti

12.05. (09:30)

Zdrav i gladan, sit i mrtav...

Jako Andabak: Razmišljamo o zaštiti zdravlja i – o tome da ne budemo gladni

Mi sada cijelo vrijeme razmišljamo o dvije stvari. Jedno je zaštita zdravlja, a drugo je zaštita zdravlja kroz to da ne budemo gladni. Bez otvaranja granica nećemo napraviti neki posao – rekao je hotelijer Jako Andabak sinoć u Otvorenom. Ministar Capelli je rekao da je krenula kampanja za Sloveniju, Češku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Njemačku, kojima je svima Hrvatska auto-destinacija. Najavio je da će ljetni festivali biti održavani.

 

26.03. (13:10)

Šta opet ideš do frižidera?!?

Slovačka će preko mobitela pratiti kretanje zaraženih koronavirusom, HDZ-ov Bačić želi isto u Hrvatskoj

Slovački je parlament u brzoj proceduri odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup podacima o lokaciji mobilnih telefona osoba zaraženih koronavirusom (Slobodna). Sinoć su u Otvorenom pričali upravo o tome (jer će Vlada predložiti slične mjere), a HDZ-ov tajnik Branko Bačić rekao je da je potrebno suspendirati određena prava, komoditet i slobode… da štitimo zdravlje nacije, svakoga od nas. Zalaže se za to da treba pratiti mobitele (samo lokaciju) zaraženih, a i SDP-ov Peđa Grbin se slaže – da ja moram u samoizolaciju, ne bi imao problem s time da me se prati.

28.02. (08:00)

Dragi sosedi

Otvoreno o posjetu predsjednika Milanovića Sloveniji

Gosti su bili Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova; Joško Klisović, SDP; Žarko Puhovski, politički analitičar; Robert Botteri, kreativni direktor Mladine; i Danilo Latin, savudrijski ribar. Puhovski: Pitanje granice nazvao “burom u čaši slane vode”, potpuno besmislenim problemom. Čak i u odnosu na Sloveniju Hrvatska ima puno ozbiljnijih problema kao što je nuklearka, pa i još uvijek repovi Ljubljanske banke. Ovo je problem koji služi nacionalizmima kao klasični primjer nečega što se stavlja na dnevni red baš zato što se ne može riješiti. Smatra da je prvi akt predsjednika trebao biti odlazak u Austriju ili Italiju preko Slovenije. Odluka o arbitraži zapravo u najmanju ruku nije loša po Hrvatsku te da Hrvatska u Schengenu nikome ne odgovara više nego Sloveniji. HRT

19.02. (10:49)

Situacija van kontrole

U Otvorenom se žestoko svađali o Romima u Međimurju

Brojni slučajevi nasilja u Međimurju, u koje su uključeni Romi, zabrinjavaju javnost. Župan Matija Posavec rješenje vidi u povećanju broja policajaca i socijalnih radnika, strožim uvjetima za dobivanje socijalne pomoći te kažnjavanju roditelja koji ne šalju djecu u školu. Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine u Saboru, župana je optužio da štiti kriminalce, te da su za nerede krivi pojedinci, a ne cijela zajednica.

14.02. (20:30)

Minimalac?

USKOK godinama nema financijskog istražitelja, jer nitko neće raditi za tako malu plaću

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno tema je bila hrvatsko pravosuđe, sporost sudskih procesa i zapošljavanje stručnih kadrova van struke. Nitko neće doći raditi, stručan čovjek s godinama iskustva za takvu plaću… Isto tako je i s financijskim i IT stručnjacima, a i sa službeničkim kadrom, ne možemo ih adekvatno platiti – ističe ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić. T-Portal

30.01. (18:30)

Nešto za prijavit?

Ministar Malenica: SOA bi trebala provjeravati sve državne dužnosnike

Svakako trebaju postojati određeni kontrolni mehanizmi. Mislim da bi SOA trebala vratiti sigurnosne provjere za sve državne dužnosnike – rekao je Ivan Malenica, ministar uprave (HDZ) u Otvorenom (dolje snimka). Nikola Grmoja (Most) je naveo jedna problematičan primjer – Javio mi se jedan čovjek koji je bio u našoj diplomaciji kojem je SOA donijela negativnu sigurnosnu provjeru. On to ne može nikako osporiti jer je to povjerljiv nalaz i tu se postavlja pitanje može li netko iskoristiti SOU da bi određenim ljudima onemogućila političko djelovanje. Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, vratio je stvar na početak – Po meni je ovo skandalozno. Jer ako mi ne vjerujemo u svoje vlastite institucije, onda nešto ne štima s nama.

 

15.01. (14:30)

Splitski Joker

‘Podrška ubojici iz Splita pokazuje da društvo ne vjeruje pravosuđu i policiji’

Ankete već godinama pokazuju da građani nemaju povjerenja u sudstvo i policiju, no slučaj Filipa Zavadlava, mladića koji je ubio troje ucjenjivača u Splitu, samo ističe da državni zaštitni mehanizmi ne funkcioniraju dobro. Tim više što je veliki broj građana podržao njegov čin na društvenim mrežama uspoređujući ga s Jokerom i Punisherom. – Ne vjerujem da toliki broj građana podupire likvidaciju kao rješavanje bilo kojeg problema, to je izraz protesta koji je puno širi od cijelog slučaja – smatra Dean Ajduković, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu. HRT

06.11.2019. (09:30)

Tema nad temama

Otvoreno o korupciji u Hrvatskoj

Gosti emisije su bili Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora (HDZ), Željko Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i Željko Jovanović (SDP). Beljak je pojasnio što je mislio kad je rekao da je otac korupcije u Hrvatskoj Franjo Tuđman, kako joj je kum Vladimir Šeks. HRT (transkript i video, 45 minuta)

05.11.2019. (00:30)

Ti meni podrži GUP ja ću tebi proračun

Otvoreno o skladnom sastanku Plenkovića i Bandića

Gosti su bili predsjednik Skupštine grada Zagreba Drago Prgomet, Anka Mrak Taritaš, ministar Oleg Butković, zastupnik u Skupštini grada Zagreba Renato Petek (Naprijed Hrvatska!) te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. Renato Petek je rekao: “Otkako je Milan Bandić na čelu grada svih ovih godina, upravljao je sa 177 milijardi kuna. Čak i ako u skupštini izglasuju GUP, postoji mogućnost lokalnog referenduma “kako bi se zaustavilo devastiranje zelenih površina”. HRT (cijela emisija)

07.06.2019. (08:30)

Mrtvi zid

Otvoreno: Relković pojasnio neke stvari Živom zidu

Čak je i Otvoreno posvetilo cijelu emisiju tračevima i obiteljskim svađama Živog zida. Pozvali su tri živozidaša i jedinog vrijednog pažnje političkog komentarora Ivicu Relkovića koji je objasnio neke principijelne stvari koje se tiču svih: “Ivan Vilibor Sinčić je nositelj mandata za EU parlament. Kada ga ne bi uzeo, ne postoje dvije osobe koje ga mogu uzeti. Postoji samo jedna osoba kojoj taj mandat pripada, a to je gospodin Bunjac. Kada bi se on odrekao onda slijedi netko iza na listi. I da Bunjac ako je dao ostavku na mjesto zastupnika u Saboru onda se više ne može predomisliti i da Sabor sada ima 150, a ne više 151 zastupnika i da bi predsjednica i Jandroković trebali reagirati. HRT [video_icon]