Otkrivena "super Zemlja" s vodom, moguć život - Monitor.hr
12.09.2019. (08:30)

E, jel bolje kod vas?!

Otkrivena “super Zemlja” s vodom, moguć život

Astronomi su po prvi put zavirili u atmosferu egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava i otkrili kako vodene pare, tako i temperature koje potencijalno mogu podržavati život. Egzoplanet je poznat kao K2-18b, osam je puta veći od mase Zemlje i poznat je kao “super Zemlja”.

 


Slične vijesti

21.05. (20:30)

Jean-Luc, spasi nas!

NASA otkrila čestice koje putuju – unatrag kroz vrijeme

Znanstvenici iz NASA-e koji na Antarktici provode eksperiment na nebo su pomoću velikog balona nosili elektroničke antene kada su  susreli “povjetarac” svemirskih čestica koje su bili oko “milijun puta” jače od bilo čega što su prije vidjeli. Čestice su putovale prema “gore” od Zemlje, što je suprotno od uobičajenog, a NASA objašnjava da ovo otkriće sugerira kako su ove čestice putovale unatrag kroz vrijeme iz paralelnog svemira koji je rođen istovremeno kada je Veliki prasak stvorio ovaj u kojem živimo. Više nego ludo!

05.03. (17:30)

Pa, ne vide se Marsovci?!?

NASA snimila panoramske fotografije Marsa u najvišoj rezoluciji dosad

NASA-in rover Curiosity napravio je panoramu sastavljenu od više od 1000 fotografija i sadrži 1,8 milijardi piksela. Za snimanje panorame korištena je kamera Mast, odnosno Mastcam, a prikazuje Glen Torridon, područje koje Curiosity istražuje već godinama.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

27.02. (14:30)

Svemirski accessory

Astronomi: Zemlja dobila novi “mini-Mjesec” – asteroid 2020 CD3

Astronomi iz projekta pretrage svemira “Catalina Sky Survey” utvrdili su da je Zemlja svojom gravitacijom u svoju orbitu uhvatila jedan asteroid, 2020 CD3, što je tek drugi asteroid za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu. Ovaj asteroid u Zemljinu je orbitu ušao još prije tri godine, no tek ove veljače je snimljen. Nije velik, promjera 1,9 do 3,5 metra, a prethodni sličan asteroid, 2006 RH120, oblijetao je Zemlju 18 mjeseci tokom 2006. i 2007. godine. Osim što je rijetkost, ovaj fenomen je zanimljiv jer je ovo prilika za proučavanje asteroida (jel’ Bruce Willis zauzet?!?).

15.10.2019. (17:30)

Hrvatski policajci planiraju otići gore i kažnjavati

Odličan video: Brzina kretanja Zemlje

Gornji dio u videu prikazuje brzinu okretanja Zemlje oko svoje osi (o,46 kilometara u sekundi), drugi odozgo brzinu okretanja Zemlje oko Sunca (107.300 km/h), treći brzinu kretanja Sunčevog sustava unutar Mliječne staze (826.000 km/h), a donji brzinu kretanja Mliječne staze (2.160.000 km/h).

 

19.07.2019. (12:30)

Perspektiva mrava

Astronauti koji prvi put vide Zemlju iz svemira dožive kognitivni pomak u svijesti

Kada su astronauti prvi put vidjeli Zemlju iz svemira, rekli su da su doživjeli kognitivni pomak u svijesti, nakon što su vidjeli kako planet visi u praznini, o čemu pričaju u videu ‘Overview perspektive’ (‘Pregledna perspektiva’). NASA-in astronaut Ron Garan kaže dok je gledao Zemlju iz svemira “kfao da je vrijeme stalo. Bio sam preplavljen emocijama. Dok sam gledao dolje na Zemlju, tu zapanjujuću, krhku oazu, koja nam je dana za život, tuga me preplavila”. Zanimljivo je i kako astronauti naglašavaju koliko atmosfera djeluje slabašno – “jedva vidljivi sloj koji grli Zemlju i štiti sve živo na njoj od svemira”, a i da im se promijenilo gledanje na svemir – “mi već živimo u svemiru, samim time što smo na Zemlji, tu svijest treba razviti i promijenit će nam perspektivu na svemir”. 24 sata

14.06.2019. (17:30)

Velika planeta za veliku jabuku

Odlična fotografija: Jupiter iznad New Yorka

Fotografija je snimljena rano ujutro u srijedu kad je Jupiter bio najbliže Zemlji ove godine (samo 641 milijun kilometara), a pored gigantskog planeta vide se Callisto, Io i Europa, tri od četiri poznata Jupiterova satelita (otkrio ih Galileo, zato se tako zovu). I ovih dana još ih se može vidjeti, i Jupiter i njegove satelite, za vedrih noći, dalekozorom. 

 

15.05.2019. (23:30)

Bit ćemo tamo prije nego Marsijanci!

Najbolje fotografije Marsovog satelita Fobosa

Orbiter Odyssey fotografirao je jedan od dva Marsova satelita u fazi punog mjeseca, što je najbolji dosad pogled na ovo neobično nebesko tijelo koje u jednom danu triput obiđe Mars. Malen je rastom pa je težak za proučavanje. Premalen je da bi se sletjelo na njega ili u njegovu orbitu poslalo kakvu letjelicu. Najbolje što se može učiniti je uslikati ga iz daleka. Neki astronomi smatraju da je Fobos nekad bio asteroid koji je Mars privukao i od njega napravio svoj prirodni satelit. Space.com