Paljenje plina na naftnim poljima – zanemarena štetnost prakse raširene u cijelom svijetu - Monitor.hr
28.11.2022. (07:00)

Taj bi plin besplatno trebali dijeliti...

Paljenje plina na naftnim poljima – zanemarena štetnost prakse raširene u cijelom svijetu

Ako hoćeš da ti gorivo izgara kako treba, trebaš se pobrinuti da se dobro pomiješa sa zrakom. To se postiže tako da se zrak i plin miješaju prije izgaranja, kao u Bunsenovom plameniku ili, bliže svakodnevnici, na plameniku plinskog štednjaka. Procjenjuje se da je 2020. godine na bušotinama izgorjelo 142 milijardi kubičnih metara (142 km3!) plina – količina dovoljna za pokretanje dvije trećine automobila u Europskoj uniji. Zašto se taj plin ne iskorištava nego se pali pitanje je za sebe. Ispuštanje metana se ne može izbjeći nego samo ograničiti: računa se naime da u bakljama izgori 98 % plina, dok ostatak, dakle dva posto ostaje neizgoreno. I dok su nam usta puna obnovljivih i čistih izvora energije, malo koga brinu te milijarde kubika izgorenog i neizgorenog metana na naftnim poljima. Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

20.02.2022. (23:00)

Poziv na akciju

Uzbuna zbog “opasno brzog” rasta atmosferskog metana

Koncentracije metana u atmosferi prošle su se godine gotovo utrostručile od predindustrijske razine. Znanstvenici kažu da ova prekretnica naglašava važnost obećanja danog na prošlogodišnjem klimatskom summitu za suzbijanje emisija metana, stakleničkog plina koji je najmanje 28 puta jači od ugljičnog dioksida. Rast emisija usporio je na prijelazu tisućljeća, ali je zabiježen brz i misteriozan porast oko 2007. godine. To je izazvalo zabrinutost mnogih istraživača da globalno zatopljenje stvara mehanizam povratne sprege koji će uzrokovati oslobađanje sve više metana i samim time će biti još teže obuzdati rastuće temperature. Potencijalna objašnjenja kreću se od sve veće eksploatacije nafte i prirodnog plina i porasta emisija s odlagališta do rastućih stada stoke i povećanja aktivnosti mikroba u močvarama. No, rješenje postoji, navodi Green.hr.

11.07.2021. (20:00)

Dobro se podsjetiti

Kemičar u kući (#37): plin u kući – za korist i strah

U novom članku za Bug.hr znanstvenik Nenad Raos dotaknuo se teme plina koji se koristi u kući te na što pripaziti kako ne bi došlo do eksplozije ili drugih neželjenih posljedica. Kao i uvijek, važno je uzeti u obzir kemijski sastav plina, a u kući se uvijek radi o zemnom plinu, odnosno metanu, najjednostavnijem ugljikovodiku, koji je zapaljiv, nije otrovan, ali u primjesi sa zrakom u određenom omjeru može postati i eksplozivan. Iako je metan sam po sebi bez boje i mirisa, uvijek se namjerno dodaje miris nekog drugog plina kako bi potrošača na vrijeme upozorio na opasnost.

12.12.2019. (18:30)

Ajd, bar nismo za sve krivi mi

Močvare Sudana povećavaju količinu razinu metana u atmosferi

Znanstvenici su zabilježili veliki skok u emisiji metana (CH4) iz močvarnih područja Južnog Sudana. Pretpostavljaju da ga je uzrokovala velika navala vode iz istočnoafričkih jezera, uključujući Viktoriju, a procjenjuje da su ove emisije odgovorne za trećinu porasta količine metana u razdoblju između 2010. i 2016., ako se promatra područje istočne Afrike.