Pamela Anderson i Srećko Horvat u zajedničkom intervjuu o smislu života i zašto podržavaju "žute prsluke" - Monitor.hr
19.12.2018. (13:30)

Pamela Anderson i Srećko Horvat u zajedničkom intervjuu o smislu života i zašto podržavaju “žute prsluke”

Originalni intervju na Jacobin magazinu. Pamela Anderson: “Nadam se da će Jeremy Corbyn biti idući britanski premijer…. Plaža. Kalifornija. Eskapizam. Bila sam dio toga. Ali to mi daje privilegiju i priliku da progovorim o mnogim stvarima u koje vjerujem.” Srećko Horvat: “Seriju ‘Baywatch’ svaki je tjedan gledalo 1,1 milijardu ljudi u 148 zemalja. Mojoj sestri i meni tijekom rata u Jugoslaviji 1990-ih prizori iz serije ‘Baywatch’ bili su način da pobjegnu u moguću i željenu budućnost. Nema kulture bez popularne kulture.” Tportal ima djelomični prijevod intervjua. O intevjuu piše i Boris Vlašić u Jutarnjem.


Slične vijesti

Prekjučer (23:30)

Voda do grla

Profesor Petrić: Bez učinkovitog upravljanja i prilagodbe, štete od poplava u budućnosti će biti mnogo veće

Zbog klimatskih promjena, povećana opasnost od poplava može se očekivati u velikom dijelu Europekaže Hrvoje Petrić, profesor povijesti sa zagrebačkog filozofskog. Konkretno, uzrok su promjene količina padalina, isparavanje i otapanje snijega, krčenje šuma i upravljanje rijekama, gradnja akumulacija, premošćivanja i pojačana urbanizacija…

04.08. (10:30)

Šulja nam se dok se mi sunčamo

Ivan Đikić: Broj zaraženih u Hrvatskoj nije tako mali, virus se širi i to je opasnost za jesen

“Maska, distanca, higijena i obrazovanjem se možemo boriti protiv virusa i ne moramo se bojati pravog drugog vala koji će se pojaviti u desetom, jedanaestom mjesecu i biti pomiješan s drugim bolestima” – kaže Đikić. Kao poteze koji se moraju poduzeti ističe pripremu građana za jesen, pripremiti školovanje na dobar način s restriktivnim mjerama širenja virusa i  u isto vrijeme sa socijalnim kontaktom koji je djeci potreban.

04.08. (10:15)

Dravski galeb

Mađari dovode Bjelicu u Osijek: To je moj grad

Mađarski vlasnici NK Osijeka predvođeni Lorincom Meszarosem, bliskim suradnikom i prijateljem mađarskog predsjednika Viktora Orbana, žele angažirati Nenada Bjelicu kojem bi dali veću plaću nego što je imao u Dinamu, a to je oko milijun i 200 eura, te bi bio i prvi trener i sportski direktor, piše Tportal. Plan: prvo srušiti dominaciju Dinama u Hrvatskoj i plasirati se u skupinu Lige prvaka. U Osijeku se naveliko gradi novi stadion i najmoderniji trening-centar u ovom dijelu Europe. “Osijek je moj grad i moj klub, klub mojeg djetinjstva. Tako da… Zašto ne?” – rekao je Bjelica. Matjaž Kek je odbio preuzeti Dinamo, a u intervjuu Večernjem rekao je što misli o Mamićima, Daliću i navijačima.

26.07. (15:30)

Kajne Zoran

Milanović: Hrvatska treba saveznika, a to sigurno nije Njemačka

Milanović nikad nije bio od nekog velikog posla, ali stvari dobro razumije. O europskom novcu koji će Hrvatska dobiti, rekao je da postoje tri kategorije država, velike s puno novca, male s puno novca i velike države bez novca – “ako u jednu od tih triju skupina, a skupine određujemo kao nešto što je organski interesno, prepoznajemo Hrvatsku, recite mi, ja ne prepoznajem”. Što napraviti: “Moramo igrati inteligentno i lukavo. Nitko od nas sam nema šanse, ako se s nekim ne udruži i ako nema saveznika. Znamo koje to države mogu biti, a to sigurno nije Njemačka”.

26.07. (13:30)

Vrijeme šokove

Ravnateljica DHMZ-a: Stižu nam sve češći i žešći ekstremi

90 litara kiše po četvornome metru koja je pala u gradu Zagrebu u 24 sata vrlo rijetka pojava koja se dogodi jednom u čak više od 100 godina – kaže ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek. “Gotovo svake godine imamo po neki ekstremni događaj koji nam plavi gradove, pogotovo na Jadranu. Svaka obilnija kiša dovodi do problema u priobalnim gradovima”, kazala je Ivančan Picek i upozorila kako prema njihovim podacima budućnost donosi još sličnih ekstremnih događaja, koji će biti “češći i žešći”.

25.07. (20:00)

Čuvajte svoje šume

Dr. šumarstva Marko Zorić objašnjava kako vlasnici privatnih šuma na njima mogu zaraditi

Nedavno su otvorena 3 natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH na kojima su prihvatljivi korisnici šumoposjednici i jedinice lokalne samouprave. Natječaj za konverziju degradiranih šuma i šumskih kultura, natječaj za uspostavu i uređenje poučnih staza i ostale manje infrastrukture i natječaj za ulaganje u šumsku infrastrukturu poput šumskih cesta. U intervjuu pročitajte kako još doći do poticaja za iskorištenje privatnih šumskih posjeda. Jutarnji list

18.07. (18:30)

Kovači svoje sreće

Budući potpredsjednik vlade Boris Milošević: Za društvo je važno da radikalna desnica nema utjecaj na Vladu i HDZ

Imenovanje na mjesto potpredsjednika Vlade važno je za društvo na simboličkoj razini gdje će predstavnik manjine, Srbin, brinuti o ljudskim pravima – kaže budući potpredsjednik Vlade, Boris Milošević u intervjuu Večernjem. S druge strane, kaže – ni u Vladi ni u stranci radikalna desnica više nema utjecaja i nadam se da će tako ostati. To je generalno dobro za Hrvatsku. Cilj svog mandata na Markovu trgu ističe ostvarenje pomaka u području obrazovanja nacionalnih manjina kao i ostvarivanje prava na jezik i pismo.

16.07. (10:30)

Molimo bez potresa!

Fraktura otvorila svoju prvu knjižaru: Da dođemo na pozitivnu nulu trebat će nam godinu dana

Za 18. rođendan izdavačka kuća Fraktura poklonila si je knjižaru, blizu zagrebačke džamije (one takozvane, ne prave), a kaže urednik Seid Serdarević u intervjuu Jutarnjem da mu taj dio “dobro vibrira. U posljednje se vrijeme centar, kao što je bio slučaj recimo 80-ih godina, širi na veći potez. Rekao bih na relaciju od Trga Francuske republike do Kvatrića”. Za vibraciju će se pobrinuti i unplugged koncerti, koji su u planu. Ispod knjižare je podrumski prostor gdje planiraju održavati predavanja, edukacije, književne klubove. Što se koronakrize tiče, kaže da je u knjižarama pad prodaje između 50 i 60 posto, a da će Frakturi s novom knjižarom trebati jedna godina da dođe na nulu.

14.07. (11:30)

Glupanovirus

Lauc: Tko ne nosi masku i ne drži distancu – glup je!

Kad vidite nekoga u trgovini ili javnom prijevozu da ne nosi masku, slobodno mu kažite “Glupane stavi masku”, jer se to više ne može smatrati uvredom, već znanstvenom činjenicom – napisao Gordan Lauc na Facebooku potaknut istraživanjem o vezi mentalnih sposobnosti/kapaciteta radne memorije i prakticiranja mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Sinoć je bio kod Šprajca i rekao “ako pričamo o maskama, držanju distanci i nemanju velikih zabava, mislim da to nije veliko opterećenje za društvo. Moramo se naviknuti da smo mi u ratu. Mi smo u ratu s virusom”.

 

14.07. (09:30)

U Velikog je veliki strah

Sociolog Jovo Bakić: Za Vučića je ovo pitanje života i smrti

Ključno je zapravo privući dio državnog aparata na stranu naroda. U ovom trenutku policija misli da brani državu, a u stvari dobar dio žandara nije svjestan da brani mafiju. Nadam se da će u jednom trenutku i žandari shvatiti da su u službi mafije, a ne u službi države. Ako to shvate, onda ćemo riješiti problem koji imamo. Ali dok se to ne desi, ne može dati rezultat nasilje golorukih protiv teško naoružanih – komentira sociolog Jovo Bakić za Deutsche Welle prosvjede u Srbiji.