Preporuka za gledanje: 'Počivali u miru' - svjetsko, a naše - Monitor.hr
22.01.2018. (10:59)

Elitna jedinica

Preporuka za gledanje: ‘Počivali u miru’ – svjetsko, a naše

“Hoće li branitelji, udovice i ostali usual suspects prosvjedovati zbog treće sezone ‘Počivali u miru’? General Josip Koretić, mogul flaširane vode, predratni bog te pita što ostaje bez sina u namještenoj kavanskoj klopki. Kreće njegova akcija. General daje puno goru sliku od udovica koje žive u izvanbračnim vezama: čim ga glumi Dejan Aćimović, znaš da nije sestra milosrdnica” – preporučuje Boris Rašeta novu sezonu serije ‘Počivali u miru’; igra ponedjeljkom u 20:54 na HTV1.



Slične vijesti

17.10.2017. (14:02)

Igra hrvatskog prijestolja

Snimljena posljednja sezona serije ‘Počivali u miru’, o ubojstvima zlatne mladeži

U Zagrebu je završeno snimanje treće, ujedno i posljednje sezone ‘Počivali u miru’, prve hrvatske dramske serije koja je prodana na američkom te zapadnoeuropskom tržištu. Posljednja sezona serije u deset će nastavaka pratiti sumnjive smrti pripadnika hrvatske zlatne mladeži, djece istaknutih društvenih krugova. Bit će prikazana na HRT-u početkom 2018. Monitor

17.10.2017. (12:47)

Završeno snimanje posljednje sezone serije ‘Počivali u miru’, na HRT-u početkom godine

Nakon gotovo tri mjeseca u Zagrebu je završeno je snimanje treće, ujedno i posljednje sezone uspješne dramske serije ‘Počivali u miru’, koja je prikazana u susjednim državama, ali, po prvi puta, i na američkom te zapadnoeuropskom tržištu.

„Kad smo počeli pripremati ovu seriju, nismo bili vođeni ciljem da se probijemo na strana tržišta. Radili smo seriju za naše gledatelje, ali s visokom ambicijom. Smatrali smo, naime, da domaća dramska produkcija jako zaostaje za svjetskom produkcijom, da je negdje devedesetih izgubila korak u smislu kvalitete teksta, scenarija i produkcijske izvedbe. S jedne smo strane željeli raditi ozbiljnu seriju koja se na ozbiljan način bavi temama koje su nam važne, seriju koja je suvremena, a s druge strane htjeli smo da, baveći se tim temama, ne budemo dosadni gledateljima, nego da to pokušamo raditi na moderan način. Tako se, eto, dogodilo da su i stranci primijetili seriju“, istaknuo je autor serije i producent Dario Vince.

„Posljednja sezona serije u deset će nastavaka pratiti sumnjive smrti pripadnika hrvatske zlatne mladeži, djece istaknutih društvenih krugova, koji su obilježili prvih dvadesetak godina mlade države, te donijeti završetak priče o Luciji Car i njezinim istragama mračnih strana hrvatske stvarnosti, ali ne samo stvarnosti, odnosno onoga što se događa danas, nego i korijena svih nedaća koje se događaju u ovome društvu“, pojasnio je scenarist Saša Podgorelec. Uz glavnu glumačku postavu, koju inače čine Judita Franković, Dragan Despot i Miodrag Krivokapić, u gotovo 150 glumačkih uloga pojavljuju se Danko Ljuština, Dejan Aćimović, Slavko Štimac, Nina Violić, Alma Prica, Suzana Nikolić, Goran Navojec, Ivo Gregurević, Velibor Topić, Dijana Vidušin, Inge Appelt, Mladen Vujić, Tena Nemet Brankov, Žarko Savić, Sreten Mokrović, Dado Ćosić, Marko Petrić, Linda Begonja, Barbara Vicković, Katarina Strahinić, Živko Anočić, Dražen Čuček, Damir Šaban, Siniša Popović i Zijah Sokolović.

„U trećoj sezoni pojavljuju se određeni ljudi, koji za Lucijin lik donose neko novo okružje. U njemu se Lucija našla nakon druge sezone koja je tragično završila. Ona je, na neki način, možda zatomila svoju iskru ili strast i pritajila se, ali nailaze ljudi s kojima će ona ponovno zagristi te kreće dalje u potragu za istinom”, otkrila je glavna glumica Judita Franković.

Dejan Aćimović, koji u trećoj sezoni nosi jednu od glavnih muških uloga, smatra da serija donijeti puno uzbudljivih, neočekivanih i zanimljivih elemenata. „Pristao sam na ulogu gledajući prvu sezonu koja je bila jako dobra. Privukao me način na koji je napravljena i cijeli dramski kolorit koji je osmišljen u prvoj sezoni, a koji je nosio jednu posebnu, drukčiju energiju, drukčiju snagu i gledljivost u odnosu na ono što se inače vidi na televiziji“, rekao je Dejan Aćimović.

Početak prikazivanja treće sezone dramske serije ‘Počivali u miru’ na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje se početkom iduće godine. Prema priči Darija Vincea scenarij su napisali Saša Podgorelec i Dario Vince, redatelj je Goran Rukavina, direktor fotografije Darko Drinovac, umjetnički direktor Ivo Knezović, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Silvija Bradica, a skladatelj Davor Devčić. Glavni je producent Dario Vince, a izvršni producent Igor Vukov. Urednik je serije, kao i u prvim dvjema sezonama, Mislav Brumec.

21.12.2016. (12:58)

‘Počivali u miru’ – prva hrvatska serija u Britaniji

Britanska tvrtka Global Series Network otkupila je licenciju za hrvatsku dramsku seriju Počivali u miru čiji je razvoj financirao HAVC za tržište Ujedinjenoga Kraljevstva što je ujedno i prvi put da se neka domaća serija prikazuje na tom velikom i značajnom tržištu. Inače, Global Series Network ekskluzivni je partner poznatoga britanskog javnog servisa Channel Four.

Serija je razvijana u okviru HAVC-ovog natječaja za razvoj televizijskih djela. Prikazana je na HRT-u, a krajem prošle godine i u Belgiji. Poizvodnju je financirala Hrvatska radiotelevizija, produkciju potpisuje nezavisna produkcijska tvrtka Ring produkcija, režiju Goran Rukavina, Kristijan Milić i Goran Dukić, a kroz seriju je dosad prošlo više od 250 vrhunskih domaćih glumaca predvođenih stalnim likovima koje tumače Judita Franković i Dragan Despot.

‘Projekt Walter Presents pokrenut je kako bi predstavio ponajbolje dramske serije diljem cijeloga svijeta te smo ponosni što smo otkupili licenciju za emitiranje dramske serije Počivali u miru, naše prve hrvatske serije. Nadam se da će ova prodaja biti jedan od mnogih budućih poslovnih uspjeha domaće produkcije na inozemnome tržištu’, izjavio je povodom sklapanja ugovora dramski urednik i jedan od kreatora projekta Walter Presents Walter Iuzzolino.

Samim time, Počivali u miru će tijekom 2017. godine postati prvom hrvatskom televizijskom serijom koja će se prikazivati na velikome britanskom tržištu.

‘Počivali u miru’ hrvatska je dramska serija koja je s prikazivanjem krenula početkom siječnja 2013. godine. Tvorci serije su Dario Vince i Koraljka Meštrović. Redatelji prve sezone su Kristijan Milić i Goran Rukavina, a glavni scenarist je bio Saša Podgorelec, dok su scenaristi epizoda bili Ivor Martinić, Ivan Turković Krnjak i Marko Hrenović. Druga sezona premijerno je prikazana krajem ožujka 2015. godine. Redatelj je Goran Dukić, a glavni scenarist Saša Podgorelec. U drugoj sezoni u glavnim ulogama pojavio se niz poznatih glumaca kao što su Anja Šovagović Despot, Goran Navojec, Nina Violić i Daria Lorenci.

21.12.2016. (11:26)

Rest in BBC, al može i C4

‘Počivali u miru’ – prva hrvatska serija na britanskoj televiziji

HRT-ova dramska serija Počivali u miru bit će prikazana u Britaniji, što će biti prvi puta u povijesti da je neka hrvatska serija prikazana na cijenjenom britanskom tržištu otkud Hrvatska inače uvozi serije. Seriju je otkupila britanska tvrtka Global Series Network, ekskluzivni partner poznatog britanskog javnog servisa Channel Four, s kojim su pokrenuli ekskluzivni i jedinstveni dramski program pod nazivom ‘Walter presents’. Monitor

23.09.2015. (17:14)

Izvozni proizvod

TV serija ‘Počivali u miru’ prikazuje se u Belgiji

Pravo prikazivanja hrvatske dramske TV serije Počivali u miru otkupila je belgijska javna televizija za flamansko govorno područje VRT. Ovo je prva televizijska serija, čiji je razvoj financirao HAVC, koja će se prikazati na nekoj televiziji Zapadne Europe. Serija neće biti sinkronizirana, nego titlana, tako da će belgijski gledatelji hrvatske glumce čuti na hrvatskom jeziku. HAVC

01.04.2015. (20:13)

Sad ću da te

10 najseksi scena koje pamtimo u domaćim filmovima

“Bilo da je riječ o seksu kao odrazu karaktera, različitih društvenih pozicija ili o nekoj drugoj vrsti ideoloških, klasnih ili karakternih opreka, prizor seksa uz sam ljubavni čin mora imati i određeni dramski sukob ili bilo kakvu drugu vrstu emocionalnog punjenja. Zato su neke od najseksi scena upravo one u kojima se gotovo ništa i ne vidi”, piše Večernji potaknut scenom seksa između novinarke Lucije Car (Judita Franković) i policajca Romana Soršaka (Goran Navojec) u seriji Počivali u miru II.

26.03.2015. (19:20)

(Ne)kreativna sredina

Tvorac ‘Počivali u miru’: Dopuštamo demagozima da zaustavljaju vrijeme

“Ovdje je sve teško plasirati. Naručuje se malo, a kad se i radi onda ni kvaliteta ni tržišna logika nisu u prvom planu. Država se uopće ne bavi niti razumije ovo područje, pa se tamo gdje bi se trebale donositi strategije i stvarati pametna zakonska regulacija, muvaju neki somnabulni tipovi ili se pak sklapaju neki interesni dilovi ispod stola. Cijela Europa se bez zadrške okrenula jačanju sektora male, nezavisne produkcije, koja je u Europi proglašena jednim od ključnih strateških interesa, a kod nas se dopušta raznim demagozima i prefrigancima da već dvadeset godina zaustavljaju vrijeme, naravno u osobnu korist”, kaže producent i tvorac serije ‘Počivali u miru‘, Dario Vince,. Index