Razotkrivaju se lažni frajeri: Botovi dominiraju internetom - Monitor.hr
24.10. (23:00)

Čovjek si? Klikni sve slike koje prikazuju semafore

Razotkrivaju se lažni frajeri: Botovi dominiraju internetom

Tvrdi se da su pomogli promijeniti tijek američkih predsjedničkih izbora 2016. i ključna su komponenta stalnih pokušaja Elona Muska da se izvuče iz kupnje Twittera za 44 milijarde dolara. Optuženi su kao jedina stvar koja uništava društvene medije i hvaljeni kao ključno oružje u kibernetičkom ratovanju. To su botovi, automatizirani programi koji odrađuju kojekakve hvalevrijedne, a i prljave zadatke. Iako u većini vremena nadmudrujemo te slobodne botove, oni postaju sve inteligentniji, ali i destruktivniji, sposobni destabilizirati sve od financijskih tržišta do društvenih mreža i privatnih veza. U zadnje vrijeme poplava botova vidljiva je na mnogim aplikacijama za upoznavanje, poput Tindera, OkCupida, Hingea i sličnih. Internet kakav danas poznajemo ne bi bio moguć bez botova. Lider


Slične vijesti

28.05.2016. (10:00)

S botom nikad nisi sam

Siri, tko je tvoj šef?

Botovi su simpatični i još uvijek začudni, no vrijeme je da se odmaknemo od nekritičnog hypea i pogledamo u oči stvarnim ekonomskim interesima zbog kojih su izmišljeni. Sadašnji i budući botovi mogu biti prijateljski, kul, ozbiljni, pronicljivi, pa čak i bezobrazni i samosvjesni, ali ne postoji Iskreni Bot, koji će vam reći tko stoji iza njega. Zato što u krajnosti ne postoji botovo “ja”, nego samo kompanija, s tko zna kojim dionicima, možda registiranim na Panami, koja marljivo bilježi sve vaše upite, rezonira How We Get To Next.

05.01.2015. (23:09)

Futurama danas

Internet je tako neugodan – trebamo li manje ljudi i više botova?

“Bok, kako si?” – “Bok, Barry” – “Jesi li djevica?” – “Što se tebe tiče, bit ću zauvijek” – ovo što ste pročitali razgovor je s takozvanim botom, programom koji simulira ljudski govor na temelju prethodno napisanoga. Brett O’Connor osmislio je mnogobrojne primjerke na temelju tuđih tweetova, a u nemalom broju slučajeva interakcija s botovima mnogo je ugodnija od interakcije sa stvarnim ljudima, lakša je i muškarci diljem interneta često tretiraju ženske botove kao stvarne žene. Više o fenomenu i njegovoj budućnosti pročitajte na Guardianu.