Salmonela: Svake godine u Hrvatskoj 3.500 zaraženih - Monitor.hr
19.11.2016. (10:32)

Jaja za muku

Salmonela: Svake godine u Hrvatskoj 3.500 zaraženih

Salmonelom se u Hrvatskoj godišnje zarazi oko 3.500 ljudi, dok u isto to vrijeme do potrošača ne dolaze službene informacije o zaraženoj hrani, s iznimkom posljednjeg slučaja potaknutog smrću 5-godišnjeg djeteta. Salmonelu je, savjetuju liječnici, moguće uništiti samo dobrom termičkom obradom, znači pečenjem ili kuhanjem na iznad 65 stupnjeva, prije i nakon pripreme hrane treba oprati ruke, a pribor za pripremu sirove hrane treba oprati toplom vodom i deterdžentom. Spužvicu za pranje treba zamijeniti. Salmonela može na predmetima preživljavati satima te je svuda prisutna – u mesu, u jajima, na voću i povrću, u kućnim ljubimcima, dok prijenosnici mogu biti zaraženi ljudi… Glas Istre


Slične vijesti

24.10.2017. (13:43)

Salmonela vreba iz mnogih namirnica, ne samo jaja

20.06.2017. (23:16)

Agencija za hranu: Salmonela u pilećim filetima iz Poljske

09.05.2017. (18:50)

Još jedan uspjeh

Đikićev tim otkrio nove signalne putove koji blokiraju infekciju Salmonelom

Ivan Đikić i njegov tim znanstvenika sa Sveučilišta Goethe otkrili su nove signalne puteve koji blokiraju infekciju Salmonelom što je mogući temelj za nove terapije. Od zaraze Salmonelom obolijeva oko 200 milijuna pojedinaca godišnje, a ujedno je najčešći uzročnik gastroenteritisa ili upale probavnog trakta karakterizirana proljevima. “Koristeći suvremene metode mikroskopije znanstvenici iz Frankfurta, prvi su pokazali da linearni lanci proteina Ubikvitina predstavljaju signal koji potiče upalni odgovor stanice te smanjuje broj bakterija”, kaže se u priopćenju. 24sata

08.05.2017. (22:19)

Povratak starog (ne)prijatelja

Zbog salmonele na pomolu je povratak formaldehida u proizvodnju hrane

U strahu od epidemija salmonele, koja je i u Hrvatskoj prošle godine odnijela ljudski život, europske države razmatraju opravdanost povratka primjene formaldehida u uzgoju peradi.Formaldehid se od srpnja 2015. godine ne primjenjuje kao biocid koji se koristio u obradi žitarica, a danas je na razini Europske unije dopušten samo kao konzervans u proizvodnji silaže. Novi list

30.04.2017. (10:09)

Ministarstvo poljoprivrede zbog salmonele naredilo hitno povlačenje smrznutih pilećih filea

16.04.2017. (09:06)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. ožujka 2017. težine 674 g, rinfuza, LOT 170327

26.02.2017. (13:45)

Studentski centri potpisali dvogodišnji ugovor o nabavi jaja – iz Poljske, 1.800.000 komada svježih konzumnih jaja za 1.320.000 kuna; da su pričekali samo tri dana, studenti bi jeli domaća jaja; Poljska kratko bila na lošem glasu zbog salmonele u jajima

22.02.2017. (10:48)

Nova teorija: Asteke je desetkovala – salmonela

06.02.2017. (10:21)

Domaći proizvođači: Nestašice jaja u Hrvatskoj nema – trenutačno u nekim dijelovima ima nedostataka zbog toga što uglavnom pet, šest većih proizvođača obavlja svoj planirani redovni godišnji remont, odnosno zamjenu koka nesilica pa roba ne stigne odmah na police…

30.11.2016. (12:06)

Prodaja svježe i smrznute peradi pala je gotovo 40, a ostalih vrsta mesa oko 25 posto – otkako su zaredale inspekcijske kontrole Ministarstva poljoprivrede