'Svatko bi trebao znati voziti autobus, kako ne bi ostao izgubljen kada stane' - Monitor.hr
17.02.2022. (17:00)

Ako ste propustili

‘Svatko bi trebao znati voziti autobus, kako ne bi ostao izgubljen kada stane’

O percepciji, stanjima uma i o nečemu što se krije iza racija i podsvijesti, sferi blještave primordijalne svijesti koja je svima zajednička. To su pitanja kojima se bavio Mihajlo Pažanin u knjizi “Budan u autobusu”, a o kojima govori u emisiji Na rubu znanosti.


Slične vijesti

01.02.2022. (18:00)

Ako ste propustili

Kako su izgledali roboti u srednjem vijeku?

Srednjovjekovni roboti poprimali su razne oblike. I bili su puno više od lijepih kurioziteta. Automati su stajali na stjecištu prirodne znanosti – kako magije tako i tehnologije – karike između umijeća i prirode. Roboti u srednjem vijeku obavljali su mnošto društvenih i kulturnih uloga – zabavu, proučavanje, proricanje, nadziranje… Gost emisije je Petar Bujas, doktorand kulturne antropologije.

28.01.2022. (18:00)

Ako ste propustili

Krugovi u žitu – koje je njihovo značenje i tko ih ostavlja?

Tek u drugoj polovici 20. stoljeća stekli su slavu pod nazivom “krugovi u žitu”. I svce su manje bili tek krugovi, a sve više složeni piktogrami. Koja je svrha tih slika i obrazaca, tko im je autor, kakvo značenje skrivaju? Gost emisije je Nikola Duper, snimatelj i redatelj koji se 20 godina bavi istraživanjima misterija, autor dokumentarca Crop Circles – A Silent Knowing.

18.01.2022. (17:00)

Ako ste propustili

Na rubu znanosti: Utopije

Profesor Željko Baranović: Političarima kod nas nedostaje utopijska energija, razmišljanje o boljitku svih građana, svakog čovjeka pojedinačno… U današnje vrijeme postoji teror, trijumf obične, puke, prozaične faktičnosti. Ljudi žive trajajući, iz mislećih bića pretvaraju se u trajajuća bića, bića koja žive iz dana u dan, koja traju kao što traje stolica, stol, dakle, izgubili su perspektivu budućnosti. Kada čovjek to izgubi, gubi svoju temeljnu ontološku kategoriju…