• 10.05. (06:30)

    Godišnjica velike besmislice

    GDPR: Smiju li se snimati djeca na školskim priredbama?

    GDPR je većini internetskih korisnika najpoznatiji kao dosadan niz brzih pop-up obavijesti o privatnosti koje im iskaču dok surfaju po internetu i koje im idu beskrajno na živce. Pop-up obavijesti bile su zamišljene kao prva informacija nakon koje bi korisnici mogli sami shvatiti kako svaka aplikacija koju posjeduju i web stranica koju posjećuju koristi njihove podatke. No, u najvećoj mjeri su imale suprotan učinak i stvorile su zamor kod korisnika od te silne potrebe klikanja i davanja suglasnosti. Nedavni članak irske Komisije za zaštitu podataka koji raspravlja o događajima u školama graniči s apsurdom, a odnosi se na snimanje djece na školskom sportskom natjecanju. Školi su savjetovali da napravi scenarij gdje će se i kako djeca fotografirati, kako bi o tome mogli unaprijed obavijestiti roditelje i od njih dobiti suglasnost za snimanje. Djecu su označili različitim naljepnicama, zavisno o tome jesu li roditelji dali ili odbili odobrenje za snimanje. Sve apsolutno nepotrebno. Slobodna

    30.04. (20:30)

    PADeze

    GDPR drastično smanjio članstvo HDZ-a u Zagrebu – pali na samo 4 tisuće ljudi

    Prije dva mjeseca je 18.408 Zagrepčana koje u HDZ-ovoj evidenciji vode kao članove stranke dobilo obrasce koje su trebali popuniti osobnim podacima, a dosad ih je formular vratilo samo 4.142, odnosno 22,5%. Novi list piše da je ovaj podbačaj u vodstvo HDZ-a izazvao pravi šok jer sad mogu utemeljeno tvrditi da u Zagrebu imaju tek 4.142 člana. Inače, HDZ tvrdi da su cijeloj državi ima 220 tisuća članova.

    10.02. (12:30)

    Ni najmanje

    Koliko su nam zaštićeni osobni podaci?

    Iako je Uredba o zaštiti podataka, takozvani GDPR, na snagu stupila u svibnju prošle godine, mnogi se još i danas prilagođavaju pravilima objave osobnih podataka, pogotovo na internetu. Građani su Agenciji za zaštitu podataka dosad poslali oko tisuću pritužbi, a posebno se zaoštrilo između Udruge Blokirani i Ministarstva pravosuđa, na čijim stranicama su objavljeni podaci otprilike sto tisuća građana kojima se nudi ubrzani osobni stečaj. HRT

    25.12.2018. (18:30)

    Pamet u glavi

    Tehno-godina u Hrvatskoj: Najvažniji događaji – GDPR, Porsche ušao u Rimac automobile…

    Dan-danas klikćemo po sajtovima jer je u EU na snagu stupio GDPR,
    softversku tvrtku IN2 preuzela je grupacija Constellation Software, Porsche je kupio deset posto tvrtke Rimac Automobili, Hrvatska pošta pokrenula je postupak prodaje Evo TV-a Hrvatskom telekomu, EU ukinula geoblokiranje, uspješno okončana prva faza CARnetovog projekta e-Škole, tvrtka Gamepires rasturila je sa svojom igrom SCUM, aplikacija Photomath domaće tvrtke Microblink ostvarila je više od sto milijuna preuzimanja…

    22.10.2018. (06:15)

    Ludilo GDPR-a

    Umjesto prezimena uz zvono na ulazu – broj

    Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. On se pri tome pozvao na EU-ovu Uredbu o zaštiti podataka (GDPR)

    05.06.2018. (06:50)

    Bauk GDPR-a, nikom ništa nije jasno

    Banke ipak smiju koristiti HROK

    Banke u strahu od tužbi zbog moguće neusklađenosti njhovog HROK registra (Hrvatski registar obaveza po kreditima) s Općom uredbom za zaštitu osobnih podataka (GDPR-om) već dva tjedna ne koriste HROK, a klijenti im kreditnu sposobnost moraju dokazivati onako kako se to radilo prije njegova uvođenja 2007., ispisima prometa po računima i dodatnom dokumentacijom, zbog čega se odobravanje kredita odvija usporeno. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) poručuje im da nema prepreka za korištenje registra na osnovi kojeg banke procjenjuju kreditnu sposobnost klijenata. Večernji

    30.05.2018. (19:00)

    Komentar: Štiti li EU naše podatke?

    “Brisel, koji inače tako dosledno insistira na principima konkurencije i slobodnog tržišta, bio je spreman da preko toga pređe kada su u pitanju kineske investicije, sve da bi se EU zaštitila od ‘bezbednosnog rizika’ koji bi nastao ako bi Kinezi kupili evropske firme ili infrastrukturu od posebnog značaja. Opet se pokazuje da princip slobodnih investicija ima ograničeno važenje. U tom smislu se i GDPR može shvatiti kao pokušaj da se spreči gomilanje podataka o fizičkim i pravnim licima u EU u cilju zaštite sopstvenog vojno-političkog i tržišnog položaja”, piše Bilten, u dobrom komentaru GDPR-a.

    26.05.2018. (17:33)

    Nije bed

    Zbog GDPR-a bez posla bi mogli ostati utjerivači dugova

    Iz Hrvatskog registra obveza po kreditima najavljeno je obustavljanje razmjene podataka i izdavanje kreditnih izvješća za građane te kreditnih izvješća za obrtnike i slobodna zanimanja zbog GDPR-a. U problemu su i agencije koje okupuju dugove od banaka, teleoperatera i drugih poduzeća jer im oni više neće smjeti davati podatke klijenata. Jutarnji

    25.05.2018. (10:30)

    Moćna gomilica

    GDPR: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja?

    GDPR predviđa drastične kazne za institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu i upise. Donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima više nije 18, nego 16 godina, što znači da će djeca davati privolu za uporabu svojih podataka (primjerice ocjena u imeniku) čak i roditeljima. Također se ne smiju bez privole roditelja objavljivati slike s natjecanja i popisu rezultata. Ako škola pak nema videonazor, kazna može iznositi i do 50 tisuća kuna. HRT

  • 10.05. (06:30)

    Godišnjica velike besmislice

    GDPR: Smiju li se snimati djeca na školskim priredbama?

    GDPR je većini internetskih korisnika najpoznatiji kao dosadan niz brzih pop-up obavijesti o privatnosti koje im iskaču dok surfaju po internetu i koje im idu beskrajno na živce. Pop-up obavijesti bile su zamišljene kao prva informacija nakon koje bi korisnici mogli sami shvatiti kako svaka aplikacija koju posjeduju i web stranica koju posjećuju koristi njihove podatke. No, u najvećoj mjeri su imale suprotan učinak i stvorile su zamor kod korisnika od te silne potrebe klikanja i davanja suglasnosti. Nedavni članak irske Komisije za zaštitu podataka koji raspravlja o događajima u školama graniči s apsurdom, a odnosi se na snimanje djece na školskom sportskom natjecanju. Školi su savjetovali da napravi scenarij gdje će se i kako djeca fotografirati, kako bi o tome mogli unaprijed obavijestiti roditelje i od njih dobiti suglasnost za snimanje. Djecu su označili različitim naljepnicama, zavisno o tome jesu li roditelji dali ili odbili odobrenje za snimanje. Sve apsolutno nepotrebno. Slobodna

    30.04. (20:30)

    PADeze

    GDPR drastično smanjio članstvo HDZ-a u Zagrebu – pali na samo 4 tisuće ljudi

    Prije dva mjeseca je 18.408 Zagrepčana koje u HDZ-ovoj evidenciji vode kao članove stranke dobilo obrasce koje su trebali popuniti osobnim podacima, a dosad ih je formular vratilo samo 4.142, odnosno 22,5%. Novi list piše da je ovaj podbačaj u vodstvo HDZ-a izazvao pravi šok jer sad mogu utemeljeno tvrditi da u Zagrebu imaju tek 4.142 člana. Inače, HDZ tvrdi da su cijeloj državi ima 220 tisuća članova.

    10.02. (12:30)

    Ni najmanje

    Koliko su nam zaštićeni osobni podaci?

    Iako je Uredba o zaštiti podataka, takozvani GDPR, na snagu stupila u svibnju prošle godine, mnogi se još i danas prilagođavaju pravilima objave osobnih podataka, pogotovo na internetu. Građani su Agenciji za zaštitu podataka dosad poslali oko tisuću pritužbi, a posebno se zaoštrilo između Udruge Blokirani i Ministarstva pravosuđa, na čijim stranicama su objavljeni podaci otprilike sto tisuća građana kojima se nudi ubrzani osobni stečaj. HRT

    25.12.2018. (18:30)

    Pamet u glavi

    Tehno-godina u Hrvatskoj: Najvažniji događaji – GDPR, Porsche ušao u Rimac automobile…

    Dan-danas klikćemo po sajtovima jer je u EU na snagu stupio GDPR,
    softversku tvrtku IN2 preuzela je grupacija Constellation Software, Porsche je kupio deset posto tvrtke Rimac Automobili, Hrvatska pošta pokrenula je postupak prodaje Evo TV-a Hrvatskom telekomu, EU ukinula geoblokiranje, uspješno okončana prva faza CARnetovog projekta e-Škole, tvrtka Gamepires rasturila je sa svojom igrom SCUM, aplikacija Photomath domaće tvrtke Microblink ostvarila je više od sto milijuna preuzimanja…

    29.10.2018. (11:00)

    Svi apsurdi nove uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) ako se dosljedno primjenjuju

    Iscrpnije...
    22.10.2018. (06:15)

    Ludilo GDPR-a

    Umjesto prezimena uz zvono na ulazu – broj

    Sve je počelo žalbom jednog stanara stana u vlasništvu grada Beča koji ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. On se pri tome pozvao na EU-ovu Uredbu o zaštiti podataka (GDPR)

    05.06.2018. (06:50)

    Bauk GDPR-a, nikom ništa nije jasno

    Banke ipak smiju koristiti HROK

    Banke u strahu od tužbi zbog moguće neusklađenosti njhovog HROK registra (Hrvatski registar obaveza po kreditima) s Općom uredbom za zaštitu osobnih podataka (GDPR-om) već dva tjedna ne koriste HROK, a klijenti im kreditnu sposobnost moraju dokazivati onako kako se to radilo prije njegova uvođenja 2007., ispisima prometa po računima i dodatnom dokumentacijom, zbog čega se odobravanje kredita odvija usporeno. Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) poručuje im da nema prepreka za korištenje registra na osnovi kojeg banke procjenjuju kreditnu sposobnost klijenata. Večernji

    30.05.2018. (19:00)

    Komentar: Štiti li EU naše podatke?

    “Brisel, koji inače tako dosledno insistira na principima konkurencije i slobodnog tržišta, bio je spreman da preko toga pređe kada su u pitanju kineske investicije, sve da bi se EU zaštitila od ‘bezbednosnog rizika’ koji bi nastao ako bi Kinezi kupili evropske firme ili infrastrukturu od posebnog značaja. Opet se pokazuje da princip slobodnih investicija ima ograničeno važenje. U tom smislu se i GDPR može shvatiti kao pokušaj da se spreči gomilanje podataka o fizičkim i pravnim licima u EU u cilju zaštite sopstvenog vojno-političkog i tržišnog položaja”, piše Bilten, u dobrom komentaru GDPR-a.

    26.05.2018. (17:33)

    Nije bed

    Zbog GDPR-a bez posla bi mogli ostati utjerivači dugova

    Iz Hrvatskog registra obveza po kreditima najavljeno je obustavljanje razmjene podataka i izdavanje kreditnih izvješća za građane te kreditnih izvješća za obrtnike i slobodna zanimanja zbog GDPR-a. U problemu su i agencije koje okupuju dugove od banaka, teleoperatera i drugih poduzeća jer im oni više neće smjeti davati podatke klijenata. Jutarnji