U Nemetinu se proizvodi jedan od najbolje ocijenjenih hrvatskih ginova - Monitor.hr
27.04. (14:00)

Živjeli

U Nemetinu se proizvodi jedan od najbolje ocijenjenih hrvatskih ginova

Na jednom od dva najprestižnija svjetska natjecanja u ocjenjivanju kvalitete žestokih pića, onom londonskom, s tradicijom dugom pola stoljeća, dva su hrvatska gina ove godine zaslužila zlatnu medalju s ukupnom ocjenom 96, što ih čini najbolje ocijenjenim hrvatskim ginovima u povijesti. Jedan od njih proizvodi se u Nemetinu kraj Osijeka, a za najbolji gin zaslužan je dvojac čije se rakije već piju u restoranu s Mišelinovom zvjezdicom. Agroklub


Slične vijesti

Srijeda (18:00)

Piti ili ne piti, pitanje je sad

Pivo ipak nije zdravo – pogotovo za crijeva

Prema jednoj novoj studiji pivo može pozitivno utjecati na crijevni mikrobiom. To nije istina, kaže Helmut Seitz, znanstvenik koji već desetljećima istražuje djelovanje alkohola na ljudski organizam. Kao otegotnu okolnost studiji stavlja se činjenica da ju je financirala jedna od najvećih pivovara u Kini. Iako piva u sebi sadrži sastojke koji povoljno utječu na organizam, oksidativni učinak alkohola dovodi do upala i povećava rizik od obolijevanja – od dijabetesa pa sve do raka. Za crijeva je svakako štetnije od vina, ističe Seitz. DW

04.08. (15:00)

Lude partyje zamijenile čajanke

Osam trendova u industriji pića: Svijet i dalje pije, ali trijezno i zdravo

Potrošači biraju kvalitetu umjesto kvantitete pa su ove godine sve popularniji pokreti poput mindful pijenja ili NOLO-a (pića s manjim udjelom alkohola ili bezalkoholna). Ti su trendovi posebno aktualni među mlađim generacijama koje postaju sve zainteresiranije za holistički pristup zdravlju i dobrobiti. Zbog toga raste prodaja funkcionalnih i zdravih pića, niču novi alkoholnih brendovi s inovativnom ponudom. Tako su, primjerice, pića na bazi CBD-a (kanabidiola) postala popularna prošle godine, a ove i idućih postat će dio mainstreama i u alkoholnoj i u bezalkoholnoj industriji. Pića s dodatkom CBD-a ne mogu omamiti kupce, ali, kako proizvođači tvrde, dobro utječu na zdravlje, imaju protuupalno djelovanje, uravnotežuju raspoloženje i poboljšavaju memoriju. Sve su popularniji i kokteli u limenci, kao i vina u kutijama. Lider

03.08. (15:00)

Ovdje se samo priča, a niš se ne pije

Novi trendovi s alkoholom: Generacija Z se trijezni

Od obiteljskih slavlja do proslava u tvrtkama ili izlazaka s prijateljima: alkohol čini dobar dio života. Ipak, među generacijom Z, onima rođenima između 1995. i 2010., mnogi se odlučuju ne piti. Anketa među mladima u dobi između 12 do 25 godina u Njemačkoj pokazala je da konzumacija alkohola u toj dobnoj skupini postupno pada. Godine 2004. 21 posto mladih u dobi od 12 do 17 godina još je reklo da prekomjerno piju barem jednom tjedno, no do 2021. ta je brojka pala na nešto ispod 9 posto. Iz sociološke perspektive, gubitak kontrole zbog alkohola jedan je od glavnih razloga. Kontrola je postala izrazito važan fenomen za generaciju kojoj život uvelike diktiraju društveni mediji – objašnjava jedan sociolog. Lider

27.07. (12:00)

Volim piti i voziti

Zbog šećerne trske propala električna mobilnost u Brazilu

Političari, velike poljoprivredne tvrtke i veliki proizvođači automobila, poput Toyote i Volkswagena, ujedinili su se u Brazilu kako bi zadržali primat na tržištu vozila pogonjenih na etanol nauštrb električnih vozila. Brazilski automobili na fleksibilno gorivo, koji se mogu pokretati mješavinom etanola i benzina, dugo su najpopularnija vozila na tržištu, a sada ti automobili pokretani dijelom i destilatom šećerne trske prijete usvajanju potpuno električnih automobila u toj južnoameričkoj zemlji. Unatoč popularnosti automobila s fleksibilnim pogonom na etanol, nije sve nužno u rukama kupaca. Naime, automobili na etanol povezani su s moćnom i utjecajnom brazilskom industrijom šećera. Podsjetimo, Brazil je najveći svjetski proizvođač šećerne trske, a industrija šećera postala je sve moćnija i do 1979. pronašla još jednu nišu u automobilima na čisti etanol koje je tada uvozio Fiat. Revija HAK

19.06. (13:00)

Bolje pušit nego pit

Kanabis uglavnom je droga s kojom se ‘počinje’, ali od alkohola je veća smrtnost

Teorija da upotreba kanabisa vodi korištenju težih i opasnijih droga je jedan od najčešćih argumenata protiv legalizacije i jedan od najstarijih. Činjenica je: Studije pokazuju da postoji korelacija između konzumiranja kanabisa i kasnijeg konzumiranja jačih opojnih sredstava. Što ranije i češće ljudi počnu koristiti kanabis, veća je vjerojatnost da će kasnije upotrebljavati i druge ilegalne droge. No, ima i drugih rizičnih faktora. Za prelazak na teže oblike droga nešto je manji rizik s alkoholom, iako je zabilježeno više slučajeva fatalnog predoziranja alkoholom nego fatalnog predoziranja kanabisom. DW

16.05. (19:45)

Dr. Ivo Belan: Muškarci koji puno piju mogu razviti ženske tjelesne karakteristike

20.12.2022. (14:00)

Ako piješ, ne možeš voziti

Pivovara Carlsberg prva tvrtka kod nas koja je u službena vozila ugradila alkotest

Do danas Alcoloc je ugrađen u čak 99 posto njihovih vozila. U Carlsbergu tumče kako taj sustav zapravo funkcionira u praksi: Pri sjedanju u automobil potrebno je puhati u test dok on ne prestane davati zvučni signal. Nakon nekoliko sekundi, u slučaju da je količina alkohola u dozvoljenim granicama, sustav omogućuje paljenje automobila. U slučaju da količina prelazi granicu, sustav blokira automobil na 15 minuta i nakon tog vremena dozvoljava ponovni pokušaj. Ako ni tada vozač ne prolazi test, sustav automobil blokira na 30 minuta. Danica

12.12.2022. (11:00)

Ne znaš bi li popio ili ulio u auto

Raos: Izazov obnovljivih goriva – nanometarskom membranom do bioetanola

Destilacija je jednostavan no ne i jeftin proces. To kažem zato što je za destilaciju potrebno uložiti energiju, toplinu, pa kad je riječ o tome da se etanol koristi kao gorivo postavlja se pitanje ne samo ekonomske nego i energetske isplativosti. Kolikogod izgledalo zanosno točiti u spremnik automobila (bio)etanol umjesto benzina, ne treba zaboraviti da se za proizvodnju bioetanola troši energija, ma proizvodio se on i od poljoprivrednog otpada. No evo novosti: kineski su znanstvenici napravili membranu kojom su uspjeli povećati koncentraciju alkohola za gotovo devet puta, pretvarajući 5%-tni alkohol u 45%-tni. Tajna je u njezinoj ekstremnoj hidrofobnosti. Nova se membrana usto pokazala prikladnom za separaciju butanola i vode, a nadamo se da će biti iskušana i na drugim alkoholima, bilo za njihovo odvajaje od vode ili jednog od drugog. Nenad Raos za Bug.

18.09.2022. (16:00)

Krivo srastanje

Istraživanja potvrdila da već i gutljaj alkohola trajno mijenja mozak

Više o temi alkoholizam | Telegram.hr

Istraživači sa sveučilišta u Kölnu, Mannheimu i Heidelbergu pokazali su da čak i jedna doza alkohola trajno mijenja morfologiju neurona. Konkretno, alkohol utječe na strukturu sinapsi, kao i na dinamiku mitohondrija, otkriva studija časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences. U stanicama tretiranim etanolom poremećeno je kretanje mitohondrija, ali i kemijska ravnoteža određenih sinapsi. Te su promjene bile trajne i potvrđene su promjenama u ponašanju životinja: miševi i vinske mušice poslije bi konzumirali još više alkohola. “Ovi mehanizmi upućuju na to da je prvo trovanje alkoholom u ranoj dobi kritični faktor rizika za kasnije trovanje alkoholom i razvoj ovisnosti”, kažu istraživači. “Prepoznavanje trajnih promjena ovisnih o etanolu važan je prvi korak u razumijevanju kako se akutno pijenje može pretvoriti u kroničnu zloporabu alkohola.” Bug

01.09.2022. (21:57)

Odlične ideje kako ponovno iskoristiti staklene boce u vrtu (osim da ih se napuni alkoholom)