Veledrogerije prekinule dostavu lijekova bolnicama - nastavak agonije - Monitor.hr
20.10.2020. (23:30)

Nema lijeka za dug

Veledrogerije prekinule dostavu lijekova bolnicama – nastavak agonije

Rješenje sigurno nije ‘fizičko’ smanjenje isporuka lijekova, već ozbiljan posao ‘velikog pospremanja’ koje će, među ostalim, osigurati sve lijekove koji trebaju, ali ne i onih koje ne trebaju ili koji nisu polučili konkretne rezultate u liječenju. Nastavi li se istim načinom lijekovi će biti samo jedan od segmenta pada hrvatskoga zdravstvenog sustava u kvaliteti, dostupnosti i prije svega etičnosti. Rečenica ministra financija Zdravka Marića da će pokušati ‘premostiti ovaj period ne bi li se spriječile nestašice lijekova’ nije put u rješenje, nego nastavak agonijeosvrće se Goranka Jureško na današnji prekid dostave lijekova bolnicama.


Slične vijesti

24.01.2021. (19:30)

Za srce imaju - samo lijekove

Goranka Jureško: Farma-industriji ni Covid nije smekšao srce

Sve češće se pojavljuju informacije da cjepivo brže stiže onima koji plate više, pa i dvostruko, nije čudo da ostali moraju čekati duže. Izrael je u mjesec dana uspio kupiti dva i pol milijuna doza cjepiva i procijepiti 75 posto svoje populacije starije od 60 godina, što nije uspjelo ni jednoj državi EU. Nijemci su potvrdili da su dogovorili 30 milijuna doza Pfizerova cjepiva mimo kvote EU, a nisu jedini – osvrće se novinarka Jutarnjeg zadužena za zdravstvo na informaciju da će farmaceuti famoznu šestu dozu cjepiva iz bočice dodatno naplaćivati.

19.12.2020. (23:30)

Ono kad ni seljak ne jede svoju jabuku

Goranko Jureško: Ni liječnici se ne žele cijepiti, zašto bi pacijenti?

Uoči cijepljenja u hrvatskim je bolnicama provedeno anketiranje među zdravstvenim djelatnicima o tome tko bi se cijepio i pokazalo se da je na cijepljenje spremno, ovisno o bolnicama, od 30 do 60 posto djelatnika. Među općom populacijom slično – cijepilo bi se samo 40 posto hrvatskih građana. Kolektivni imunitet stječe se kad je procijepljenost barem 70 posto. Jutarnji

17.10.2020. (12:30)

Svi smo mi žandari

Goranka Jureško: Bez praćenja kontakata, imat ćemo “covid-bombe”

Zbog manjka epidemiologa – imamo ih 120 – iznesen je prijedlog da zaraženi popisuju svoje kontakte i šalju podatke epidemiolozima. Goranka Jureško u Jutarnjem naglašava koliko je naopaka ta ideja – “bio bi to ‘kupus’ samo takav s obzirom na to da se i dosad tajilo kontakte i da dio građana i dalje ne shvaća ozbiljnost situacije, već uporno žele živjeti život prije korone. Mnoge je teško natjerati čak i na nošenje maski ili na držanje distance, a kamoli na ‘činovnički’ posao koji bi trebao spasiti život drugih”.

01.08.2019. (00:30)

Slatki grijeh

Goranka Jureško: Porezi na šećer, duhan i alkohol su prijetnja puškom bez metaka

“U Hrvatskoj vlada tridesetogodišnja šutnja o činjenici da smo među europskim rekorderima u pušenju, da nam je alkoholizam društveno prihvatljiv, da se sve ‘brže’ hranimo i da zato ‘brzo’ umiremo od raka i kardiovaskularnih bolesti unatoč ogromnim troškovima liječenja svih tih ovisnosti” – piše Goranka Jureško za Jutarnji o najavi povećanja trošarina na slatke sokove, cigarete i alkohol. Kaže ona da bi prije toga “trebalo provesti ozbiljne preventivne i edukacijske akcije o svim opasnostima koje vrebaju iz šećera, duhana i alkohola”.

12.10.2018. (18:45)

Goranka Jureško: Ministar Kujundžić, da doista želi smanjiti broj pušača, uveo bi zabranu pušenja u kafićima – ta mjera je u Sloveniji prepolovila broj pušača; treba gledati da se spriječi da mladi počnu pušiti