10 godina nitko nije napadao Zagreb Pride. Onda su Petrov i Grmoja otkrili gejeve - Monitor.hr
05.07.2021. (11:00)

Orbani iz našeg sokaka

10 godina nitko nije napadao Zagreb Pride. Onda su Petrov i Grmoja otkrili gejeve

Nekim čudom su se u Mostu, koji posljednjih nekoliko godina izlazi iz ormara i razotkriva se kao politička ispostava najzadrtijeg dijela Katoličke crkve, domislili antipedofilskog zakona koji će obuhvatiti zabranu LGBT propagande djeci baš nakon inicijative mađarskog premijera Viktora Orbana koji je donio antipedofilski zakon i u njega ugurao zabranu LGBT propagande za maloljetnike… Petro koji sad podučava uvažavanje i prihvaćanje doslovno je izjavio: “Trebaju se probuditi u našoj Hrvatskoj i shvatiti da su u manjini i da im mi toleriramo to.” – piše za Index Davor Tomšić. U sličnom tonu piše i Boris Rašeta za 24 sata: “Autogol Grmoje i Petrova: Izašli su iz ormara s orbanističkim receptima i propucali si koljeno”. Uvrijeđeni Božo Petrov se oglasio na Facebooku i napisao da će tužiti Zagreb Pride zbog neistina koje su iznijeli. A pridružio se i Grmoja.


Slične vijesti

14.04. (17:00)

Aktivist duginih boja

Jergović: Nekoliko razloga zbog kojih bih u Prvoj izbornoj jedinici glasao za Franka Dotu

Franko Dota profesor je i povjesničar, novinar i dugogodišnji dopisnik talijanske agencije ANSA. Autor je važne, premda javno uglavnom i prešućene knjige “Zaraćeno poraće”, objavljene u nakladi Srednje Europe, u kojoj se bavi transformacijama javnog diskursa vezanog za iseljavanje Talijana iz Istre i Dalmacije nakon Drugog svjetskog rata. On je, naime, suosnivač i voditelj udruge Zagreb Pride, volonterski aktivist LGBT pokreta u Hrvatskoj.

Kako Zagreb Pride postoji već prilično dugo, te je izazvao, a dijelom i proveo svojevrsnu društvenu revoluciju u Hrvatskoj, jer smo od vremena kada je u Splitu kamenovana kolona ljudi, a u Zagrebu su istoj koloni spremani molotovljevi kokteli, stigli do vremena kada je Pride, u značajnoj mjeri, vedra i opuštena porodična šetnja slobodnih ljudi, tako bi se moglo reći da je Franko Dota veteran tog pokreta slobodnih ljudi. Ali što je naročito važno: on nije, niti je ikada bio, profesionalni aktivist. On niti živi od onoga što jest, niti dopušta da bude sveden na tek jedan od svojih identiteta. U konzervativno udešenom svijetu, kakav u našim uvjetima oličavaju Andrej Plenković i njegove ženskice i dečki, ljudi žive u getima i djeluju iz svojih getoiziranih pameti i duša. Franko Dota ne živi u getu. Miljenko Jergović za svoj blog.

05.07.2021. (00:00)

Povorka sramote na Povorci ponosa

Organizator Povorke ponosa: Provala homofobnog nasilja nakon 10 godina, krivi su i Grmoja i Petrov

Subotnji Zagreb pride obilježili su i homofobni napadi, prvi nakon deset godina, kao i paljenje pride zastave. Zagreb Pride ističe kako je prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, bilo još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada. Organizatori pritom smatraju kako su ovim ispadima pripomogle izjave Mostovih političara Bože Petrova i Nikole Grmoje, koji su u svojim istupima, kako kažu u priopćenju, širili netrpeljivost, homofobiju, poticali podjele i mržnju. Tportal Grmoja i Petrov najavili su tužbu protiv Zagreb Pride-a. Index

17.05.2020. (17:30)

Ljudska prava i danju i noću

Milanović na dan borbe protiv homofobije: Nitko se ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda

U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda zato što je drugačiji ili drugačija, zbog svoje rodne ili seksualne orijentacije. Zato pozivam na predanost u promicanju ravnopravnosti, na gradnju sigurnog i otvorenog društva, što uključuje pravo na izbor, nediskriminaciju i zaštitu svih manjina, s nultom tolerancijom na nasilje – objavio je predsjednik.

Mnogo sam puta rekao kako želim da Hrvatska bude solidarna zajednica svih građanki i građana koji su možda različiti, a…

Objavljuje Zoran MilanovićNedjelja, 17. svibnja 2020.

Oko 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživljava nasilje, a trećina ih se pokušala ubiti ili ozlijediti – priopćila je udruga Zagreb Pride.

10.06.2019. (13:30)

Big Brother

Sustav prebrojavanja sudionika masovnih događanja u praksi: Na Zagreb Prideu je bilo 3.064 ljudi

Sustav računalnog prebrojavanja sudionika velikih događanja analizirao je ovogodišnju Povorku ponosa u Zagrebu. Na svom blogu kažu: Prema navodima organizatora u povorci je sudjelovalo oko 7.000 ljudi, a prema navodima nekih medija oko 10.000 ljudi. Na temelju obrade videosnimke povorke zaključeno je da je broj sudionika bio oko 3.064 uz postojeću pogrešku (+/- 3 posto). Videosnimka traje 17 minuta i 12 sekundi. Tportal

03.06.2017. (12:05)

Sloboda dugi

Zagreb: Iduću subotu 16. Zagreb pride – "Slobodan život počinje ponosom"

U Zagrebu će se iduću subotu (10.6.) održati društveni i politički skup Povorka ponosa pod sloganom „Slobodan život počinje ponosom“. Organizator 16. pridea kaže da se ovaj puta hoda za slobodan život i da za slobodu “moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost”. Monitor

03.06.2017. (11:50)

Zagreb: Idući tjedan 16. Zagreb pride – "Slobodan život počinje ponosom"

U Zagrebu će se iduću subotu (10.6.) održati društveni i politički skup Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017. pod sloganom „Slobodan život počinje ponosom“. 16. Povorka ponosa započet će okupljanjem 10.06. u 15:00h na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

“Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno biti out u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i sloboda za sve. Budući da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno biti out u obitelji, u školi, na poslu, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da se zaista zajamči jednakost i sigurnost svima. Zato pozivamo SVE da se okupimo 10.06. na 16. Prajdu i pokažemo da je nas koje se zalažemo za slobodu i jednakost mnogo te da se ne predajemo” – kažu iz Zagreb pridea.

Iz Proglasa 16. prajda:
Zahtijevamo tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta.
Zahtijevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi.
Zahtijevamo da nam život ne ovisi o našem položaju na tržištu rada ili na podršci obitelji.
Zahtijevamo da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – život slobodan od zlostavljanja u obitelji i u školi.
Zahtijevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.
Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome. Prema umirovljenicama i umirovljenicima, prema Romima i Romkinjama, svim nezaposlenima i zaposlenima na određeno, prema seksualnim radnicama i radnicima kojima to nije bio slobodan izbor, osobama s invaliditetom, kućanicama, migrantkinjama, osobama koje žele siguran i besplatan pristup pobačaju.