80 godina Pakta Hitler-Staljin: Sporazum koji je promijenio Europu - Monitor.hr
24.08.2019. (08:30)

Povijest se ponavlja?

80 godina Pakta Hitler-Staljin: Sporazum koji je promijenio Europu

Prije 80 godina  u Moskvi je između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza potpisan sporazum o nenapadanju. Nekoliko dana kasnije, Njemačka je napala Poljsku, a 16 dana kasnije i Rusija. Uz tijesnu suradnju tajnih službi Berlina i Moskve, započela je podjela europskih zemalja. Danas u Poljskoj i baltičkim zemljama ponovno raste strah da bi mogle postati žrtve politike koju Njemačka i Rusija provode preko njihovih leđa.

 


Slične vijesti

15.12.2019. (16:30)

Očajnički potez

Majka svih bitaka Drugog svjetskog rata

Prije točno 75 godina, nacistička Njemačka je pokušala preokrenuti ishod već izgubljenog rata. Bitka u Ardenima Hitleru nije donijela prekretnicu ali je zato mnoge mlade vojnike nekoliko dana prije Božića poslala u smrt. “Vladala je atmosfera sudnjeg dana. Svi smo znali da je ova ofenziva posljednja šansa za promjenu stanja u Drugom svjetskom ratu. No nitko nije bio siguran hoće li se vratiti živ”, sjeća se tada 20-godišnji poručnik Wehrmachta Wingolf Scherer.

11.03.2015. (18:30)

Zaoštravanje tonova

Grčka će zaplijeniti Goethe Institut?

Grčki ministar pravosuđa Nikos Paraskevopoulos najavio je da će odobriti presudu Vrhovnog suda iz 2000. godine, kojom Njemačka mora isplatiti odštetu za 218 grčkih obitelji zbog zločina u 2. svjetskom ratu. Oštećeni čekaju isplatu od 28 milijuna eura, u svrhu čega se razmatra zaplijena Goethe Instituta. Osim toga, sve su glasniji zahtjevi za milijardama eura ratne odštete. Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert izjavio je kako je to pitanje pravno i politički zatvoreno te se treba okrenuti pitanjima današnjice. Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je Njemačka od ujedinjenja 1990. usvojila politiku “tišine, pravnih trikova i odgoda” te je njegova dužnost tražiti odštetu za razdoblje 1940-1944. BBC