Astronom Korlević: Civilizaciji se bliži kraj - treba sačuvati znanja - Monitor.hr
26.11.2018. (06:29)

Pamet u arhivu

Astronom Korlević: Civilizaciji se bliži kraj – treba sačuvati znanja

Tehnološka civilizacija kratkoga je vijeka, a mi smo došli do tog stupnja razvoja da smo na samom kraju – rekao je hrvatski astronom Korado Korlević (pametan čovjek, nije nekakva baba – ovdje gostovanje u Nu2). Smatra da je sada najvažnije sačuvati znanja – pisanu riječ, slike, fotografije, skulpture, glazbu, ples. Hvali i projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva koje skladišti sjemenje biljaka na otoku Svalbardu, a još jedan način čuvanja baštine, prema njemu, je vratiti u škole “znanstvenu pismenost”. Glas Istre


Slične vijesti

21.07. (11:30)

Velik i skup je ego

Korlević: I Bezosova i Bransonova misija su bez smisla

Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Mislim da je prava šteta da Freud nije živ. On bi sada tu svu trojicu bogataša (Bransona, Bezosa i Muska), a za Bezosa čak i po formi rakete rekao da je njegova teorija potpuno u pravu… Upitno je čemu to služi. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila – kaže astronom Korado Korlević. RTL

04.11.2020. (10:30)

Glava prema nebu, noge na zemlji

Korado Korlević: Ovo je generalna proba za pandemiju koja će biti neopisivo opasnija od ove

Astronom Korado Korlević u emisiji Pressing: Naravno da je virus opasan, kao svi virusi. Ovaj je mrvicu opasniji od onoga što je prosjek, ali nije ni blizu onome što su Ebola, što je SARS, MERS i one grozote od virusa koje srećom nisu uspjele napraviti pandemiju. Imamo potrošače koji su se prestrašili. U društvu prodaje snova, ti si prestrašio one koji su ti glavni pokretač društva. Godine će trebati da se vrate. A imamo avionsku industriju i cijeli taj segment koji će jako loše proći. Imamo promjene koje će ostati trajne. Nakon ovoga, jedan poljubac neće biti ono što je bio poljubac. Ono druženje koje je nekad bilo, neće biti takvo druženje.

29.08.2020. (12:00)

Opservator meteora i civilizacije

Korlević: Doba digitalne revolucije je iza nas. Prilagodite se jer dolazi vrijeme kaosa

Informatičko doba digitalne revolucije je iza nas. Trajalo je kratko, najkraće je to razdoblje u povijesti, ali napravilo je niz dramatičnih preokreta. Prapovijest civilizacije trajala je 90 tisuća godina, poljoprivredno doba deset tisuća, industrijsko u najboljem smislu dvjesto godina, a informatičko svega 25. Ali, umjesto da uđemo u neko novo doba razvoja, mi smo ušli u slijepo crijevo civilizacije. Došli smo u društvo zabave, društvo koje skrbi prije i iznad svega o – sretnim potrošačima. Sve nebitno je bitno. Bolji nogometaš je plaćen kao tisuću vaših profesora, tisuću liječnika. A tako je jer je nevažno važno, a važno je – nevažno… Gomilate podatke koji su putem elektronskih, digitalnih platformi dostupni u nekoliko sekundi. Kurikularna reforma? Ma nemojmo biti smiješni, pa kome ona treba… Ulazimo u doba kad će dominantno zavladati žene. Vrlo brzo će unutar populacije uspješno biti 70 posto žena i svega 30 posto muškaraca. Djevojke, nemojte previše dvojiti i vagati, značajno se smanjuje broj kvalitetnih muških partnera. Što god mislili o njima, vaši kolege u gimnaziji, ili oni koje ćete susretati na faksu, su ono najbolje što od muškog roda možete pronaći. A u budućnosti će biti još i gore… Da je svatko od vas rođen s nekim talentom samo ga pun vjere u sebe mora i pronaći, da ne robujete navikama koje vam nameću prošla vremena, da svu sviju energiju usmjerite na permanentnu edukaciju, da shvatite kako su znanja koja vam se nude apsolutno nebitna, da ne budete potrošačke ovce nego da, kako je svojedobno rekao i Gandhi »budite promjena koju želite vidjeti u svijetu«. Svatko od vas ima Božji dar, ali da biste ga pronašli morate sačuvati dijete u sebi. Ne vjerujete nikom, budite strastveni i znajte da ulazimo, svi zajedno u najluđi dio civilizacije. Kako ćemo iz njega izaći – vama je dano… – pričao je Korado Korlević riječkim gimnazijalcima, a zabilježio Novi list.

30.04.2020. (09:30)

Biotehnologija je Godzila

Korado Korlević: Sljedeću pandemiju će pustiti biohakeri iz laboratorija

Sljedeća pandemija neće doći od šišmiša, nego će doći zbilja iz laboratorija. I to ne vjerojatno vojnog, nego vjerojatno neki od biohakera će to odraditi. Znači, mi dolazimo u vrijeme kada će svaki srednjoškolac, student kojega zbilja zanima biologija postati beskrajno opasan. Ono što vidim s kompjuterskim napadima, to ćemo imati s biologijom – rekao je hrvatski znanstvenik. I još – sad je trenutak kada se donose odluke i ono što će se događati u budućnosti. Ovo je fenomenalna prilika za učiti i za raditi na sebi.

21.04.2020. (14:30)

Nebo iznad Elona

Korado Korlević: Ostajemo bez neba zbog Muskovih satelita

Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna bilo je osvijetljeno točkicama u nizu – satelitima Starlink tvrtke SpaceX kojoj je na čelu Elon Musk. Svrha ovih satelita je pružanje internetske usluge tamo gdje je nema, dosad ih je lansirano 360, a plan je lansirati ih čak 12.000. Kaže Korado Korlević da “Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu – ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda”. Dobra vijest je da je nebo ovih dana plavo jer ima puno manje aviona.

29.03.2020. (23:00)

Svako zlo za dvostruko dobro

Korado Korlević: Ovo nije kraj, ali bi mogao biti početak nečeg dobrog

“Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija. Moramo shvatiti konačno da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novce marginalnim procesima. Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost” – poručuje Korado Korlević, popularizator znanosti i čelni čovjek zaklade Adris koja je među prvima donirala 3 milijuna kuna za kupnju respiratora. Novi list

29.02.2020. (15:30)

Bombeor

Korado Korlević: Detonaciju meteora iznad Hrvatske zabilježit će i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija

Jučerašnji pad meteora je “nešto što se svakih desetak godina događa. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko – brzina tog tijela. I eksplozija koja je proizvela onaj zvuk i seizmičke zapise je bila toliko jaka da je, u principu, uništila objekat”, rekao je astronom Korado Korlević. “U atmosferu je ušao negdje kod Ogulina i išao je prema Zagrebu. Prema zapisima očevidaca – eksplozija je bila jaka. Očekujemo da će čak i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija zabilježiti tu eksploziju”.

18.02.2020. (20:30)

Ugodni mrtvaci

Korado Korlević: Ušli smo u slijepo crijevo civilizacije

Informatičko, doba digitalne revolucije je iza nas. Trajalo je kratko, najkraće je to razdoblje u povijesti, ali napravilo je niz dramatičnih preokreta. Jer, pretpovijest civilizacije je trajala 90 tisuća godina, poljoprivredno doba 10 tisuća, industrijsko doba u najboljem smislu dvjesto godina, informatičko svega 25. Ali umjesto da uđemo u neko novo doba razvoja, mi smo vam dragi moji ušli u – slijepo crijevo civilizacije. Došli smo u društvo zabave, društvo koje skrbi prije i iznad svega o – sretnim potrošačima. Sve nebitno je bitno. Bolji nogometaš je plaćen kao tisuću vaših profesora, tisuću liječnika. A tako je jer je nevažno važno, a važno je – nevažnorekao je Korado Korlević u višnjanskoj staroj zvjezdarnici na predavanju za učenike riječke gimnazije Andrije Mohorovičića

30.12.2019. (21:30)

Hejtanje i lajkanje

Korado Korlević o školstvu: Naša zajednica mrzi djecu

Odličan intervju astronoma i edukatora Korada Korlevića Novom listu: “Mi [zvjezdarnica Višnjan] ne radimo obrazovanje, mi radimo odgoj na poseban način kroz projekte i kroz njihovu horizontalnu edukaciju. Ovako kao mi mogle bi raditi i sve naše škole, ali bi morale promijeniti ciljeve, metode i reducirati broj nastavnika”. Kaže da najvažniji faktor u školstvu “nisu sportske dvorane, laboratoriji, već učitelji. Dobar učitelj može raditi i u šatoru”, te da “nije uopće trebalo ulagati u laptope ili tablete. Klinci imaju bolju stvar u džepu nego što će dobiti u školi”.