Banksy snimio film o Gazi - Monitor.hr
26.02.2015. (15:14)

Iz konc-logora nove generacije

Banksy snimio film o Gazi

“Ove godine otkrijte novu destinaciju”, kaže se na početku Banksyjevog filma o Gazi, “daleko od turističkih ruta”, nastavlja tajnoviti grafiter u svom filmu. Kamera prikazuje tunel kojim se u Gazu ulazi, malo se s leđa i u kapuljači vidi i Banksyja, zatim promatramo razorenu Gazu, a tekst nastavlja u ciničnom tonu: “Lokalnom stanovništvu se toliko sviđa da nikad ne odlaze”, “Smješteno u ekskluzivnom okruženju”, “pod paskom prijateljski nastrojenog susjeda”… CNN


Slične vijesti

05.09.2020. (15:32)

The ship song

Banksyjev aktivizam – njegov najjači rad dosad

Banksy je u tajnosti kupio 30-metarski brod, nazvao ga Louise Michel po slavnoj francuskoj feministkinji i anarhistici, opremio ga i prekrio ružičastim grafitima pa sad brod kruži Mediteranom spašavajući migrante. Kapetanica na brodu je Pia Klemp, njemačka kapetanica koja je nedavno svjesno riskirala kaznu dvadesetogodišnjeg zatvora sudjelujući u akcijama pomoći izbjeglicama. The Art Newspaper ocjenjuje da je ovo Banksyjev “najjači rad dosad”, a Novosti mu pišu posvetu kao “nepoznatom autoru koji uništava umjetnost, umjetniku koji spašava nepoznate ljude”.

07.05.2020. (09:30)

Superheroji

Novi Banksy – priznanje engleskim zdravstvenim radnicima

Banksy je svojim novim radom, ovaj puta platno a ne grafit, odao priznanje zdravstvenim radnicima koji se bore protiv koronavirusa. Slika prikazuje malog dječaka u majici kako kleči pokraj kante za smeće u kojoj su Batman i Superman, a igra se novim superherojem – medicinskom sestrom.

 

31.10.2019. (22:30)

Toulouse-Lautrec je bio ružan, zato i gledamo njegove slike, a ne njega

Bivši agent objavio fotografije: Banksy dok radi

Banksyjev bivši agent i fotograf Steve Lazarides objavio je fotografije koje navodno (zapravo vrlo vjerojatno, kako svjedoči BBC-jev novinar koji je jednom, slučajno, vidio Banksyja) prikazuju tajnovitog grafitera kako slika. Fotografije je Lazarides objavio u svojoj knjizi ‘Banksy Captured’ i prikazuju art-aktivistu na nekoliko lokacija gdje radi svoje murale, na svakoj fotografiji sleđa, nikad sprijeda. Inače, dosad najuvjerljivija teorija kaže da je Banksy jedan naizgled prosječan momak Robin Gunningham iz srednjestaleške obitelji iz Bristola obrazovan u privatnoj školi i nadaren za umjetnost, a po kosi sudeći on bi mogao biti taj, čime se vraćamo na početak – da je ovdje totalno nebitan čovjek, nego da je bitan njegov rad.