Branko Mijić: Matijanić, smrtopis - Monitor.hr
12.08. (14:00)

Smrt na simboličan datum

Branko Mijić: Matijanić, smrtopis

U zaključku smrtopisa Vladimira Matijanića, bez obzira što će o „cijelom slučaju“ reći sve formalno pokrenute istrage moralno kompromitiranih državnih institucija, već sada, bez ikakvih dilema i ograda, može velikim slovima stajati kako se radi o medicinski potpomognutom ubojstvu. Sve što smo čuli, sve što smo vidjeli, sve što smo pročitali o tome što je prethodilo i onome što je uslijedilo nakon smrti jednog ljudskog bića, koja se nije smjela niti trebala dogoditi, nepobitno ukazuje na to da u opisu radnje i karakterizaciji likova nema mjesta eufemističkom pristupu, to jest da stvari treba nazivati pravim i jedino vjerodostojnim imenom – ubojstvom. Makar toliko dugujemo čovjeku i novinaru koju je svoju profesionalnu karijeru i ljudsku egzistenciju posvetio upravo istini, to jest raskrinkavanju laži i falsifikata, krađe i prepisivanja, nepoštenja i korupcije pokazujući kako se iza magistarskih i doktorskih titula perjanica hrvatske političke scene kriju uglavnom varalice i kradljivci kojima je znanstveno vjerodostojna jedino partijska knjižica kojom se probijaju u rajsko društvo odabranih. Branko Mijić za svoj blog.


Slične vijesti

19.09.2019. (10:30)

Andrej Terorković

Mijić: Kakva je razlika između četiristo crnokošuljaša koji nose natpis “Novinari crvi” i Plenkovića?

“Nikakva! Samo što bi navijači vlastoručno i vlastonožno zgazili te crve koji izvještavaju o hapšenju njihovih pripadnika koji su ničim izazvani pretukli ljude koji su gledali jednu njima nepoželjnu nogometnu utakmicu, dok premijer zbog delikta mišljenja na novinare šalje svoje rotvajlere kako bi umjesto njega učinili to isto, samo na drugi način, u rukavicama” – komentira Branko Mijić u Novom listu navijačke prijetnje novinarima i hapšenje Duhačeka.

26.01.2016. (18:38)

Gubitnički ton jednog pobjednika

"Jazavac pred sudom"

“Istup Tomislava Karamarka je potpuno deplasiran i neuvjerljiv, jer Karamarko nije više u oporbi pa da jadikuje u mraku imotske kinodvorane, već na vrlo visokoj državnoj funkciji koja mu omogućuje da jednim telefonskim pozivom pokrene ‘institucije sistema’. Ovako naknadna pamet i prijetnja ‘istražit ćemo mi to’, kao i prozivka jedne državne tvrtke samo zato što je za vladavine SDP-a postala državnim vlasništvom služi samo za zastrašivanje njezinih zaposlenika, ali i svih ostalih javnih službenika koji ne budu svoje poslove obavljali po ćefu predsjednika HDZ-a”, piše Branko Mijić o Karamarkovoj izjavi o krađi “pet-šest mandata”. “Šef HDZ-a svoj nategnuti trijumf pokušava predstaviti većim, težim i časnijim nego što jest, pa se u tu svrhu razmeće ne samo ‘indicijama’ o izbornoj krađi pet-šest mandata, nego i sumanutim jadikovkama kako su mediji od njega ‘stvarali monstruma koji ubija po cesti i baca malu djecu s balkona'”, piše pak Predrag Lucić.

05.05.2015. (19:27)

"Mediji imaju problema s vlasnicima"

Branko Mijić je novinar godine

Kolumnist i bivši glavni urednik Novoga lista Branko Mijić novinar je godine po izboru članova Hrvatskoga novinarskog društva. Mijić “zaslužuje nagradu jer njegovi tekstovi, osim neupitne kvalitete, imaju i dodatnu dimenziju – dimenziju borbe za profesionalno novinarstvo, za demokraciju i općenito sretno i slobodno društvo”. Nagradu HND-a za životno djelo dobio je osječki novinar Drago Hedl za višegodišnja i brojna novinarska otkrića, nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Sandra Bolanča iz Jutarnjeg lista, za internet novinarstvo nagrađena je Veronika Rešković, a za istraživačko novinarstvo samostalni novinar Željko Peratović. Novi list