Budućnost medija i komunikacije: Izazovi humanizacije u digitalno doba - Monitor.hr
19.01. (13:00)

Najvažniji sastojak ipak ostaje - čovjek

Budućnost medija i komunikacije: Izazovi humanizacije u digitalno doba

U dinamičnom svijetu medija i marketinga, gdje tehnologija brzo napreduje, postavlja se pitanje – gdje je ljudski faktor? Dok tehnologija omogućuje personaliziranu komunikaciju, istraživanje pokazuje da je iskrena povezanost ključna. Brandovi poput Nike, Apple i Starbucks prepoznaju važnost fokusiranja na ljudski aspekt, stvarajući okruženje koje se povezuje s potrošačima. U budućnosti, očekuje se porast personaliziranih medija i promjena u načinu konzumiranja sadržaja. Tradicionalni mediji će ostati, ali će se prilagoditi novim potrebama tržišta. Umjetna inteligencija (AI) postaje saveznik kreativnosti, a revolucija 5G-a otvara nove mogućnosti u komunikaciji brenda. Najveći izazov ostaje u otpuštanju starih navika i prihvaćanju promjena. (Poslovni)


Slične vijesti

Jučer (22:00)

Isti svemir, samo drugi brend

Metaverse nije mrtav, ali njegov zli brat iz Mete vjerojatno jest

Pojam “metaverse” prvi se put pojavio 1992. u knjizi Neala Stephensona “Snow Crush” u kojem ljudi dio života obitavaju u u 3D virtualnom svemiru i žive kroz svoje avatare. Nakon gotovo tri desetljeća razvijanja metaverse svijeta, veliko uzbuđenje dogodilo se u listopadu 2021. kada je šesti najpoznatiji Mark na svijetu (prvi je Mark Hamill) objavio rebrending Facebooka u Meta Platforms. Ta je promjena aktivirala veliki tržišni interes za metaverseom, koji je ponajviše bio usmjeren na zgrtanje gomile novaca – u tom trenutku potencijalna vrijednost metaversa procijenjena je na 800 milijardi dolara. Milijuni američkih dolara uloženi su u metaverse, ali unatoč tome metaverse platforme je pratila preloša grafika i sučelje te kroničan nedostatak raznolikosti sadržaja. Iako se od vlasnika Facebooka očekivalo puno, pokretači metaverzuma danas su Fortnite i Apple, koji su shvatili kako će svoje postojeće platforme uklopiti u metaverzum, a ne obrnuto. Netokracija

Petak (10:00)

AI - sjedi 5

Istraživanje: Umjetna inteligencija nadmašuje ljude u osnovnim zadacima

Izvješće Instituta za umjetnu inteligenciju usmjerenog na čovjeka (HAI) Sveučilišta Stanford za 2024. pokazuje dramatičan uspon AI sustava, poput chatbota ChatGPT, koji nadmašuju ljudske performanse u zadacima poput razumijevanja teksta i klasifikacije slika. S brzim napretkom dolazi potreba za novim mjerilima procjene AI izvedbe. Izvješće ističe da tradicionalna mjerila brzo zastarijevaju te da je potrebno fokusirati se na složenije zadatke poput apstrakcije i rasuđivanja. Ubrzan razvoj AI-a potiče i rast troškova te brigu o etičkim aspektima i održivosti. (Bug)

04.04. (16:00)

Same beta verzije

Umjetna inteligencija predmet pretjerane prodaje, trenutne sposobnosti se precjenjuju i nisu uvijek od koristi kupcima

Dok neke tvrtke očito samo ubacuju AI ideje u svoje postojeće poslovanje, čak i projekti koji se izričito bave razvojem sljedećeg vala ove tehnologije nailaze na kamen spoticanja. Googleovo predstavljanje Geminija bilo je popraćeno kontroverzom jer je njihov AI previše ‘woke‘ te da je pristran, pa ne može ni odlučiti je li primjerice Elon Musk bolji ili lošiji od Adolfa Hitlera. Ništa bolji nije ni OpenAI-jev ChatGPT koji je izazvao mnogo buke ali još uvijek zna izmisliti stvari i pričati apsolutne gluposti. Čak su i velike tehnološke tvrtke koje se stvarno kreću u području umjetne inteligencije ponekad na skliskom terenu. Tehnološki divovi poput Googlea, Amazona i Microsofta navodno govore prodajnim rukovoditeljima da smanje doživljaj kada predstavljaju svoje generativne AI sposobnosti. Lider

24.03. (00:00)

Ako one ne postoje, tko ubire lovu?

Sve popularnije virtualne influencerice postaju hit na Instagramu, uz zaradu koja doseže i do 30.000 dolara mjesečno

Nedavno je u Hrvatskoj predstavljena Laura Ris, nova influencerica koja planira osvojiti domaće tržište, poput svojih AI kolegica diljem svijeta. Izumitelj Laure Risa, koji želi ostati anoniman u testnoj fazi, ističe kako je cilj ove virtualne influencerice ispitati tržište te eventualno srušiti visoke cijene koje stvarni influenceri zahtijevaju za svoje objave. No, Laura Ris nije jedina virtualna ljepotica koja osvaja srca na internetu. Ovaj trend nije ograničen samo na Hrvatsku. Primjerice, Milla Sofia, 24-godišnja AI influencerica iz Helsinkija, skupila je impozantan broj pratitelja nudeći futurističku perspektivu u carstvu stila. Međutim, nisu svi sretni zbog uspjeha ovih virtualnih influencera. Kritičari ističu da su njihove objave nestvarne i često neodgovarajuće, dok se mnogi pratitelji pitaju tko se krije iza profila. Uz to, pojava AI influencera stavlja pod znak pitanja budućnost tradicionalnih influencera, čime se otvara prostor za raspravu o etici i integritetu u svijetu digitalnog marketinga. (Index)

23.03. (13:00)

Zavaravanje protivnika

Zavodljiva igra s Umjetnom inteligencijom: Sukob autora i AI-a

Umjetna inteligencija (AI) postala je centralna tema brojnih rasprava, ali i sukoba. Dok je neki prihvaćaju kao revolucionarnu tehnologiju, drugi se bore protiv njezine sveprisutnosti. Generativna AI tehnologija, koja omogućava generiranje tekstualnog ili audiovizualnog sadržaja na temelju opisa korisnika, postala je popularna. No, njezina popularnost izazvala je zabrinutost među autorima diljem svijeta. Često se njihova djela koriste u bazama podataka AI-a bez njihovog dopuštenja, rezultirajući stvaranjem sadržaja koji je sličan originalnim djelima. Data poisoning, tehnika koja podrazumijeva unošenje zlonamjernih podataka u baze podataka AI-a, postao je ključan alat u borbi protiv njega. Kroz niz nevidljivih tehničkih radnji, ova tehnika sprječava AI modele da ispravno obrade informacije, što dovodi do generiranja nepouzdanih rezultata. Unatoč trenutnoj mogućnosti manipulacije AI-a, pitanje je koliko dugo će to ostati moguće. S razvojem tehnologije, AI postaje sve sofisticiraniji, što bi moglo otežati njegovo zavaravanje u budućnosti. (Media Marketing)

22.03. (09:00)

Autor: ChatGPT

Alati umjetne inteligencije: prijetnja za autore trilera i znanstvene fantastike

Salman Rushdie, slavni pisac i dobitnik prestižne Bookerove nagrade, upozorio na potencijalnu prijetnju koju alati umjetne inteligencije predstavljaju za autore žanrovske književnosti. Rushdie je testirao ChatGPT, alat umjetne inteligencije, zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovom stilu. Rezultat je nazvao hrpom gluposti, ističući nedostatak originalnosti i humora. Rushdie smatra da bi autori trilera i znanstvene fantastike mogli biti ugroženi, dok bi umjetna inteligencija mogla biti korisna za pisanje filmskih i TV scenarija, posebno u svijetu gdje se često recikliraju iste priče. Ovaj osvrt na utjecaj umjetne inteligencije na književnost postavlja pitanje o budućnosti kreativnog procesa i ulozi tradicionalnih autora u svijetu sve naprednije tehnologije. (Nacional)

15.03. (12:00)

Robotski pomagači

Umjetna inteligencija i ekonomija – Posla će biti više, i drukčijeg, a ne manje

Nasuprot pretpostavci da će tehnologija ekspertizu učiniti nepotrebnom, kao što predviđaju Elon Musk i Geoffrey Hinton, povijest pokazuje da će se ukazati potreba za novim ekspertizama i ekspertima, a što potvrđuju i podaci o ogromnoj potražnji za radnom snagom s vještinama u razvijenim gospodarstvima. Umjetna inteligencija nije jedna, nego “obitelj tehnologija”. Termin umjetna inteligencija odnosi se na strojeve koji obavljaju kognitivne procese nalik na ljudske, kao što su “učenje, razumijevanje, zaključivanje i interakcija”, nasuprot tradicionalnim tehnologijama koje automatiziraju rutinizirane procese. U nekim klasifikacijama UI se dijeli na: analitičku, funkcionalnu, interaktivnu, tekstualnu i vizualnu.

Jedna od najvažnijih njezinih prednosti je to što može biti izvanredna ispomoć medicinskoj sestri da i ona donosi odluke u slučajevima u kojima je konačnu ekspertizu slijedom pravila bila obavezna prepustiti liječniku. Donošenje odluka najviši je zadatak eksperta, a zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, koja također uči i “stječe iskustvo”, krug eksperata itekako se može proširiti. Mreža

12.03. (15:00)

Neki novi klinci

Istraživanje: Generacija Alfa pokazuje snažan interes za posjedovanje vlastitih tvrtki

Čak 77% djece u dobi od 8 do 14 godina izrazilo je želju za osnivanjem vlastitog poslovnog pothvata ili vođenjem malog poduzeća ili posla koji je dodatni izvor zarade, u usporedbi sa samo 13% koji su rekli da bi radije radili za druge. Ovo istraživanje ukazuje na potencijalnu revoluciju u načinu poslovanja i zajednici. Također, generacija Alfa pokazuje razumijevanje važnosti tehnologije, posebno umjetne inteligencije, u oblikovanju njihove budućnosti. Očekuje se da će ova generacija ubrzati promjene u svim aspektima života, od poslovanja do financijskog planiranja. (Poslovni dnevnik)

05.03. (17:00)

Učinkoviti altruizam by Elon Musk

Elon Musk podnio tužbu protiv OpenAI-a, optužujući tvrtku za odstupanje od izvorne misije razvoja opće umjetne inteligencije (AGI) u korist maksimiziranja profita

Elon Musk u tužbi protiv OpenAI, tvorca ChatGPT-a, tvrdi da je prekršio načela na koja je pristao kada je pomogao u osnivanju 2015. godine. U tužbi tvrdi da je tvrtka odstupila od svoje izvorne neprofitne misije otvorenog koda. Umjesto pokušaja da se radi na dobrobiti čovječanstva, kažu, sve je usmjereno na maksimiziranje profita velikog ulagača – tvrtke Microsoft. Musk ističe da je tužba pokrenuta kako bi se tvrtka prisilila vratiti se svojoj misiji te tvrdi da nije riječ o pohlepi za novcem, već o zaštiti prvotne svrhe tvrtke. (Bug)