Cijena svinjetine otišla u nebo, prilika za proizvođače - Monitor.hr
23.02.2020. (15:30)

Nema ptice do prasice

Cijena svinjetine otišla u nebo, prilika za proizvođače

Domaći uzgajivači ne pamte potražnju za svinjskim mesom kao u posljednje vrijeme, a cijene su se gotovo udvostručile, javlja HRT. Nezapamćen manjak svinjskoga mesa u cijeloj Uniji izazvala je afrička svinjska kuga. U Hrvatskoj izvoz svinjetine skromno raste, a uvozimo više od 50% svinjetine za domaću potrošnju. Od visokih cijena najviše će profitirati uvoznici.


Slične vijesti

25.04. (16:00)

Pajceki kroz povijest – kratki vodič za svinjoljupce

Evolucija svinja: Od neolita do globalne industrije i prerade svinjskog mesa

Svinje su pripitomljene još u neolitiku prije 9 tisuća godina, a zbog svoje prilagodljivosti, plodnosti i ukusnog mesa postale su temelj prehrane diljem svijeta. Svejedi su, mogu jesti gotovo sve, uključujući korijenje, ostatke hrane, voće, povrće…, što ih čini lakima za hranjenje čak i u uvjetima siromašnih resursa. U Srednjem vijeku su bile ključne za prehranu Europe. Mnoge su bile puštene da slobodno pasu po šumama, a praksa žirenja zadržala se sve do kasnijeg srednjeg vijeka. Danas se uzgajaju uz pomoć visoke tehnologije, a Kina prednjači u proizvodnji. Hrvatska se suočava s padom broja svinja, dok Srbija bilježi rast. Autohtona crna slavonska svinja, fajferica, vraća se u fokus zbog kvalitete mesa i tradicije. Agroklub

23.01. (14:00)

Manje kobasica, više briga

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjit će se za 1,2 milijuna tona

Prema Europskoj komisiji, proizvodnja svinjskog mesa u EU smanjivat će se za 0,5% godišnje u sljedećem desetljeću, što će rezultirati padom od 1,2 milijuna tona do 2035. Glavni razlozi su društvena zabrinutost zbog intenzivnog uzgoja, stroži ekološki propisi i manji izvoz. Potrošnja svinjskog mesa po stanovniku past će na 30 kg godišnje (-5%), dok će Velika Britanija postati glavno izvozno odredište EU-a. Oprez ostaje ključan zbog stalne prijetnje afričke svinjske kuge. Agroklub

30.01.2019. (23:30)

Pa da, normalno za tropsku državu...

Hrvatska najviše izvozi čokoladu, najviše uvozi – svinjetinu

Hrvatska je u prvih deset mjeseci prošle godine izvezla robe u vrijednosti 1,64 milijardi eura, što je 5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je uvoz porastao 4 posto na 2,55 milijardi eura. Najviše se izvozilo prehrambene i poljoprivredne proizvode, a među njima najviše čokoladu (6,3%), cigarete (5,3%) i ribu (5,2%), dok se najviše uvozilo svinjsko meso (5,6%), hranu za životinje (4,9%) te kruh, peciva i kolače (4,8%). Poslovni

10.02.2017. (08:53)

Posljednji roktaj

Svinja za pršute imamo dovoljno, problem su europske svinjarije

“Osnovno je pravilo to da se u slučaju oznake izvornosti svi procesi proizvodnje odvijaju unutar definiranog područja, a za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dovoljno je da se samo završni procesi, najčešće je to prerada u proizvod, odvijaju unutar zadanog zemljopisnog područja”, objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan. Tako se istarski pršut sav proizvodi u Istri, dok dalmatinski može biti napravljen i od butova mađarskih svinja. Za sve pršutare u Hrvatskoj trenutačno se ne može proizvesti dovoljno svinjskih butova, kaže čelnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić za tportal.