Dok Marvelovi filmovi zarađuju milijarde, autori naslovnih junaka dobivaju sitniš - Monitor.hr
11.08. (19:30)

Scarlett pokrenula lavinu

Dok Marvelovi filmovi zarađuju milijarde, autori naslovnih junaka dobivaju sitniš

Iako filmovi iz Marvelova svemira zarađuju stotine milijuna dolara, crtači i scenaristi koji su stvarali likove i priče iskorištene u filmovima za svoj dugogodišnji trud i kreativni rad uglavnom dobiju tek ček na 5000 dolara i – pozivnice za premijeru. Jedan od prvih koji su se usudili ustati protiv giganta Marvela bio je Ed Brubaker, koji je s crtačem Steveom Eptingom radio na stripovima ‘Kapetan Amerika’ i koji je javno rekao kako je više zaradio statirajući nego od tantijema za stvaranje glavnog lika u Marvelovom filmu. Marvel trenutačno tuži i Scarlett Johansson koja nije bila zadovoljna što je izgubila zaradu koja je vezana za zaradu filma u kinima, a film je istovremeno prikazivan i na streaming servisu Disney+. Večernji


Slične vijesti

31.10. (12:00)

'Dobronamjerno i zanimljivo ne ide zajedno'

Karijera i život poznatog stripaša Darka Macana

Strip crtač, književnik, prevoditelj i scenarist Darko Macan u razgovoru za Telegram pričao je o svojoj karijeri. Stripove je počeo crtati s osam godina, a radio je na velikim filmskim projektima poput Star Warsa, i to krajem 90-ih. Trebao je pisati scenarij za Marvelov film Kapetana Ameriku, a trenutno već šest godina radi za francuskog izdavača Delcourt. U početku je htio biti novinar, no ipak je otišao studirati povijest. Nije ga zanimalo toliko dnevno-političko novinarstvo koliko feljtoni. U vojsci je počeo slati svoje stripove na natječaje i u razne redakcije. Prve crteže, ali i tekstove počeli su mu objavljivati u Sportskim novostima, a onda i u Siriusu. 90-ih radi za Modru lastu. Tu kreće pisati i za djecu. Za vrijeme rata ostaje bez posla, pa se javlja na natječaj Dark Horse-a. Ubrzo tu počinje raditi Star Wars stripove, a kasnije i za Marvel. Na pitanje kako je crtati za Francuze, kaže da je važno samo da su ljudi lijepi. Na Balkanu je to potpuno drugačije. Sve je ružno, svi crtamo u najboljem slučaju ovaj neki gradski zagrebački šminkeraj koji nije Bog zna što i to je najelegantnije što uspijevamo. Inače uglavnom crtamo prljave, ružne i zle. Ono čime smo okruženi.

30.01. (11:30)

Saga se nastavlja

Polimac: Topla preporuka za novu Marvelovu TV seriju, ali… ‘Volio bih da odustanu od tog načina prikazivanja‘

U novom nastavku serijala Polimac preporučuje Damjan Raknić i Nenad Polimac donose novosti o novoj seriji “Wanda Vision”. Uvodne riječi u serijal donose zanimljiv kut gledanja: Marvelova televizijska serija “WandaVision” nalazi se u sličnoj situaciji u kojoj se 2008. godine nalazio “Iron Man” – mora udariti temelje za nešto novo, nešto drukčije. Budući da će serija poslužiti kao svojevrsni šlagvort za četvrtu fazu Marvelovom filmskog svemira te da se nastavlja na događaje iz filma “Osvetnici: Završnica”, od nje se, logično, očekuje mnogo. Preporučuje Nenad Polimac za Jutarnji list

24.11.2017. (15:34)

Kakva umjetnost, samo marketing

Mangold: Superherojski filmovi nisu uopće filmovi, nego najskuplje TV serije na svijetu

“Traženje publike da u filmovima o superherojima postoji konzistentnost tona, glumačke ekipe i razvoja priče, da su sve priče povezane, znači da se ustvari na kraju ni ne radi o filmovima. Radi se o najskupljim televizijskim serijama na svijetu. Ti filmovi su dio korporacijski dizajniranog svijeta koji se vrti oko štancanja happy mealova, akcijskih figurica, društvenih i videoigara. Svi sudjelujemo u tome”, kritizira suvremeni svijet američkih superherojskih blockbustera redatelj James Mangold, u intervjuu za Cinephilia & Beyond sa Svenom Mikulecom.

10.09.2017. (16:46)

Ponekad se i promaši

‘The Defenders’: Nedovoljno iskorišten Marvelov potencijal

“U konačnici, koju posluku porati? Da su zabavni Defendersi – jesu. Da postoji određena doza humora za one koji za njim žude, kao i akcije za one tome skloni – postoji. No da se moglo daleko više napraviti od ovoga što nam je servirano – apsolutno se ne samo moglo, već i trebalo. Ovako smo umjesto serije koja je komotno mogla parirati dvjema najkvalitetnijima iz Marvel-Netflix suradnje, dobili jedan veliki filler koji nam služi isključivo kao svojevrsna uvertira u naredne sezone spomenutih serija, pritom ne čineći gotovo ništa za razvoj svojih likova. Da je šteta – stvarno jest”, piše Koraljka Suton o novoj Netflixovoj seriji The Defenders, koja je okupila impozantnu superherojsku ekipu u sastavu Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage i Iron Fist.

29.07.2015. (16:40)

Heroji ne moraju biti veći od nokta

‘Ant-Man’: Kad Marvel pusti dragim herojima da dišu

“Film ni na koji način nije revolucionaran, ne radi nikakve bitne pomake ni u sklopu čega – osim kako snimiti pristupačan film o američkim superherojima koji ispunjava sve bitne kriterije za ugodno iskustvo – i mislim da je to ono što iz filmološke perspektive ponajviše vrijedi, a iz ove konzumerističke, dakako, dobra zabava. Stoga bi vrhovnim producentima bolje bilo da odustanu od megalomanskih projekata s kojima se ne znaju nositi i puste dragim herojima da dišu”, piše FAK o Ant-Manu.

04.05.2015. (23:36)

Zašto Marvel predstavlja još jedan korak ka smrti autorskog filma u Hollywoodu

02.05.2015. (20:04)

Dobar razlog da upalite televizor

Zašto je TV serija ‘Daredevil’ najbolje što nam je Marvel dosad ponudio

Daredevil je Marvelov pun pogodak jer je za klasu bolji od ostalih sličnih serija. ‘Daredevil’ ima razvijene likove, ljude od krvi i mesa koje u ovih 13 epizoda stignemo upoznati dovoljno da nam bude stalo. Govorimo o seriji koja u standardnu superherojsku leguru ulijeva komadić Žice. Napisan je i snimljen za zahtjevniju, ozbiljniju publiku a da pritom neće odbiti ni sve one koji eskapističnim pričama o superherojima pristupaju tražeći tek zabavu prije spavanja“, piše FAK.hr o novoj Marvelovoj seriji o superherojima.