Energetski stručnjak: Većina kuća u Hrvatskoj za nekih 50 tisuća eura može postati kompletno energetski neovisna - Monitor.hr
30.08.2023. (12:00)

Plaćaš samo vodu, telefon, tv i internet

Energetski stručnjak: Većina kuća u Hrvatskoj za nekih 50 tisuća eura može postati kompletno energetski neovisna

Vjeran Piršić, ekološki aktivist, i Dean Kostić, iz energetske zadruge otoka Krka, za N1 su govorili o tome kako do energetski neovisne kuće. Najprije smo napravili izolaciju kuće, zatim energetsku obnovu kuće pri čemu smo na krov stavili fotonaponsko postrojenje i stavili smo toplinsku pumpu koja sada grije i hladi našu obiteljsku kuću i za to korisimo vlastitimo energiju. Kad vam ne treba električna energija, možete je prodati svom susjedu i obratno i na taj način ne samo štedjeti na računima HEP-a, nego možete još i zarađivati. U gotovini ne treba kod sebe odmah imati ni, kako kažu, oko 20 tisuća eura. Poslovni


Slične vijesti

23.04.2017. (20:24)

Samodostatni

Škotski otok Eigg je potpuno energetski neovisan

Kroz kombinaciju vjetra, vode i solarne energije, otok Eigg (oko 15 milja udaljen od zapadne obale Škotske) je postao jedna od prvih svjetskih otočnih zajednica koja je implementirala potpuno obnovljivu energetsku mrežu. U njihovoj energetskoj neovisnosti glavni saveznik im je ekstremno vrijeme. Jedino što je potrebno za stotinjak stanovnika ovog otoka su namirnice koje s kopna stižu jednom tjedno, piše Mashable.

26.11.2015. (16:29)

Greenpeace: Hrvatska može biti 100 posto na obnovljivim izvorima energije

Hrvatska može biti energetski neovisna te sve svoje potrebe za energijom zadovoljavati iz obnovljivih izvora, objavio je u studiji Greenpeace uoči konferencije o klimi u Parizu, a u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Zelenom energetskom zadrugom

„Studija je naručena s ciljem ubrzanja trajne transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema 100-postotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine stoljeća. Ovo je prvi ovakav scenarij u Hrvatskoj, koji pokazuje da bez ikakvih ekonomskih gubitaka možemo u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Time Hrvatska postiže neovisnost o uvozu energenata, otvara zelena radna mjesta, privlači nove investicije i čuva okoliš“ istaknuo je Marko Gregović, predstavnik Greenpeacea.

U nova proizvodna postrojenja trebalo bi investirati 13 milijardi €, no analiza pokazuje da bi se tijekom tranzicije uvelike smanjio uvoz energenata, čime bi se uštedjelo 4 do 5 milijardi € godišnje. Utjecaj na porast BDP-a bio bi četverostruk u odnosu na porast cijena energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.180 novih radnih mjesta, čak 192.000 ako uključimo radna mjesta za proizvodnju biogoriva. Dodatno bi se izbjeglo 1,8 do 1,9 milijuna tona emisija CO2. Ušteđeni novac mogao bi se upotrijebiti za druge investicije koje bi otvarale dodatna radna mjesta, naglasio je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

Uz navedene zaključke koji prikazuju prednosti energetske tranzicije za razvoj zemlje, u analizi su obrađeni prikazi slučaja za pojedine sektore od posebnog interesa za Hrvatsku: kampove, apartmane, hotele, škole, otoke i OPG-ove. Analiza po sektorima pokazuje kako je lako ostvariti pozitivan multiplikacijski učinak primjenom malih distribuiranih izvora energije u kombinaciji s mjerama povećanja energetske učinkovitosti.

„Za razliku od tradicionalnog shvaćanja da se razvoj energetskog sektora događa kroz razvoj velikih industrija i centralizirane energetske infrastrukture koju predvode velike korporacije poput nacionalnih elektroprivreda i naftnih industrija, iskustva iz zemalja u kojima je postignuta ‘zelena transformacija’ govore upravo suprotno. Razvoj energetskog sektora događa se kroz razvoj manjih sustava koji će pridonijeti diversifikaciji lokalnih energetskih izvora uz zadržavanje najmanjeg utjecaja na okoliš. Nosioci takvog razvoja su male i srednje tvrtke i pojedinci; on prati njihovu tranziciju i predstavlja model postizanja energetske samoodrživosti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou“, ističe dr. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Obnovljiva energetika podrazumijeva velik investicijski potencijal kao i značajan broj radnih mjesta, posebno u manje razvijenim krajevima. “Uz smanjenje troškova energije, dodatno bi se povećala konkurentnost i privlačnost navedenih osnovnih djelatnosti, proširila nova znanja i kompetencije za budućnost i stvorile osnove za društveno poduzetništvo i cirkularnu ekonomiju koje polako ulaze u sve strategije razvoja EU kao dugoročna rješenja za razvoj gospodarstva koje u jednakoj mjeri poštuje ekonomske, ekološke i društvene kriterije održivosti projekata” ističe Leo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

06.06.2015. (12:58)

Kaštela: Osnovna škola Ostrog – prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj

U Osnovnoj školi Ostrog u Kaštelima, na Svjetski dan zaštite okoliša započeli su radovi na instalaciji sunčane elektrane snage 25.5 kWp na krov škole, čime će ona postati prva energetski neovisna škola u Hrvatskoj.

OŠ Ostrog je putem grupnog financiranja na Indiegogo platformi, a uz podršku Energetske zadruge Kaštela i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, prikupila 10 tisuća dolara. Tome su pridodana sredstva UNDP-a, donacije županije i lokalne zajednice te investicija privatne tvrtke Eko-Orbis d.o.o. putem ESCo modela pa ukupni iznos uložen u energetsku neovisnost škole premašuje 800 tisuća kuna.

Dio doniranih sredstava uložen je u termo- i hidroizolaciju krova te zamjenu svih žarulja u školi efikasnijom LED rasvjetom čime se smanjuje se potrošnja električne energije za preko 60 posto. Također, ostvaruje se zakonska norma o razini potrebne osvijetljenosti jer se štiti zdravlje djece u najvažnijoj fazi njihova razvoja.

Po završetku radova na instalaciji sunčane elektrane, Osnovna škola Ostrog će postati energetski neovisna po pitanju elektične energije jer će na godišnjoj razini proizvoditi jednaku količinu energije koju će i potrošiti. Isto tako, instalacija sunčane elektrane je napravljena bez državnih poticaja čime se predstavlja novi poslovni model primjenjiv i za druge škole.