Eventualni Putinov pad nije nužno dobra vijest za Europu - Monitor.hr
28.06.2023. (06:00)

Kakvih sve tamo ima, ovaj je još i dobar

Eventualni Putinov pad nije nužno dobra vijest za Europu

Putinova popularnost među Rusima nije opala čak ni nakon „djelomične mobilizacije” prošle jeseni, a antiratni prosvjedi s početka rata odavno su zamrli. Stoga je teško očekivati da će do prevrata u Rusiji i Putinova pada doći „spontanim događanjem naroda”. Nema opasnosti ni od drugih političkih stranaka koje podržavaju politiku prema Ukrajini, a ušutkani su i oligarsi. Kao potencijalni akteri prevrata ostaju samo „siloviki”, osobe iz vojske, policije, tajnih službi koje mogu legalno koristiti silu protiv ljudi (a koji su i povezani s Wagnerom). Zamislimo da Rusijom vlada Wagner, koji je prisutan na nekoliko kontinenata. Wagner je zapravo osnovan po uzoru na američku plaćenićku vojsku Blackwater (poslije Academy), koja je radila prljave poslove za Washington. Jedino je Wagner ostao prisniji uz rusku vladu, što im se sada može obiti o glavu. Slobodna


Slične vijesti

11.10.2015. (15:40)

Neke nove vrijednosti

‘Kolega, čestitamo na cenzuri!’

„U sretnija vremena novinari su jedni drugima čestitali na strukovnim nagradama, pljeskali u dvorani Hrvatskog novinarskog društva najboljima. Novinarska kvaliteta danas se drugačije mjeri. Danas se kolegama čestita kad ih urednici cenzuriraju. Danas se kolegi ruka stišće kad na društvenim mrežama osvane vijest: tome i tome novinaru, u tim i tim novinama, danas nije objavljeno ovo, a sutra mu neće biti objavljeno ovo. Kad se to dogodi, onda je red nazvati kolegu i reći: kolega, čestitam na dobrim tekstovima, toliko dobrim da ne mogu proći kraj urednika koje krasi želja da se što dublje uvuku poslodavcu pod kožu“, piše Ladislav Tomičić.

04.10.2015. (12:18)

Ne-Slobodna

Slobodna cenzurirala tekst Damira Pilića

Slobodna Dalmacija zabranila je objavu dva teksta Damira Pilića, kolumnu o korelaciji HDZ-ovog ‘domoljubnog’ programa i vrijednosne orijentacije mladih te tekst o američkoj vanjskoj politici, i to bez ikakvog objašnjenja i obavještavanja autora. Pretpostavljam da razlog zabrane leži u predizbornoj kampanji, kaže Pilić. Njegovu kolumnu možete pročitati na Lupigi. Zbog cenzure je kod glavnog urednika Ive Bonkovića protestirao Jurica Pavičić, navodno je najavio i da otkazuje suradnju s listom ako se Pilićev tekst ne objavi. Podsjetimo, list je zbog pisanja najurio i Dežulovića.

20.02.2015. (23:50)

Izgubljena generacija

Damir Pilić: Ne možemo pobjeći od devedesetih

“Današnji splitski osamnaestogodišnjaci, da ih se teleportira u Split 1989. godine, razjapili bi usta od čuđenja i ispali bi teške seljačine… zatekli bi multietnički grad u kojem bi bila prilična sramota vrijeđati ili omalovažavati sugrađane druge nacionalnosti; dakle – Srbe”, kaže pisac i novinar Damir Pilić u intervjuu za Forum, u kojem predstavlja Splitting, drugi roman iz najavljene trilogije.

28.01.2015. (22:47)

Kamenoklesarske vještine kao društveno koristan rad

Pilić Podrugu: Tvoja braća otvorila Auschwitz i Jasenovac, moja zatvorila

“Kao antifašist, moram ohrabriti Podruga: ne boj se mene, ja ti nisam brat. Tvoja su braća otvorila Auschwitz i Jasenovac, moja su ih zatvorila. Mi se ne možemo niti sresti na mjestu zločina, jer ga vi napustite prije nego što moja braća dođu. Kao u Auschwitzu. Kao u Jasenovcu”, piše Damir Pilić, o splitskom vijećniku koji je priznao upisivanje ustaškog pozdrava na spomenik u Splitu. Slobodna