Finalna večer Dore - večeras saznajemo tko će nas predstavljati na Eurosongu - Monitor.hr
25.02. (20:15)

Rim Tim Tagi Dim Babaroga

Finalna večer Dore – večeras saznajemo tko će nas predstavljati na Eurosongu

Iz prvog polufinala dalje su prošli Pavel, Vinko, Eugen, Mario Battifiaca i Robert Ferlin, Stefany, Saša Lozar, Let 3 i Lana Mandarić, a iz drugog Alen Đuras, Natalie Balmix, Vatra, Damir Kedžo, Lara Demarin, Baby Lasagna, Marcela i Boris Štok. Tu možete vidjeti pod kojim rednim brojem nastupaju (zajedno s brojevima za glasanje). Uživo komentiraju na Forumu.

 


Slične vijesti

04.03. (17:00)

Ako ste slučajno propustili...

Rašeta o Dori: Šok mi bejbi

Zaboravljeni Saša Lozar pojavio se na krivom natjecanju – bio bi prvorazredna senzacija na festivalu gange i rere jer je zavijao kao planinski vuk! Battifiaca i Robert Ferlin skrenuli su pažnju na vlastito estradno postojanje i to je bilo sve za prvu večer. Druge polufinalne večeri otklonjene su mnoge poteškoće koje su upropastile prvu (prije svega loš zvuk), ali je sve i dalje ostavljalo dojam seoske priredbe. Baby Lasagna je bolji u spotu nego uživo, premda mu je pjesma eurovizična i vjerojatno će pobrati puno glasova. . Novost u odabiru pobjednika bilo je uključivanje nekoliko stručnih žirija iz stranih država, što bi trebalo pridonijeti dizanju kvalitete, odnosno da naš natjecatelj postane eurovizičniji. Stranci ovoga puta tome nisu mogli doprinijeti jer je pobjednik bio poznat unaprijed. Boris Rašeta o pregledu tv tjedna, ali pretprošlog, za Novosti.

01.03. (21:00)

Be strong, be wrong!

Stajčić o “obožavanju Manntre odjednom”, bivšeg benda Baby Lasagne: Nismo ih pratili ni mi jer su nam bili loši

Imam osjećaj da se sada ekspresno vrti neki orvelovski scenarij brzog procesa promjene povijesti u kojem se ističe značaj spomenute grupe i u kojem mnogi osjećaju važnost istaknuti kako su od početka simpatizeri Baby Lasagne (koji je kao član benda prije nastupao na Dori). Otvaranje pitanje o podršci Manntri činilo se dodatnom otegotnom okolnošću, jer naime nitko osim članova Manntre ne zna bolje koliko podrške je tu bilo od hrvatskih medija. Naime, Manntra pripada onoj sferi domaće scene koju se uglavnom ne doživljava domaćom.

Ako ćemo o podršci medija većine toga što dolazi iz sfere heavy metala i srodnih nišnih podžanrova, onda je isto poštenije reći da ta scena ne bi ni postojala u Hrvatskoj da ne postoji jaka internacionalna povezanost cijele te scene. Nema se što previše inspirativno pisati o takvim generičkim pojavama u ovo vrijeme kad je koncepcija sve, i da, činjenica je da je Purišić tu napravio najveći pomak upravo onog trenutka kad je odlučio sebe ne shvaćati tako jako ozbiljno i kad je izmislio igralište zvano Baby Lasagna kako bi sve to neopterećujuće i zajebantski izbacivao kao usputni projekt. Zoran Stajčić za Ravno do dna.

27.02. (09:00)

Ako tražiš originalnost, nećeš je ovdje naći

Marjanović: Rim Tim Plagi Dim?

Da, Hrvatska u Švedsku šalje pjesmu o kojoj se, otkako se pojavila, između ostalog piše i u kontekstu dviju pjesama koje neodoljivo podsjećaju na ovogodišnju predstavnicu Hrvatske, a pobjeda je ovu raspravu ponovno učinila aktualnom. Prvi dio priče prilično je lako riješiti jer radi se o sampleu koji je uzet sa Splicea, stranice s koje producenti diljem svijeta skidaju sampleove, i ti sampleovi, ako uredno plaćate pretplatu, postaju vaši. Je li tužno da stvari tako funkcioniraju? Možda. U svakom slučaju, ovaj pristup govori ponešto o kreativnosti u stvaranju glazbe. Kod dijela publike postoji averzija prema pjesmama koje zvuče slično i nikada nećete promijeniti njihovo mišljenje bez obzira koliko puta ponovite “ali svi kradu sve”. Je li plagiranje problem? Apsolutno. No, daleko je veće pitanje kome je problem. Dori nije, jer da jest, diskvalificirali bi ga još prije mjesec dana kada se pojavio prvi video u kojem uspoređuju tri pjesme. Eurosongu još uvijek nije. Publici definitivno nije, jer da jest, mnogi svjetski hitmejkeri ne bi imali karijere. Hrvoje Marjanović za Index.

26.02. (15:00)

Rokenrol uvijek pobjeđuje

Stajčić o Dori: Poluproizvodi koji nikog ne zanimaju, autsajder im sinoć održao lekciju

https://www.youtube.com/watch?v=EBsgTJQFl9k

Let 3 je prošle godine spasio Doru. Ove godine su igrali za Doru. Ne za Eurosong. Otišli su u krindž do kraja. Doveli i Severinu. Koliko god iskakali iz paštete i napravili sulud potez da se opet jave u želji novog kruga medijskog mljevenja i hiper angažmana u neku ruku su u svom anti-stilu s „Babarogom“ zatvorili jednu mini epohu koju su upravo oni započeli i obilježili. HRT im treba biti vječno zahvalan. Medo (HRT) se konačno probudio iz zimskog sna. Shvatio je moć dobrog zabavnog showa. Shvatio je da treba investirati. Od jedne večeri je napravio tri. Automatski i tri večeri prihoda od televotinga. Well done.

Marko Purišić iz Umaga ušao je kao autsajder, ali je osvojio simpatije i prije samog natjecanja tom činjenicom otvorio dubinski prostor za komentiranje kompetentnosti onih koji žiriraju pjesme. Uz to opći je dojam da su ga do favorita pogurali upravo mediji koji su ga nesebično isticali. I televoting je tu bio brutalno precizan. Baby Lasagna je od publike dobio 247 bodova, a prvi iza njega po broju bodova bio je Alen Đuras s „A Tamburitza Lullaby“ s 27 bodova. Svi ostali su dobili manje od toga. Ovo je stoga bila jako čudna Dora, Dora koja kao da je bila postala taoc Baby Lasagne. Unaprijed se činilo da bi drugačiji ishod od onog koji se dogodio bio kontra želje involvirane većine. Zoran Stajčić za Ravno do dna.

23.02. (21:15)

Take two, action!

Dora 2024 – druga polufinalna večer: za finale u nedjelju bori se drugih 12 izvođača

Tri dana glazbeno-scenskog spektakla prati veliko zanimanje javnosti pa je Hrvatska radiotelevizija, osim televizijskog i radijskog prijenosa, aktivna i na svojim društvenim mrežama. Večeras nastupa preostalih 12 izvođača: Baby Lasagna, Lu Dedić, Marcela, Alen Đuras, Natalie Balmix, Vatra, E.T., Bors Štok, The Splitters, James Night, Lara Demarin i Damir Kedžo. Pratite komentare uživo na Forumu. HRT

23.02. (17:00)

Prevelik zalogaj

Prva večer Dore: Je li nešto pošlo ukrivo sa zvukom?

Jasno je kao dan da su večeras najviše profitirale ziheraške pjesme koje su vokalno dobrano unutar komfor zone pjevača. Tko god je imao ikakve vokalne ambicije i zahtjevne dionice, potpuno se osramotio i izgledao kao bespomoćno trogodišnje dijete koje pokušava pjevati onaj Let it go refren iz Frozena. Svi visoki tonovi zvučali su grozno, suho, početnički, kao nekakve Majuška karaoke. Svi natjecatelji koji su vokalno potegnuli potpuno su se raspali. Relativno loš, neduhovit i netalentiran autor koji dobro pogađa teme, ali presubjektivno (i presamodopadno) piše, za Index, o kompilaciji falševa pisali i na Dnevniku. Popularna tema i na Forumu.

22.02. (23:20)

BabaDora (sa štiklom)

Završilo prva polufinalna večer Dore, odlučeno kojih osam ide u finale

Ovogodišnje natjecanje održava se u studiju Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju, za razliku od prethodnih godina kada se održavalo u Opatiji. U dvije polufinalne večeri, 22. veljače i 23. veljače, publici će se predstaviti ukupno 24 izvođača, a njih 16 će proći u finale, koje će se održati u nedjelju. U finale su zasad prošli (HRT):

  • Pavel
  • Vinko
  • Eugen
  • Battifiaca i Ferlin
  • Stefany
  • Saša Lozar
  • Let 3
  • Lana Mandarić

Emisija se pratila s velikim zanimanjem, no najveću pažnju imali su upravo Letovci koji su nastupili u istim kostimima kao i prošle godine, samo s drugačijom scenografijom. U nastupu im se pridružila i Severina. Mnoge je zaintrigirao nastup francuskog predstavnika Slimanea. (Index)