Hrvatska je druga u EU po izdvajanjima za religiju u postotcima BDP-a, Mađarska je prva - Monitor.hr
18.09.2018. (13:30)

Samo Orban iznad nas

Hrvatska je druga u EU po izdvajanjima za religiju u postotcima BDP-a, Mađarska je prva

U konkretnim iznosima za 2016. godinu to izgleda ovako: RH je za rekreaciju svojih građana izdvojila 221 milijun kuna, a za religiju milijardu i 968 milijuna kuna, dakle skoro dvije milijarde. Za usporedbu Irska je iz proračuna za crkvu izdvojila točno – nula eura. Index Svoj stav o izdvajanju novca za crkvu iz državnog proračuna možete dati u anketi u desnom stupcu.


Slične vijesti

03.01.2019. (20:30)

Sveta krutina

Financiranje crkve: U Njemačkoj porez vjernika, u Nizozemskoj donacije…

U Njemačkoj se crkve financiraju plaćanjem devet posto poreza na dohodak pripadnika crkvenih zajednica, slično je u Švedskoj i Finskoj, ali je porez manji – jedan do dva posto. U Francuskoj crkve dobivaju državni poticaj, u Nizozemskoj se crkve same moraju brinuti o tome da njihovi članovi sami uplate te doprinose. U Belgiji i Grčkoj svećenike i državne službenike financira država, u Italiji crkveni porez iznosi osam posto poreza na dohodak, a u Španjolskoj 0,8 posto. Deutsche Welle

02.11.2018. (11:30)

Iz najveće škrabice u državi

Kako se financira katolička crkva u Hrvatskoj

Od 2014. do 2016. godine vjerskim zajednicama isplaćeno je 1,123 milijarde kuna, no najmanje tog novca otišlo je na pravu crkvu, a to su ljudi. 52 posto odlazi na gradnju i održavanje nekretnina, na uzdržavanje klera oko 35 posto, a samo oko 11 posto na karitativne djelatnosti, piše Deutsche Welle povodom malenog prosvjeda održanog za raskid Vatikanskih ugovora.