Iako su zbog curenja informacija mislili kažnjavati novinare, pitanje je hoće li to uopće moći - Monitor.hr
30.10.2023. (16:00)

Novinari ipak mogu odahnuti

Iako su zbog curenja informacija mislili kažnjavati novinare, pitanje je hoće li to uopće moći

Nacional otkriva zašto novi zakon kojim premijer Andrej Plenković na silu želi spriječiti objavljivanje tajnih transkripata iz USKOK-ovih istraga čiji su protagonisti uglavnom njegovi korumpirani ministri, neće imati učinka na novinarsku praksu i informiranje javnosti: izmjene Kaznenog zakona kojima Vlada namjerava uvesti novo kazneno djelo odavanja informacija iz istraga i kažnjavati ga kaznom do tri godine zatvora. potpuno su besmislene i teško će biti provedive, kažu pravosudni stručnjaci. Na čak sedam mjesta u Kaznenom zakonu spominje se fraza ‘u javnom interesu’ što znači da ako se djelo neovlaštenog snimanja ili otkrivanja profesionalne tajne počini u javnom interesu, nije kažnjivo.


Slične vijesti

09.10.2023. (17:00)

Slobodni i nezavisni

Felić: Novinarima nema druge nego potražiti pravdu na Ustavnom sudu

Novoj odredbi Kaznenog zakona kojom će se kriminalizirati curenje informacija iz istraga moglo bi se stati na kraj podnošenjem zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. No dok ta procedura završi, novinari bi mogli pretrpjeti nepopravljivu materijalnu i mentalnu štetu. Ako policija istražuje tko je otkrio informaciju novinarima, logično je da će ih i prisluškivati kako bi saznala s kim su razgovarali u istražnim tijelima, odnosno jesu li možda razgovarali s odvjetnicima čiji su klijenti dio istrage, pa i sucima. Usprkos svemu tomu te su buduće kaznene odredbe neprovedive, smatraju i pojedini pravnici. Policija može dovesti novinara i na ispitivanje, ali on ne mora otkriti svoj izvor. Barem zasad. Spominje se i kažnjavanje poticanja na odavanje informacija, što se zaobilaznim putem odnosi i na novinare. Edis Felić za Lider.

08.02.2016. (21:30)

Ni sebe ne mogu zaštititi

Procurile informacije o funkcioniranju SOA-e, te imena sedam agenata

Jutarnji otkriva veliki sigurnosni propust tijekom kojeg je došlo do otkrivanja identiteta djelatnika SOA-e menadžerima stranih tvrtki te do curenja podataka od vitalne važnosti za nacionalnu sigurnost. Sve se dogodilo dok su domaći agenti od tvrtke iz Milana pokušavali dobaviti sustav za nadzor elektronske komunikacije građana putem WhatsAppa, Vibera i Skypea.