Ivo Goldstein promovira svoju knjigu "Jasenovac" - Monitor.hr
12.11.2018. (15:30)

U susret Interliberu

Ivo Goldstein promovira svoju knjigu “Jasenovac”

Brojni mediji su zabilježili izlazak knjige Ive Goldsteina Jasenovac – “Revizionisti pokušavaju Hrvate napraviti kolektivno odgovornim za zločine u Jasenovcu, a to je civilizacijska sramota” – intervju za Tportal, “Knjiga Ive Goldsteina najvažniji je publicistički naslov izdan ove godine u Hrvatskoj” – Robert Bajruši, Jutarnji koji imaju i još jedan članak, Novi list također ima intervju…Slične vijesti

14.08. (09:30)

Stari ustaški pozdrav

Ivo Goldstein: Zagrepčani su ismijavali pozdrav “za dom spremni”

Jedno od obilježja zagrebačke gradske svakodnevice tijekom rata bilo je ismijavanje ustaškog novogovora, a posebno je, na veliku žalost ustaša i današnjih ustašonostalgičara, na meti zajebancije bio pozdrav „za dom spremni“. Ivo Goldstein je izdvojio neke povijesno zabilježene primjere iz kojih se vidi kako su Zagrepčani ismijavali “usraše” i njihov pozdrav.

24.03. (07:00)

Poziv na masovnu edukaciju

Goldstein: Jasenovac i Bleiburg nisu isto

Ivo Goldstein je u HTV-ovoj emisiji Intervju tjedna rekao kako nemamo problem samo s kulturom sjećanja, nego s kulturom i društvom općenito. “Jasenovac i Bleiburg nisu isto. Jasenovac je zločin genocida, i ratni zločin, i zločin protiv čovječnosti. Bleiburg je u jednom dijelu zločin i zločin protiv čovječnosti, to nije isto”, rekao je i pozvao Vladu i državnu politiku da naprave pomak, a sudionike rasprave na edukaciju. HRT

18.03. (21:30)

Vječna tema i polemika (aj dosta više)

Ivo Goldstein: Jandroković laže kad kaže da su na Bleiburgu ubijani “hrvatski vojnici”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je izjavio kako je “Jugoslavenska armija na Bleiburškom polju u svibnju 1945. godine ubijala žene, djecu i nedužne hrvatske vojnike”. Jandrokovićeva je izjava jednostavno – laž. Ona je samo ponavljanje proustaške propagande. Najmanji je problem što na Bleiburškom polju nije stradao gotovo nitko, nego su ljudi ubijani kasnije, nakon zarobljavanja. Mnogo je veća laž da su ubijane žene i djeca, jer djeca nisu ubijana, a u pravilu ni žene, nego su puštani kućama. Još je gora opaska o “hrvatskim vojnicima” – to nisu bili “hrvatski vojnici”, već ustaško-domobranska vojska – piše Ivo Goldstein u Nedjeljnom Jutarnjem listu.

Goldsteinu odgovara Gordan Jandroković: Za mene su ubojstva bez suđenja jednostavno ono što i jesu – zločin. Žrtve i počinitelje ne dijelim, poput njih, na ‘naše’ i ‘vaše’, nego dosljedno osuđujem zločine svih totalitarnih režima – i fašističkog i komunističkog…

01.03. (19:30)

Povijest je učiteljica života

Ivo Goldstein: Možda bi bilo dobro da Plenković uzme grofa Patačića za ministra

Ima li nade za hrvatske gradove? Ima, ali to znači radikalnu promjenu politike, pa i atmosfere u društvu i u zemlji. Jedno od njih ponudio je grof Franjo Patačić prije gotovo 250 godina. Naime, njemu je 1770. Hrvatsko kraljevsko vijeće u Varaždinu povjerilo da napiše elaborat o naseljavanju Židova: “U prilog Židova valja pako navesti stanovište gospodarstveno – oni su većinom trgovci, a trgovinom cvatu gradovi. Oni će veće poreze plaćati, podizati tvornice, trgovinu sa rukotvornom robom rade, neće robu donašati iz inozemstva, nego domaće proizvode izvažati i tako novaca u zemlju donesti.” Citirajući grofa Patačića, nisam mislio na imigraciju Židova, nego na imigraciju svih drugih i drugačijih koji su i u proteklim stoljećima dolazili u Hrvatsku i njezine gradove i pridonosili njihovu razvoju – piše Ivo Goldstein za Globus.

20.01. (17:00)

Tempo lento

Plenković ništa nije naučio od Adenauera i de Gaullea. A trebao je

Ivo Goldstein za Globus komentira Plenkovićevu nedavnu izjavu na svečanosti Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak o tome kako će “trebati još vremena da zacijele svježe rane u odnosima između Hrvatske i Srbije”. “Francuzi i Nijemci počeli su pomirenje pet godina nakon rata, a naš premijer misli da ni 24 godine nisu dovoljne da bi hrvatsko-srpske “rane zacijelile”. Zar ne shvaća da je i on odgovoran za taj proces?”, pita se Goldstein.

13.01. (15:00)

Obljetnica diktature

Prošlo je 90 godina od državnog udara kojim su trebali biti izbrisani i Hrvati i Srbi i Slovenci

Ivo Glodstein za novi Globus u povodu njene devedesete obljetnice piše o Šestojanuarskoj diktaturi, njenim stradalnicima i koliko je kralj Aleksandar bio u zabludi da će uspjeti usprkos već formiranim nacionalnim identitetima u tadašnjoj Kraljevini SHS. Maček je, primjerice, njegovu nakanu da represijom stvori jedinstveni “jugoslavenski narod” nazvao “besmislicom” te citirao neimenovanog člana HSS-a: “Dekretom ne možeš stvoriti niti jedno dijete, a kralj Aleksandar sebi utvara da će moći tako stvoriti cijeli novi narod”.