Jergović: Nije problem u degeneriku koji razbija, problem je u degeneriranom društvu - Monitor.hr
05.06.2019. (09:30)

Sunce mu njegovo

Jergović: Nije problem u degeneriku koji razbija, problem je u degeneriranom društvu

Zašto “rastrojenog mladića” nazivam degenerikom? Zato što on to jest, u kulturnom, socijalnom i antropološkom smislu riječi. On je, razbijajući macolom, dijelom ograde ili poklopcem za šaht oplemenjujući fragment javnoga prostora, umjetninu koja pripada svima i zajednicu ujedinjuje estetskim skladom i djetinjom začudnošću, u stvarnom i u simboličkom smislu protagonist degenerirane, duboko bolesne i obezuljuđene zajednice. Kao degenerik on zajednicu čini degeneriranom, ili je degenerirana zajednica od njega učinila degenerika – piše Miljenko Jergović o čovjeku koji je porazbijao Pozdrav Suncu u Zadru.


Slične vijesti

21.05. (13:30)

Potres je dio spike

Jergović: Potres je nastavak 25 godina pustošenja Zagreba drugim sredstvima

Oko užeg središta Zagreba, gdje su sve prostore zauzele tvrtke iz šoping molova, i gdje više nema skoro ničega što bi pružalo život gradu i navodilo građane da dolaze u središte svoga grada, šire se, već dvadesetak godina, i rastu koncentrični krugovi pustoši. Zašto [ničega] nema? Zato što je Zagreb mrtav, zato što ga je ubila loša uprava, ubili su ga oni koji nisu vodili računa o tome da grad živi ili umire i mimo logike tržišnog kapitalizma – prošetao se centrom Zagreba pa zapisao Miljenko Jergović.

29.04. (14:30)

Ciao Bella

Jergović: Kako je era korone i primarijusa Capaka Rijeci stigla kao alibi za propast

Luka različitosti, hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost: ne zvuči li vam sve ovo kao najava za Pjesmu Eurovizije? Ili nabrzinu smišljen PR za marinu u Ićićima, na čijem će otvorenju lokalni šlager pjevač izvesti himnu marine, naslova ‘Luka različitosti’? Može to biti bilo što, ali Europska prijestolnica kulture, teško ili nikako, piše Miljenko Jergović.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

11.04. (20:30)

Prokleta korona

Jergović: Izolacija, uskrsnuće

Krajem ožujka 2020, u vrijeme velike epidemije, kada je svijet otišao u izolaciju za koju se vjerovalo da će ga spasiti od gorih nevolja, nekoliko dana nisam izašao iz kuće… Bio je to trenutak u kojem sam jasno osjetio nelagodu od izlaska iz kuće. Nisam se plašio zaraze, nisam se plašio ljudi. Ustvari, ničega se nisam uplašio, ali mi je najednom bilo strano i neprijateljsko sve što me je čekalo vani – piše Miljenko Jergović u pitkom štivu iz samoizolacije.

01.04. (14:04)

Revolucija koju pokreće virus

Jergović: Ova epidemija je Treći svjetski rat, a trajat će puno dulje od epidemije

Odakle strašni pomor u Lombardiji, toj prebogatoj industrijskoj pokrajini na sjeveru Italije? Tamo za bijedne novce radi ogromni broj kineskih radnika iz Wenzhoua i Wuhana. U tome je suština liberalnog kapitalizma, ali i suština epidemije Covida-19. U svijetu neravnopravnih i potlačenih, siromasi su kliconoše koje ugrožavaju bogate, piše Miljenko Jergović.

04.03. (16:30)

Jergović: Naša su društva izgubila imunitet na lažne vijesti

Europom i zapadnim svijetom zavladala je infodemija, izazvana zastrašujuće preuveličanom prijetnjom. Vijest je odavno prerasla samu sebe i pretvorila se u čudovište. U početku je bila istinita. Sada više nije. Vijest o koronavirusu pretvara se u laž, koju se u jednom trenutku više neće moći zaustaviti, obuhvatiti i osmotriti, nego će nas sve pregaziti, piše Jergović.

26.02. (08:30)

Nacionalni blues

Jergović: Što se događa kad bi genij da popravlja nacionalnu himnu

Intoniranje državne himne trenutak je u kojem malograđani i svi ostali uprosječeni građani, kojima Bog, a ni obrazovanje, nisu pružili tu povlasticu da razlikuju goblen od Rembranta i da razumiju zašto je Picasso umjetnost, a Mona Lisa reproducirana na zastoru od tuš kabine je sranje, imaju tu jedinstvenu priliku da uživaju u svome estetskom idealu… trenutak u kojem ih jednako podilaze srsi patriotizma – piše Miljenko Jergović.

23.02. (17:30)

Uvik kontra

Miljenko Jergović: Knjiga kojom je Igor Mandić usmrtio Krležu da bi mu omogućio novi život

Miljenko Jergović piše o knjizi Igora Mandića ‘Zbogom, dragi Krleža’, objavljenoj 1988., koju je ponovo pročitao s odmakom od više od dvadeset godina. Bio je to skandalozan obračun s Krležinim mitom i njegovim opslužiteljima, gdje se Mandić obračunava i s Krležinom književnom veličinom. U to vrijeme bio je antikomunist i desničar, a Krleži je zamjerao što nikada nije javno kritizirao sovjetsku komunističku praksu i Staljinove zločine.

16.02. (16:30)

Novi papa

Miljenko Jergović: Sorrentino je pokazao erotiku autoriteta i kako je u 21. stoljeću jednostavno izazvati vjerski rat

“U devetoj epizodi “Novoga pape”, premijerno prikazanoj sredinom veljače 2020, Paolo Sorrentino svom zadivljenom gledatelju u samo nekoliko sudbinskih poteza i u nizu savršeno dizajniranih, a tako tačnih i istinitih slika pokaže koliko je ne samo jednostavno izazvati u današnjem svijetu vjerski rat, nego i koliko su forma i žanr vjerskoga rata svojstveni duhu dvadeset i prvog stoljeća, mnogo više nego ozloglašenom i zamračenom srednjem vijeku”, piše Miljenko Jergović, Jutarnji.

12.02. (13:00)

Iznimke unutar slobode govora

Miljenko Jergović: Smije li se još koga osim Mesića zvati idiotom?

Svi smo slobodni da Stipu Mesića nazovemo idiotom, nipošto to nije privilegij Hrvoja Hitreca i njegovih istomišljenika. Možemo isto reći i za Zorana Milanovića. No zamislite da isto kažemo za Kolindu Grabar-Kitarović, Plenkovića, Košića i Bozanića. Ili za Thompsona. Miljenko Jergović u presudi Ustavnog suda njuši cinizam.

09.02. (14:30)

Nova nada

Miljenko Jergović: Život i rođenje fikcije iz začudne svakodnevice Ante Zlatka Stolice

“‘Blizina svega’ (Fraktura, Zaprešić 2020.) kompozicija je proznih i prozno-pjesničkih tekstova, koju nije moguće žanrovski odrediti, kao što ni pojedine Stolicine tekstove nije moguće žanrovski odrediti, ali koji, svaki pojedinačno, imaju začudnu koherentnost, a svi zajedno čine čvrstu i zaokruženu, ali, opet, otvorenu cjelinu. On se, kao u Eliotovom poučku, igra objektivnim korelativom. Ovako glasi cijeli jedan tekst: ‘Budim se sam u krevetu, gledam je li koja od mojih ruku njena ruka.'”- Miljenko Jergović o Anti Zlatku Stolici.