30.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

Istjerano pola milijuna Albanaca
Makedonska vlada registrirala je oko 16.000 izbjeglica, a procjenjuje se da ih je znatno više, dok ih je u Albaniju u posljednjih 35 sati prebjeglo 60.000

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

The Mirror izvještava o divljanju srpskih paravojnih skupina posljednjih dana
Arkanove bande pljačkaju i kolju civile diljem Kosova

Šesti dan napada NATO-a na Jugoslaviju
Počeli napadi na srpske snage na terenu

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Hrvatski turizam i akcija NATO-a
Uskrsni blagdani definitivno propali, Hrvatska turistička zajednica poziva hotelijere da drastično spuste cijene

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Sljedeća vijest

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

BRUXELLES - Glasnogovornik NATO-a David Wilby rekao je jučer kako su u nedjelju na Kosovu, prema pouzdanom izvoru, ubijena četiri istaknuta albanska intelektualca.

Ubijeni su Fehmi Agani, jedan od 16 pregovarača kosovskih Albanaca na mirovnim pregovorima u Rambouilletu, zatim Baton Haxhiu, glavni urednik vodećega kosovskog dnevnika na albanskom jeziku Koha Ditore, i još dvije osobe. Kosovapress tvrdi da je izdavač lista Koha Ditore, Veton Surroi, koji je također bio član izaslanstva kosovskih Albanaca, izbjegao smaknuću.

Kosovapress prenosi, pozivajući se na Zeri i Kombit, radiopostaju s izvorima unutar Kosova, da je jučer u Prištini ubijen i pisac Teki Dervishi.

"Srbijanska policija ide od vrata do vrata u Prištini i ubija albansku inteligenciju. U Prištini vlada totalna anarhija i očajnički je potrebna pomoć ako se želi izbjeći genocid što se provodi nad kosovskim Albancima", javlja Kosovapress.

Ubojstva su uslijedila nakon što su albanski čelnici bili na pogrebu pravniku Bajramu Kelmendiju, koji je zajedno sa svoja dva sina ubijen u srijedu, prve večeri napada NATO-a. Albanski izvori javljaju kako su ubijeni i Alush Gashi, savjetnik vođe kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, i pisac Din Mehmeti.

Hrvatska je televizija javila sinoć, pozivajući se na finsku televiziji, kako je ubijen i Ibrahim Rugova, prvak Demokratske stranke Kosova za kojeg se tvrdilo da je u bijegu. Ta informacija još uvijek nije potvrđena. Glasnogovornik NATO-a Jamie Shea rekao je "kako postoje naznake" da je na Kosovu u tijeku operacija usmjerena protiv vodećih kosovskih političara i intelektualaca. Shea je tada naglasio da su u ilegalu prešli i Ibrahim Rugova i Veton Surroi

Redakcijsko izvješće