30.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

Istjerano pola milijuna Albanaca
Makedonska vlada registrirala je oko 16.000 izbjeglica, a procjenjuje se da ih je znatno više, dok ih je u Albaniju u posljednjih 35 sati prebjeglo 60.000

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

The Mirror izvještava o divljanju srpskih paravojnih skupina posljednjih dana
Arkanove bande pljačkaju i kolju civile diljem Kosova

Šesti dan napada NATO-a na Jugoslaviju
Počeli napadi na srpske snage na terenu

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Hrvatski turizam i akcija NATO-a
Uskrsni blagdani definitivno propali, Hrvatska turistička zajednica poziva hotelijere da drastično spuste cijene

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

ZAGREB - Uoči sastanka svih parlamentarnih stranaka najavljenog za 9. travnja radi dogovora o novom modelu izbornog zakona u hrvatskim strankama intenzivno se radi na formuliranju stavova koje će stranački predstavnici zauzeti prema predloženom nacrtu načela izbornog zakonodavstva koji je izradila stručna skupina.

Tako će se danas sastati predstavnici oporbene šestorke kako bi usuglasili stajališta koja će zauzeti na travanjskom sastanku, a iz HDZ-a poručuju da "još uvijek bruse svoje stavove o izbornome modelu radne skupine".

Glasnogovornik HDZ-a Ivica Ropuš ističe kako se osnovne primjedbe vladajuće stranke odnose na prijedlog o broju izbornih jedinica, preporuku o nositelju stranačkih lista, te na visinu izbornoga praga kako za jednu stranku tako i za koalicije. Ropuš naglašava da je HDZ spreman za dogovore, te da je moguće dopunjavanje ili odustanak od nekih od tih primjedbi.

HDZ će, naglašava Ropuš, konkretne prijedloge o njihovu viđenju izbornog modela ponuditi već nakon prve runde pregovora s oporbenjacima, a ono na čemu čvrsto stoje je zauzimanje da hrvatski državljani iz dijaspore imaju mogućnost biranja svojih kandidata koji bi bili zastupljeni na zasebnoj izbornoj jedinici.

- HDZ je i dalje otvoren za suradnju i koalicije sa strankama bliske orijentacije, u prvom redu mislimo na stranke političkoga centra. Premda je preuranjeno govoriti hoće li se takva suradnja ostvariti prije ili nakon izbora, sve upućuje na to da će suradnje i koaliranja sa HDZ-om biti uglavnom nakon izbora. No, moguća su i neka predizborna iznenađenja - poručuje Ropuš.

I stranke šestorke već su pojedinačno iznijele primjedbe na predloženi izborni model, ali i rješenja koja bi, prema njihovu mišljenju, bila bolja. Svi ističu nužno postizanje medijske i financijske ravnopravnosti stranaka, te ostvarivanje poštenih izbora putem pravilno formiranih višestranačkih izbornih komisija. HSLS smatra da bi trebalo uvesti jednak izborni prag za koaliciju i za stranke, pri čemu bi onda pojedinačne stranke i koalicije imale približno jednaka prava u predizbornoj promidžbi.

Njihov stranački izborni strateg Hrvoje Kraljević ističe da HSLS zastupa mišljenje kako bi jednica za dijasporu trebala biti unutar predloženih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, te dodaje da je o tom pitanju moguć kompromis među strankama. HSLS ne isključuje mogućnost predizbornog koaliranja, ali to je, naglašava Kraljević, stvar dogovora unutar stranaka šestorke.

Tina Lakić Prizmić i Nataša Boži