30.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

Istjerano pola milijuna Albanaca
Makedonska vlada registrirala je oko 16.000 izbjeglica, a procjenjuje se da ih je znatno više, dok ih je u Albaniju u posljednjih 35 sati prebjeglo 60.000

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

The Mirror izvještava o divljanju srpskih paravojnih skupina posljednjih dana
Arkanove bande pljačkaju i kolju civile diljem Kosova

Šesti dan napada NATO-a na Jugoslaviju
Počeli napadi na srpske snage na terenu

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Hrvatski turizam i akcija NATO-a
Uskrsni blagdani definitivno propali, Hrvatska turistička zajednica poziva hotelijere da drastično spuste cijene

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Veljko Kneževic ZAGREB - Iznenađeni smo činjenicom da se hrvatski zračni prostor koristi za udare zrakoplovstva NATO-a na ciljeve u SR Jugoslaviji! - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Veljko Knežević, veleposlanik SR Jugoslavije u Zagrebu.

- Vjerujem u ono što su mi rekle hrvatske vlasti da Hrvatska nije ni pitana za dopuštenje da se koristi njezin zračni prostor, no svejedno time nismo oduševljeni. Bio sam svjedokom, tome je već gotovo pet godina, da su Hrvatska i SR Jugoslavija uspješno pristupile normalizaciji odnosa i nadam se da na taj proces novonastala situacija neće znatnije utjecati. Obostrani je interes realizacija još desetak sporazuma, nakon kojih ćemo funkcionirati kao dvije europske, civilizirane države u dobrosusjedskim odnosima.

Uvjeren da je euforično raspoloženje hrvatske javnosti zbog zračnih udara NATO-a samo prolazna faza, Knežević je izrazio bojazan zbog mogućnosti golemih šteta koje će pretrpjeti hrvatsko gospodarstvo, pogotovo turizam. U tom je kontekstu intervenciju NATO-a ocijenio kao udar na mir i stabilnost u ovom dijelu Europe, kojoj cilj nije zaustavljanje humanitarne katastrofe i zaštite elementarnih ljudskih prava Albanaca na Kosovu, već isključivo protežiranje interesa američkog krupnog kapitala i vojne industrije. To je jedan od ključnih razloga, tvrdi Knežević, zašto SR Jugoslavija nikada, ni pod koju cijenu, neće pristati na kapitulaciju.

- Da bi SRJ pristala na kapitulaciju NATO će morati izvršiti golemu invaziju kopnenih snaga. Mi smo otvoreni za pregovore i dijalog, ali dijalog koji će se temeljiti na realnim osnovama. Toga do danas nije bilo, već samo pregovora koji su se, poput onih u Rambouilletu, svodili na prenošenje nekih smiješnih ceduljica. Na pregovorima u Rambouilletu su predstavnici SRJ i predstavnici Albanaca bili samo dekor, na što upućuje i to da je naš prijedlog o samoupravi Kosova naglo odbijen zahvaljujući intervenciji američke državne tajnice Allbright! - kategoričan je Knežević.

Jugoslovenski veleposlanik u Zagrebu nema informacije o koncetraciji jakih paramilitarnih snaga Željka Ražnjatovića Arkana na Kosovu i izražava žaljenje zbog ubojstva albanskoga borca za ljudska prava Bajrama Keljmendija. - Nećemo gađati postrojbe SFOR-a, niti ćemo vršiti odmazdu prema susjedima koji su pružali usluge NATO-u - izričit je Knežević...

M. Kristić