30.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

Istjerano pola milijuna Albanaca
Makedonska vlada registrirala je oko 16.000 izbjeglica, a procjenjuje se da ih je znatno više, dok ih je u Albaniju u posljednjih 35 sati prebjeglo 60.000

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

The Mirror izvještava o divljanju srpskih paravojnih skupina posljednjih dana
Arkanove bande pljačkaju i kolju civile diljem Kosova

Šesti dan napada NATO-a na Jugoslaviju
Počeli napadi na srpske snage na terenu

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Hrvatski turizam i akcija NATO-a
Uskrsni blagdani definitivno propali, Hrvatska turistička zajednica poziva hotelijere da drastično spuste cijene

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

ZAGREB - Vlada RH dala je odobrenje Hrvatskoj elektroprivredi za sklapanje ugovora o kupnji električne energije s američkom tvrtkom Enron, kratko je priopćeno sinoć sa zatvorene Vladine sjednice. Iako se iz Vlade ne pojašnjavaju pojedinosti te odluke, znakovita je činjenica što je donesena neposredno uoči današnjega radnog posjeta potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova dr. Mate Granića SAD-u.

Višemjesečno odugovlačenje potpisivanja ugovora s Enronom očito je napokon razriješeno u korist gradnje plinske elektrane Jertovec, čemu se protivio HEP. Informacije o potpisivanju ugovora između Enrona i HEP-a kao o gotovoj stvari pojavile su se neslužbeno još u nedjelju. Istoga dana razgovarali smo i s Damirom Begovićem, direktorom HEP-a, ali nam on nije htio ni potvrditi ni demantirati te vijesti.

- Sve informacije koje nisam dao ja ne mogu biti službene obavijesti HEP-a. U ovom slučaju riječ je o serioznom problemu koji sada ne želim komentirati - rekao nam je Begović.

Neslužbeno doznajemo, međutim, da je uoči spomenute Vladine odluke održan sastanak visokih državnih dužnosnika na tu temu. Na njemu su bili premijer Zlatko Mateša, ministar gospodarstva Nenad Porges, Damir Begović i dr. Ivić Pašalić, savjetnik Predsjednika Republike. Tada je vjerojatno definitivno "omekšan" stav HEP-a, tj. Damira Begovića koji, kao što je poznato, nije želio potpisati ugovor s Enronom smatrajući ga lošim za hrvatsku stranu.

Zbog toga je bio u sukobu s ministrom gospodarstva Porgesom koji je još početkom veljače parafirao pismo namjere s Enronom u Londonu, na sastanku koji je Begović bojkotirao. U međuvremenu, iz HEP-a je stigao i stav da ugovor s Enronom moraju odobriti Vlada i Sabor, kao preduvjet HEP-ova potpisivanja.

Predstavnici Enrona zbog toga prije desetak dana nisu dobili potpis HEP-a na dokument već parafiran s njihove strane te su neobavljena posla morali otići iz Zagreba. Nakon što je Vlada jučer i službeno dala odobrenje HEP-u za potpis ugovora, ispunjen je svojevrsni ultimatum HEP-a pa je posao u vezi s gradnjom plinske elektrane Jertovec napokon ušao u završnu fazu.

Nikola Jelić