30.03.1999, utorak
Klik za veliku naslovnicu

Srbi provode sistematski genocid i ubijanje albanskih vođa
Likvidiran Fehmi Agani

Istjerano pola milijuna Albanaca
Makedonska vlada registrirala je oko 16.000 izbjeglica, a procjenjuje se da ih je znatno više, dok ih je u Albaniju u posljednjih 35 sati prebjeglo 60.000

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

The Mirror izvještava o divljanju srpskih paravojnih skupina posljednjih dana
Arkanove bande pljačkaju i kolju civile diljem Kosova

Šesti dan napada NATO-a na Jugoslaviju
Počeli napadi na srpske snage na terenu

Veleposlanik SRj u Hrvatskoj Veljko Knežević na konferenciji za novinare
"Nećemo vršiti odmazdu nad susjedima koji su pružali usluge NATO-u prilikom zračnih udara. Hrvatske su mi vlasti potvrdila da ih NATO nije ni pitao za korištenje zračnog prostora"

Hrvatski turizam i akcija NATO-a
Uskrsni blagdani definitivno propali, Hrvatska turistička zajednica poziva hotelijere da drastično spuste cijene

Zatvorena sjednica Vlade: Ugovori o gradnji TE Jertovec ipak ulaze u završnu fazu
Vlada dala HEP-u odobrenje za sklapanje ugovora s američkom tvrtkom Enron

Novi izborni zakon
HDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporuHDZ protiv preporuke o nositeljima lista, a oporba protiv liste za dijasporu

  Internet Monitor | Indeks | Jučer | Prethodna vijest | Sljedeća vijest

Izdana tjeralica za srpskim zločincima
Slobodan Milošević, tri generala i šef srpske UDBE odgovorni su za genocid na Kosovu

Jugoslavenski zločinci LONDON/ZAGREB - Britansko Ministarstvo obrane na jučerašnjoj je konferenciji za novinare prozvalo ključne ljude iz jugoslavenskoga vojnog i policijskog vrha za zločine na Kosovu.

U shemi zapovjednoga lanca koji su Britanci prikazali, uz Slobodana Miloševića, jesu i Rade Marković, načelnik državne sigurnosti u MUP-u Srbije, Vlajko Stojiljković, ministar MUP-a Srbije, Nikola Šainović, potpredsjednik Vlade SRJ zadužen za Kosovo, te generali Dragoljub Ojdanić, načelnik Glavnoga stožera Vojske Jugoslavije, Nebojša Pavković, zapovjednik Treće armije, i Vladimir Lazarević, zapovjednik Prištinskoga korpusa.

Rade Marković general pukovnik policije dobio je čin kako bi Slobodan Milošević uspostavio paralelnu paravojsku, nasuprot VJ, u vrijeme dok su velik utjecaj imali bivši načelnik Glavnoga stožera Momčilo Perišić te posredno generali koje je Milošević umirovio. Marković predstavlja jednog od ključnih ljudi u zapovjednom lancu pokolja Albanaca na Kosovu, ali kada je riječ o policiji. Naime, prema odnosu koji Milošević ima prema MUP-u Srbije, ministar Stojiljković samo je figura. Ključni su njegovi zamjenici.

Marković je završio srednju i višu policijsku školu i policajac je od karijere. Počeo je kao pozornik, napredovao do načelnika uprave za kriminalitet u beogradskoj policiji, a zatim je postao načelnikom gradske policije. Bio je savjetnik u MUP-u Srbije, a u listopadu 1998. mijenja Jovicu Stanišića. Bio je prvi policajac u uniformi od 1944. koji je preuzeo vodstvo tajnih službi u Srbiji. Ubrzo je počeo "čistiti" Stanišićeve ljude i na mjesta sigurnosnih i obavještajnih operativaca dovoditi policajce koji su također cijelu karijeru proveli u uniformi i na poslovima što nemaju veze s državnom sigurnošću i obavještajnim radom.

Vlajko Stojiljković figurira kao ministar, a na tu je dužnost došao s mjesta predsjednika Privredne komore. U svojoj biografiji ima zabilježeno da je u nekoj od južnih srbijanskih općina bio načelnik policije. Došavši na dužnost ministra, prihvatio je da stvarnu politiku MUP-a Srbije vode drugi ljudi, koji su policajci od karijere, uz Markovića i Đorđevića i Obrad Stevanović, načelnik za temeljnu (uniformiranu) policiju.

Britanci ga okrivljuju kako je izravno zapovijedao regularnim i neregularnim policijskim snagama na Kosovu te organizirao opremanje parapolicijskih formacija, koje su počinile etničko čišćenje. Nikola Šainović, zamjenik saveznoga premijera, zapamćen je kao premijer srbijanske vlade.

Naime, u vrijeme dok joj je on predsjedao dinar je postao svjetski rekorder u inflaciji. U njegovoj karijeri jedino što je važno prije toga, osim što je vjeran Miloševiću, jest dužnost sekratara općinskoga partijskog komiteta u Boru. Sada je zadužen za Kosovo i nazivaju ga "gubernatorom".

General pukovnik Dragomir Ojdanić, načelnik Glavnoga stožera VJ, vrlo je brzo napredovao tijekom rata i izraziti je pripadnik tvrde linije u vojsci koja podržava politiku Slobodana Miloševića. Rođen je 1941. u selu Ravni kraj Užica. Završio je najviše vojne škole i doktor je vojnih znanosti.

Na mjesto načelnika Glavnoga stožera došao je s mjesta zamjenika donedavnog, potkraj prošle godine smijenjenog, general pukovnika Momčila Perišića. Perišić se u nekoliko javnih izjava suprotstavio Miloševićevoj politici izjavama kako se "Srbija ne može boriti protiv cijeloga svijeta" te da je Vojska Jugoslavije najmanje kriva za stanje na Kosovu". U rat je ušao s mjesta načelnika odjeljenja u Glavnom stožeru VJ. Smatraju ga najzaslužnijim za osiguranje potpune srpske prevlasti u dolini rijeke Drine.

U početku rata u BiH zapovijedao je TG Drina (taktičkom grupom), koja je zauzela sve gradove i sela u donjem Podrinju. Zapovijedao je prvim etničkim čišćenjima u istočnoj Bosni. Zatim je unaprijeđen za zapovjednika Užičkoga korpusa, koji je neposredno sudjelovao u okruženju Srebrenice 1993. Ubrzo je uslijedilo i promaknuće na mjesto zapovjednika Prve armije, najznačajnije postrojbe VJ, sa sjedištem u Beogradu. Nakon toga postaje zamjenik načelnika Glavnoga stožera, a sada je načelnik i najodgovornija vojna osoba za događaje na Kosovu.

General potpukovnik Nebojša Pavković, zapovjednik Treće armije VJ, čije je zapovjedništvo u Nišu, rođen je 1948. u selu Senjski Rudnik kraj Despotovca. Vojnu akademiju završio je 1970. Bio je načelnik katedre operatike u Školi narodne obrane, a 1994. premješten je na Kosovo. Za zapovjednika Prištinskoga korusa postavljen je 1996.; dobio je čin general bojnika. Izvanredno je prošle godine promaknut u čin general potpukovnika. Za zapovjednika Treće armije postavljen je 25. prosinca 1998.

Među njegovim javnim izjavama, na temelju kojih se može promatrati i politički profil, jest i ona da na Kosovu, osim Vojske Jugoslavije i policije, ne može postojati ni jedna druga oružana sila, pa ni OVK. Za njega su borci OVK teroristi i pripadaju narodu koji nikada nije imao ratničke vrline. Zapovjedanje Prištinskim korpusom, koji je u sastavu Treće armije, nakon odlaska Nebojše Pavkovića povjereno je njegovu bliskom suradniku i političkom istomišljeniku pukovniku Vladimiru Lazareviću, koji je ubrzo izvanredno promaknut u general bojnika.

Srđan Španović i Krešimir Žabec