21.05. (11:30)

Dobili ljetni poslić

Kaos s Huaweijem nakratko odgođen: Odobrena mu privremena licenca za rad u SAD-u

Huawei je dobio privremenu opću licencu SAD-a u trajanju od 90 dana, što znači da će moći održavati svoje mreže i pružati softverske nadogradnje za svoje mobitele. Ovom dozvolom Huawei smije samo održavati mobitele koji su trenutno na tržištu, moći će slati sigurnosne zakrpe za svoje mobitele, no neće moći predstavljati i u prodaju puštati nove modele koji se oslanjaju na tehnologiju koju prodaju, proizvode ili licenciraju američke kompanije. To konkretno znači da mora u SAD-u pustiti svoj vlastiti operativni sustav umjesto Androida (što je Googleovo), što već ima u Kini.Slične vijesti

Utorak (13:30)

Nije loše sve što loš čovjek radi...

Đivo Đurović podržao Trumpovu zabranu Huaweija: Zamislite svijet koji kontrolira Kina, pritiskom gumba

Telegramov komentator podržava SAD-ovu zabranu Huaweija: “Zemlja koja Kini preda kontrolu nove generacije interneta izlaže se opasnosti da je Peking u slučaju razmirica potpuno blokira, od kontrole komunikacija do protoka energije. Ako dođe do rata sa zemljom koja kontrolira internetsku infrastrukturu, ona može ne samo zaustaviti nalog za lansiranje raketa – koje će se također uskoro slati preko 5G mreže – nego suptilnije i strašnije: može ući u bazu podataka i izmijeniti podatke o krvnoj grupi vojnika. Tako mala cyber-intervencija pretvorila bi ranjavanje u pomor”.

05.06. (08:26)

Huawei privremeno obustavio proizvodnju pametnih telefona, nemaju materijala za proizvodnju, što kupuju u SAD-u, a zbog Trumpovih sankcija više ne mogu

29.05. (17:30)

Las Huawei

Foto: Život u Huaweijevom kampusu

U industrijskom kompleksu Bikov rog u Dongguanu je 30.000 radnika koji prave pametne telefone i 5G opremu, a prostor u kojem žive i rade uređen je kao kombinacija lažnog Pariza, minijaturnog Heidelberga, uz fontane, neoklasične zgrade i tramvaje dopremljene iz Švicarske. A unutra more mladih radnika. Fotograf Kevin Frayer proveo je s njima pet dana.

29.05. (10:00)

Huawei: Američka zabrana naštetit će milijardama korisnika; traže da Washington obustavi “nelegalni potez”

23.05. (09:00)

Panasonic prestaje raditi s Huaweijem zbog američke zabrane

21.05. (14:30)

Ne znaju kakve Kinezi zidove grade, a kamoli telefone

Osnivač Huaweija: Amerikanci su nas podcijenili

Blokada trgovine neće utjecati na isporuku 5G-a – rekao je Ren Zhengfei, osnivač Huaweija, na Trumpovu zabranu Huaweija u SAD-u, te dodao da ne očekuje da će itko uspjeti dosegnuti razinu Huaweijeve tehnologije u idućih dvije ili tri godine. Što se tiče zabrane suradnje s Googleom i Qualcommom Zhengfei kaže da američke kompanije već neko vrijeme pokušavaju uvjeriti vladu da im dopusti suradnju s Huaweijem.

20.05. (14:00)

Huawei, Google i Android službeno o prekidu suradnje

Prilično neodređena objava Huaweia: “Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta…” Nešto malo jasniji su Google i Android: “Pridržavamo se svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.” Bug.
“Paradoksalno, prve žrtve Googleovog poteza u američko-kineskom industrijskom ratu neće biti ni američki, ni kineski, već europski potrošači – dakle i mi!” – piše Dragan Petric.