Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... dakle, bez poljoprivrede - Monitor.hr
08.12.2022. (16:00)

Mislim, dakle ječam

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa… dakle, bez poljoprivrede

Iako ne postoji statistika koja bi pokazala koliko je piva globalno popijeno tijekom prošlog Svjetskog prvenstva, ono se ispija u tolikoj mjeri da ga je, primjerice, u ruskim gostionicama pofalilo već u prvom tjednu.  Iz tog je razloga 2018. u Velikoj Britaniji porasla potrošnja piva za 5,7 posto. Pivo se pravi od od kvasca, hmelja i žitarica koje mogu fermentirati – uključujući ječam, kukuruz, rižu, raž, pšenicu, zob, sirak i pir. Dakle, ništa bez poljoprivrednika koji će ove biljne kulture zasijati, tretirati, požnjeti.  Ako pak pijete gemišt, ništa bez vinogradara i vinara koji cijele godine vrijedno brinu o svojim nasadima, a onda i vinu – napitku bogova i ljudi. Kada je riječ o hrani, tu je popis još duži. A lopta? Koža i pamuk… Agroklub podsjeća na još jednu povezanost poljoprivrede i najvažnije sporedne stvari na svijetu.


Slične vijesti

27.09.2017. (12:20)

Video: Nogometaš Leipziga na utakmici u Istanbulu protiv Bešiktaša tražio zamjenu zbog – buke, kaže da mu bilo mučno; pa, sad, stvarno jesu glasni Bešiktašovi navijači [video_icon]

25.03.2016. (12:45)

Antifašistička liga o navijanju u Osijeku: Muk za ustašluk

Još jednom se dogodila eskalacije govora mržnje, koji ovaj put nije bio sporadičan. Riječ je o višekratnom i dugotrajnom uzvikivanju “ZA DOM SPREMNI!” i skandiranju “MI HRVATI, USTAŠE, USTAŠE!”, u čemu su sudjelovali brojni gledatelji nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Izraela odigrane 23. ožujka u Osijeku.

Taj događaj, koji se zbog njegove težine ne može nazvati samo incidentom, na najzorniji način je cijeloj Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu, a posebno reprezentativcima Izraela i gledateljima prijenosa utakmice u Izraelu, pokazao do koje je razine malignosti dovelo uporno ”guranje pod tepih” i prešućivanje pojava fašizacije hrvatskog društva.

Na žalost, na utakmici smo svjedočili da nitko, od igrača i vodstva HNS-a do novinara, prisutnih ministara i premijera Oreškovića u loži stadiona, nije ni trepnuo na unisono skandiranje i zazivanje onog najmračnijeg iz povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda.

Za bolje razumijevanje zamislimo kakav bi to svjetski skandal bio da na utakmici Njemačka – Izrael pola stadiona viče SIEG HEIL! (što bi, obzirom da to znači ŽIVJELA POBJEDA, imalo više smisla nego Za dom spremni) i skandira SS-u! Što bi napravila njemačka kancelarka i ministri prisutni na takvoj utakmici?!

Hrvatski premijer i njegovi ministri nisu reagirali, vodstvo reprezentacije, zajedno s trenerom Antom Čačićem, ocjenilo je atmosferu u gledalištu “čistom desetkom”, a Vlada RH je naknadno izdala priopćenje u kojem se apstraktno govori o totalitarizmima i govoru mržnje, kao da događaj u Osijeku nije bila konkretna i stvarna promocija ustaštva.

Da je upravo promocija ustaštva promocija najgoreg totalitarizma i mržnje koji u svojoj srži imaju nasilje, Antifašistička liga i mnogi dobronamjerni i zabrinuti građani opetovano su upozoravali.

Teško je reći da li je veća opasnost za Hrvatsku to da trenutačna Vlada i vlast u Hrvatskoj to ne vidi ili da se pravi da to ne vidi, završava Antifašistička liga u svom priopćenju.

25.07.2015. (12:14)

Po ručak na teren

Na nogometne terene letjele – krafne, bombe, vibratori…

Osim glasnog pjevanja i skandiranja nekada se na tribinama moglo vidjeti puno više pirotehničkih sredstava, a nezadovoljstva su navijači diljem svijeta izražavali i bacanjem raznih predmeta na teren za vrijeme utakmica. Uz neizostavne kovanice i upaljače, na terenima smo mogli vidjeti i neke nevjerojatne predmete poput celera, mrkve, svinjetine, krafni i vibratora, pišu 24 sata.