Korlević: Doba digitalne revolucije je iza nas. Prilagodite se jer dolazi vrijeme kaosa - Monitor.hr
29.08. (10:00)

Opservator meteora i civilizacije

Korlević: Doba digitalne revolucije je iza nas. Prilagodite se jer dolazi vrijeme kaosa

Informatičko doba digitalne revolucije je iza nas. Trajalo je kratko, najkraće je to razdoblje u povijesti, ali napravilo je niz dramatičnih preokreta. Prapovijest civilizacije trajala je 90 tisuća godina, poljoprivredno doba deset tisuća, industrijsko u najboljem smislu dvjesto godina, a informatičko svega 25. Ali, umjesto da uđemo u neko novo doba razvoja, mi smo ušli u slijepo crijevo civilizacije. Došli smo u društvo zabave, društvo koje skrbi prije i iznad svega o – sretnim potrošačima. Sve nebitno je bitno. Bolji nogometaš je plaćen kao tisuću vaših profesora, tisuću liječnika. A tako je jer je nevažno važno, a važno je – nevažno… Gomilate podatke koji su putem elektronskih, digitalnih platformi dostupni u nekoliko sekundi. Kurikularna reforma? Ma nemojmo biti smiješni, pa kome ona treba… Ulazimo u doba kad će dominantno zavladati žene. Vrlo brzo će unutar populacije uspješno biti 70 posto žena i svega 30 posto muškaraca. Djevojke, nemojte previše dvojiti i vagati, značajno se smanjuje broj kvalitetnih muških partnera. Što god mislili o njima, vaši kolege u gimnaziji, ili oni koje ćete susretati na faksu, su ono najbolje što od muškog roda možete pronaći. A u budućnosti će biti još i gore… Da je svatko od vas rođen s nekim talentom samo ga pun vjere u sebe mora i pronaći, da ne robujete navikama koje vam nameću prošla vremena, da svu sviju energiju usmjerite na permanentnu edukaciju, da shvatite kako su znanja koja vam se nude apsolutno nebitna, da ne budete potrošačke ovce nego da, kako je svojedobno rekao i Gandhi »budite promjena koju želite vidjeti u svijetu«. Svatko od vas ima Božji dar, ali da biste ga pronašli morate sačuvati dijete u sebi. Ne vjerujete nikom, budite strastveni i znajte da ulazimo, svi zajedno u najluđi dio civilizacije. Kako ćemo iz njega izaći – vama je dano… – pričao je Korado Korlević riječkim gimnazijalcima, a zabilježio Novi list.


Slične vijesti

30.04. (07:30)

Biotehnologija je Godzila

Korado Korlević: Sljedeću pandemiju će pustiti biohakeri iz laboratorija

Sljedeća pandemija neće doći od šišmiša, nego će doći zbilja iz laboratorija. I to ne vjerojatno vojnog, nego vjerojatno neki od biohakera će to odraditi. Znači, mi dolazimo u vrijeme kada će svaki srednjoškolac, student kojega zbilja zanima biologija postati beskrajno opasan. Ono što vidim s kompjuterskim napadima, to ćemo imati s biologijom – rekao je hrvatski znanstvenik. I još – sad je trenutak kada se donose odluke i ono što će se događati u budućnosti. Ovo je fenomenalna prilika za učiti i za raditi na sebi.

21.04. (14:30)

Nebo iznad Elona

Korado Korlević: Ostajemo bez neba zbog Muskovih satelita

Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna bilo je osvijetljeno točkicama u nizu – satelitima Starlink tvrtke SpaceX kojoj je na čelu Elon Musk. Svrha ovih satelita je pružanje internetske usluge tamo gdje je nema, dosad ih je lansirano 360, a plan je lansirati ih čak 12.000. Kaže Korado Korlević da “Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu – ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda”. Dobra vijest je da je nebo ovih dana plavo jer ima puno manje aviona.

29.03. (23:00)

Svako zlo za dvostruko dobro

Korado Korlević: Ovo nije kraj, ali bi mogao biti početak nečeg dobrog

“Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija. Moramo shvatiti konačno da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novce marginalnim procesima. Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost” – poručuje Korado Korlević, popularizator znanosti i čelni čovjek zaklade Adris koja je među prvima donirala 3 milijuna kuna za kupnju respiratora. Novi list

29.02. (15:30)

Bombeor

Korado Korlević: Detonaciju meteora iznad Hrvatske zabilježit će i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija

Jučerašnji pad meteora je “nešto što se svakih desetak godina događa. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko – brzina tog tijela. I eksplozija koja je proizvela onaj zvuk i seizmičke zapise je bila toliko jaka da je, u principu, uništila objekat”, rekao je astronom Korado Korlević. “U atmosferu je ušao negdje kod Ogulina i išao je prema Zagrebu. Prema zapisima očevidaca – eksplozija je bila jaka. Očekujemo da će čak i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija zabilježiti tu eksploziju”.

18.02. (20:30)

Ugodni mrtvaci

Korado Korlević: Ušli smo u slijepo crijevo civilizacije

Informatičko, doba digitalne revolucije je iza nas. Trajalo je kratko, najkraće je to razdoblje u povijesti, ali napravilo je niz dramatičnih preokreta. Jer, pretpovijest civilizacije je trajala 90 tisuća godina, poljoprivredno doba 10 tisuća, industrijsko doba u najboljem smislu dvjesto godina, informatičko svega 25. Ali umjesto da uđemo u neko novo doba razvoja, mi smo vam dragi moji ušli u – slijepo crijevo civilizacije. Došli smo u društvo zabave, društvo koje skrbi prije i iznad svega o – sretnim potrošačima. Sve nebitno je bitno. Bolji nogometaš je plaćen kao tisuću vaših profesora, tisuću liječnika. A tako je jer je nevažno važno, a važno je – nevažnorekao je Korado Korlević u višnjanskoj staroj zvjezdarnici na predavanju za učenike riječke gimnazije Andrije Mohorovičića

30.12.2019. (21:30)

Hejtanje i lajkanje

Korado Korlević o školstvu: Naša zajednica mrzi djecu

Odličan intervju astronoma i edukatora Korada Korlevića Novom listu: “Mi [zvjezdarnica Višnjan] ne radimo obrazovanje, mi radimo odgoj na poseban način kroz projekte i kroz njihovu horizontalnu edukaciju. Ovako kao mi mogle bi raditi i sve naše škole, ali bi morale promijeniti ciljeve, metode i reducirati broj nastavnika”. Kaže da najvažniji faktor u školstvu “nisu sportske dvorane, laboratoriji, već učitelji. Dobar učitelj može raditi i u šatoru”, te da “nije uopće trebalo ulagati u laptope ili tablete. Klinci imaju bolju stvar u džepu nego što će dobiti u školi”.

25.12.2019. (00:30)

Super-starman

Dežulović: Bruce Willis iz Višnjana

To što postoji scenarij po kojemu bi u slučaju svemirske kataklizmičke prijetnje Washington zaista u pomoć zvao jedan broj u Hrvatskoj – koju se inače ništa ne pita niti kad joj rođenu Hrvatsku vojsku šalju u Aziju – naše domoljube posve razumljivo ispunjava kozmičkim ponosom… „Oči cijelog svijeta uprte su u vas, naša sudbina je u vašim rukama, vi ste nam posljednja nada“, promucat će Donald Trump drhtavim glasom [u pozivu na Pantovčak]. „Imate li slučajno broj Korada Korlevića?“ – piše Dežulović o voditelju zvjezdarnice u Višnjanu, koja je efikasnija od obje zvjezdarnice Europske svemirske agencije zajedno, kao i od američke vojske.

18.11.2019. (14:00)

Poziv na buđenje

Korado Korlević: Prije deset godina doživjeli smo kulturni kolaps, a budale su dobile riječ

Ne, nisam pesimist ali gledam autobus koji juri i koji će se zabiti u zid. Umjesto da vozač i kondukter rade sve kako do sudara i nesreće ne bi došlo, ono o čemu oni trenutno razmišljaju je kako prodati autobus i izvući vlastitu glavu. Trenutno odgajamo djecu za svijet koji ne postoji, za industrijsku revoluciju koje je prošla i koja je iznjedrila školski sustav koji je posljednjih 200 godina proizvodio radnike i inženjere koji su napravili sve ovo što danas imamo. Problem je u tome što u međuvremenu nismo ništa mijenjali, odnosno zadržali smo školski sustav koji i nadalje proizvodi radnike koji su standardizirani za standardizirane poslove u tvornicama. To što se svijet u međuvremenu promijenio kao da nikog ne zanima. Glas Istre

16.06.2019. (16:30)

Bilo kuda, Manhattan svuda

Postavljamo besmislena rasvjetna tijela koje je Slovenija zabranila

Na kongresu “Svjetlosno onečišćenje” na Rabu astronom Korado Korlević upozorio je na štetne učinke svjetlosnog zagađenja, osobito na zdravlje žena, razvoj vida, opasnosti u prometu i ugrozu životinjskih vrsta. Upozoreno je na opasnost koju mogu prouzročiti vanjska rasvjetna tijela koja propuštaju svjetlost prema gore, kao na primjer popularne kugle ili u stranu – u Sloveniji su danas takva vanjska rasvjetna tijela zabranjena. Novi list

 

20.05.2019. (09:00)

Nebo iznad Istre

Svjetlosno zagađenje ponovno zaprijetilo našoj svjetski uspješnoj zvjezdarnici, potpišite peticiju

Naša najpoznatija zvjezdarnica, ona u Tičanu, koja je svojim uspješnim sudjelovanjem u otkrivanju i praćenju asteroida stekla svjetsku slavu, mogla bi se zbog svjetlosnog onečišćenja ponovno zatvoriti. Naime, izvorno je osnovana 1992. u Višnjanu. S vremenom je postala jedna od 12 najuspješnijih zvjezdarnica svijeta po broju otkrivenih asteroida. No zbog postavljanja neekološke rasvjete i zbog rezultirajućeg porasta svjetlosnog onečišćenja na području cijele Istre 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba narastao je do kritične razine. Znanstveni rad u Višnjanu postao je otežan, da bi 2001. u potpunosti prestao… Građanska inicijativa Ekorasvjeta pokrenula je nedavno potpisivanje peticije, javlja Nenad Jarić Daunhauer na Indexu.