Mame koje maltretiraju druge mame - Monitor.hr
27.04.2017. (12:51)

Igre za odrasle

Mame koje maltretiraju druge mame

Ratovi koji su vladali među popularnim i manje popularnim curama u srednjoj školi nastavljaju se i u odrasloj dobi kada se svađa oko djece. Zločeste mame maltretiraju druge u svom društvenom krugu kritizirajući ih zbog načina na koji odgajaju svoju djecu, javno ih prozivaju na društvenim mrežama i dobacuju zle komentare, piše Marie Claire.


Slične vijesti

23.05.2018. (18:56)

Šest stvari koje vas čine dobrom majkom

31.10.2017. (15:52)

Drukčiji od drugih

Zašto svi pričaju o ‘Majci!’ Darrena Aronofskog?

Aronofsky je scenarij za Majku! napisao u samo pet dana, a ono što je napisao je alegorija o majci zemlji, o postanku i uništenju svijeta, kritika čovječanstva. Kao i njegovi dosadašnji radovi, i ovaj je podijelio publiku, ili ga vole ili mrze – nema sredine. Možda je dijelom za to kriv način na koji se film reklamirao, predstavljali su ga kao horor – što on definitivno nije iako ima teško probavljivih trenutaka. Monitor

31.10.2017. (15:39)

Zašto svi pričaju o ‘Majci!’ Darrena Aronofskog?

Darren Aronofsky onaj je tip redatelja koji izaziva jake reakcije publike, njegove filmove ili vole ili ih mrze, kod njega nema osrednjosti. Sjetimo se samo njegovih dosadašnjih radova – Pi, film o paranoičnom matematičaru; Requiem for a Dream, film o propalim snovima, ljubavi i ovisnosti, The Wrestler, drama o ostarjelom profesionalnom hrvaču koji pokušava vratiti staru slavu pod cijenu privatnog života; Black Swan, film o balerini koju slijepa ambicija dovodi do ludila.

Burne su i reakcije na njegov novi film Majka!, koji je na premijeri u Veneciji izviždan, a kritika je podijeljena. Možda je dijelom za to kriv način na koji se film reklamirao, predstavljali su ga kao horor – što on definitivno nije iako ima teško probavljivih trenutaka, a posebno se isticala i zvjezdana filmska ekipa predvođena Jennifer Lawrence i Javierom Baredemom, a tu su i Michelle Pfeiffer te Ed Harris.

Aronofsky je scenarij napisao u samo pet dana, a ono što je napisao je alegorija o majci zemlji, o postanku i uništenju svijeta, kritika čovječanstva. Neki u filmu vide i kritiku slave, kao i feminističke motive. No veliki je broj i onih koji film kritiziraju kao nešto najgore što su ikada vidjeli. Koliko su opravdane takve reakcije teško je reći, u svakom se slučaju radi o filmu koji potiče na razmišljanje i o kojem će se sigurno još dugo pričati jer je “totalno drukčiji od drugih”.

Mother! je krajnje nesvakidašnji projekt (ne samo tog) ‘major’ studija, bizarni i subverzivni psihološki horor triler prijemčiviji za festivale poput STFF-a i art kina, nego multiplekse. Ni većina prethodnih ostvarenja Aronofskog, Rekvijem za snove, Fontana života, Crni labud i Noa, nisu bili filmsko štivo za šire mase, a Majka! je najdrskije podvaljivanje multipleksnoj publici posljednjih godina od strane ovog ili gotovo bilo kojeg drugog redatelja”, piše o filmu Marko Njegić u Slobodnoj Dalmaciji.

“Specifičan stil Aronofskog u jednakoj je mjeri u snimateljskim tehnikama kao i u prepoznatljivoj tematici, predstavljenoj uvijek s drugog gledišta. Tako se često koristi hektičnim scenama, brzim rezovima, krupnim planovima i detaljima, rabeći glazbu i zvučne efekte za dočaravanje napetosti, idile ili jednostavno svakodnevnog života. Također, montaža mu je zasigurno najjača strana, jer vješto odabire koje će se scene i slike gledatelju detaljno prikazati, a za koje će mu ipak trebati malo mašte i koncentracije kako bi shvatio (ili odlučio) što mu film želi reći. S druge strane, Aronofsky u gotovo svakom filmu tematizira koncept religije, bilo da se radi o judaizmu, kršćanstvu bilo o budizmu, nastojeći vjeru prikazati kao cilj ili sredstvo za boljitak ili nazadovanje cijelog čovječanstva, dok, naposljetku, apostrofiranjem psiholoških stanja likova na svaki svoj film uspijeva prenijeti depresivne, egoistične, paranoične i u krajnjem slučaju pojedince sposobne za samouništenje, stvarajući u gledatelju osjećaje gađenja i bijesa, ali čak i prihvaćanja te opravdavanja najiracionalnijih postupaka”, piše Marko Mandić o kompletnom opusu i stilu Aronofskog te o filmu, u odličnom tekstu za Glas Slavonije.

27.08.2017. (22:45)

Tvitovi ljudi koji će biti fora roditelji [zubo]

15.05.2017. (15:45)

Diploma, zezancija, posao, dijete...

Majke u Hrvatskoj prvo dijete rađaju s – 28 godina

2015. godine prosječna dob žena u Hrvatskoj koje rađaju svoje prvo dijete bila je 28,6 godina i, što nije neko iznenađenje, najviša je otkako se vodi statistika, objavio je DZS povodom Majčinog dana. No, nije kroz vrijeme prosječna dob prvorotkinja samo rasla – npr. 1960. bila je 23,5 godina, da bi 1970. pala na 22,8 godina, a 1980. bila je 23,3 godina, dakle, žene su i tada rađale mlađe nego 20 godina ranije. Otada broj raste. Srednja.hr

14.05.2017. (18:30)

Put bez povratka

Mame, vaša djeca su vam zauvijek otela mozak

Znanstvenici i filozofi rađanje djeteta već dugo smatraju transformativnim događajem u životu žene, što znači da se radi o događaju za koji buduće majke ne mogu biti potpuno spremne jer nemaju pojma na koji će im se točno način život okrenuti naglavačke. Druge, srodne vrste ovih transformativnih događaja su, primjerice, izbijanje rata, selidba u drugu zemlju i stjecanje sluha. Zanimljivo je i da se majčin mozak tijekom trudnoće smanjuje, što je promjena koja je prisutna čak i nekoliko godina nakon poroda. Rađanje i briga za djecu, dakle, ne samo da radikalno mijenjaju životni stil i navike neke žene, već mijenjaju i nju kao biološko biće. Wired

12.05.2017. (15:38)

Video s Jimmy Kimmelovog showa: Majke nabrajaju najlošije poklone što su dobile za Majčin dan

07.05.2017. (13:30)

Skromne želje

Najbolji poklon za majčin dan – jedan dan odmora

Qartz donosi odličan članak majke koja piše o tome kako jedino što želi kao poklon za majčin dan jest da je njena obitelj toga dana ostavi na miru. Naime, iako voli djecu i muža osjeća umor svakodnevnom obavezom te otvoreno progovara o tome da osjeća potrebu tražiti mali predah.

13.04.2017. (19:24)

Samohrane majke koje su podigle i uspješne blogove

13.02.2017. (14:55)

Toliko suza

Tabu tema: roditelji koji žale što imaju djecu

Victoria Elder ima 47 godina i majka je 17-godišnje kćeri. Također je jedna od hrabrih žena na portalu Quora koja je otvoreno progovorila o tabu temi – žali što je ikada odlučila imati dijete. Iako voli svoju kćer, smatra da nije nikada trebala biti roditelj i zbog toga osjeća jaku krivnju. Guardian