Måneskin – ples života, ili iskoristi svaku priliku koja se pruža - Monitor.hr
04.01.2022. (08:00)

Noi siamo diversi da loro

Måneskin – ples života, ili iskoristi svaku priliku koja se pruža

Predviđanja da će Maneskin biti senzacija jedne noći, pokazala su se netočnima jednako kao što su prokletstvo drugog albuma pretvorili u jedan od najmunjevitijih talijanskih glazbenih trijumfa općenito na svjetskoj sceni. Ako kao najveći rock skeptik proletite kroz ‘prvih’ sedam pjesma na „Teatro d’ira, Vol. 1“, onda je na posljednjoj „Vent’ anni“ teško ne donijeti zaključak da upravo ta pjesma otvara prostor nečem puno značajnijem što tek treba doći. A ako i ne, stala je tamo gdje je najbolje, jer, nemojmo se zavaravati, loši bendovi ne mogu snimiti ovakav album – zaključuje svoj poduži članak o pobjednicima Eurosonga Zoran Stajčić na Ravno do dna.


Slične vijesti

16.02. (20:00)

Panika pred disco klubovima

Måneskin – Rush!: uzbuna u američkom kokošinjcu

Globalno gledano, trenutno najvruće ime talijanske scene došlo je do svog trećeg studijskog albuma, ujedno prvog nakon pobjede na Eurosongu 2021. Iako mnoge kritike nesklone hvalama za novo izdanje, to nije slučaj s Ravno do dna: Zašto bi itko u situaciji u kojoj su sad Damiano David i njegova ekipa trebao sjesti u kombi i krenuo na truckanje od kluba do kluba po američkom kontinentu, kad mogu puniti arene? Ameri su jednom davno dreknuli: „Tršište!“ i postrojili se iza tog imperativa u globalnoj ekspanziji, a kad po istim pravilima tržišta uzvrati ‘periferija’, onda odjednom nastaje panika. „Rush!“ je ogledalo popularnosti, njenog sjaja i dekadencije. Kokain i šampanjac se cijede iz dobrog dijela tekstova, o seksu i požudi da se i ne govori, dakle sve ono o čemu pristojni rokeri već dugo ne pjevaju.

30.01. (20:00)

Kič i kreveljenje

Måneskin – Rush! (2023) : Smišljanje štoseva nakon pobjede na Eurosongu

Ovi Talijani su 2021. pobjedili na Eurosongu s pjesmom “Zitti e buoni“. Do tada su uglavnom imali tekstove na talijanskom i dva uspješna albuma u domovini, uostalom, ionako se o njima mnogo toga zna iz žute štampe sa crvenih tepiha i sličnih medijskih platformi na koje su se nagurali prepoznati kao spasitelji rocka. Sada na trećem albumu gotovo kompletno otpjevanom na engleskom revaloriziraju mogućnosti skučenog opsega gitare, bubnjeva, basa i tog djetinjastog kreveljenja frontmena Damiano Davida s parodirajuće bezveznim stihovima bez imalo neke dubine, progresa, a kamoli konkretne suštine. U 52 minute natrpali su čak 17 pjesama što je pretjerano previše izazivajući dosadu radi manje-više jednog te istog glazbenog obrasca poznatog barem pola stoljeća od glam/ hard rocka i new-wavea kojeg izvrću na sve moguće načine riffa i ritam sekcije. Terapija daje četvorku od deset.

07.08.2021. (22:00)

Kum punka i talijanski rokeri

Måneskin ugostio Iggyja Popa u novoj verziji pjesme ‘I Wanna Be Your Slave’

Pobjednici Eurovizije 2021 udružili su se s Iggyjem Popom za novu verziju njihovog singla “I Wanna Be Your Slave”. Izvorna verzija pjesme pojavila se na drugom albumu talijanske grupe “Teatro d’ira: Vol. I”, koja je dospjela i na Top 10 službene britanske top liste singlova. Bila je velika čast što Iggy voli našu glazbu i što je htio raditi s nama. Bilo je dirljivo vidjeti ga kako ispred nas pjeva “I Wanna Be Your Slave” uživo, bilo je jako moćno vidjeti tako velikog umjetnika, tako otvorenog i prijateljskog. Svi smo odrasli slušajući njegovu glazbu, a on nas je inspirirao da osnujemo bend, još nam je nevjerojatno da smo ga imali priliku upoznati i zajedno stvarati glazbu. Ravno do dna