Mihaljević: Tomašević se zbog plina ponaša kao derište. Ali, još ima snažan adut… - Monitor.hr
30.05. (18:00)

Izgubili su bitku, ali ne i rat

Mihaljević: Tomašević se zbog plina ponaša kao derište. Ali, još ima snažan adut…

Prema službenim podacima, Međimurci bi mogli preuzeti do 286.000 kućanstava kojima je predlani isporučeno oko 304 milijuna kubika plina (otprilike 2,8 milijardi kilovasati energije). Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u srijedu je imao najgori istup u karijeri. Činio se poput uvrijeđenog djeteta kojem su ukrali najdražu igračku.

Kaže da iza toga stoje politički interesi jer je direktor Međimurje plina čelnik HNS-a, nije imao objašnjenje za odluku Međimuraca da se jave i pobijede. Međimurje plin lani je ostvario gotovo 59 milijuna eura prihoda uz neto dobit od 2,43 milijuna eura. Imaju 70-ak zaposlenih čija je prosječna plaća lani bila oko 1400 eura neto mjesečno te je veća za 200 eura nego predlani.

Umjesto ponašanja uvrijeđenog derišta, Tomaševiću i njegovoj ekipi za spašavanje obraza sad treba kampanja kojom bi Međimurje plinu prije jeseni uspjeli na području Zagreba preoteti što više kupaca u kategoriji kućanstava. GPZ opskrba time tvrtku Međimurje plin može uvaliti u velike probleme. Jer Međimurci sad moraju ugovarati trogodišnje količine plina. Robert Mihaljević za Danicu.


Slične vijesti

08.06. (18:00)

Svima plin zadnjih dana nešto 'miriši'

Novi plinski poredak: Najveći igrači uključit će se u pravu bitku za Zagreb tek za tri godine

Plin je u Hrvatskoj najbolje gorivo za – afere. Još se kazneno i stečajno raspleće model prema kojem je HEP kupovao plin od Ine za 47 eura i onda ga prodavao natrag toj tvrtki za 13 eura, a već je stigao i novi ‘skandal‘, koji nemilice trese glavni grad, a taj je da će metropolu plinom opskrbljivati – međimurska tvrtka. Doduše, na tržištu nema ni međimurskog ni zagrebačkog plina. Taj energent kupovat će se kao i dosad na europskom tržištu ili će dolaziti na LNG terminal, jedino će ga krajnji korisnici plaćati na drugi račun. Pitanje menadžerske i političke odgovornosti već je malo kompliciranije.

Prema natječaju koji je zaključen prošloga tjedna, 95 posto hrvatskog tržišta opskrbe plinom sljedeće tri godine zauzet će sedam opskrbljivača, a šest malih podijelit će preostalih pet posto. Njihova vlasnička struktura pokazuje lice i naličje liberalizacije. Mahom je riječ o tvrtkama koje su jedinice lokalne samouprave osnovale za opskrbu plinom na svom području. Goran Litvan za Lider.

14.10.2021. (23:00)

Tomašević smjenjuje direktora Plinare zbog trostruko veće cijene plina od 1. studenog

Igor Pirija, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, bit će smijenjen s te pozicije zbog propusta oko nabave plina, neslužbeno je doznao Jutarnji. Uprava GPZ-a-Opskrba krivo se “kladila” i nije na vrijeme osigurala dovoljne količine plina po znatno nižim cijenama, pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni. Zbog toga su najavili i poskupljenje tog energenta svim poduzetnicima od 1. studenoga, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze.

27.12.2016. (17:58)

Prijateljsko upozorenje

Gradska plinara Zagreb straši potrošače koji žele prijeći konkurenciji

Nakon što je prije tri i pol mjeseca krenula i liberalizacija opskrbe plinom za kućanstva, odnosno RWE je građanima prvi ponudio opskrbu nešto jeftinijeg plina od onog koji im prodaju lokalni distributeri, potonji su se, sudeći po dopisima koje šalju svojim potrošačima, uplašili za svoj, dosad monopolistički položaj, piše Novi list. “Prelaskom drugom opskrbljivaču morat ćete količine plina sami ugovarati, a sigurnost opskrbe, koju mi garantiramo, dužan vam je osigurati novi opskrbljivač”, stoji u dopisu potrošačima.