Miljenko Jergović: Smije li se još koga osim Mesića zvati idiotom? - Monitor.hr
12.02. (12:00)

Iznimke unutar slobode govora

Miljenko Jergović: Smije li se još koga osim Mesića zvati idiotom?

Svi smo slobodni da Stipu Mesića nazovemo idiotom, nipošto to nije privilegij Hrvoja Hitreca i njegovih istomišljenika. Možemo isto reći i za Zorana Milanovića. No zamislite da isto kažemo za Kolindu Grabar-Kitarović, Plenkovića, Košića i Bozanića. Ili za Thompsona. Miljenko Jergović u presudi Ustavnog suda njuši cinizam.


Slične vijesti

09.02. (16:30)

Odluka Ustavnog suda

Zašto je za razvoj Hrvatske važno da se ne kažnjavaju ljudi koji političare nazivaju idiotima?

Izraz “idiot” uvredljiv je i može povrijediti nečije dostojanstvo, ugled ili čast, no to samo po sebi ne može opravdati kaznenopravne ili civilnopravne sankcije u demokratskom društvu. U njemu ne postoji pravo “da se ne bude uvrijeđen”, a posebno se to odnosi na političare i državne dužnosnike, objašnjava stručnjakinja za medijsko pravo i slobodu izražavanja Vesna Alaburić u tesktu za Telegram.

04.02. (14:30)

Funny, what do you mean funny?

Stipe Mesić izgubio na Ustavnom sudu: Političari moraju otrpjeti kad ih se naziva idiotima

Ustavni sud usvojio je tužbu Hrvoja Hitreca te ukinuo presude Županijskog i Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojima je bio kažnjen sa 10.000 kuna zbog počinjenja kaznenog djela protiv časti i ugleda jer je Stipi Mesiću bio poručio da je – idiot. Kaže Ustavni sud da “inkriminirana izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod”, te da se pravo na slobodu izražavanja odnosi ne samo na informacije ili ideje koje su blagonaklono prihvaćene ili se ne smatraju uvredljivima nego i na one koje “vrijeđaju, šokiraju ili uznemiruju”. Jutarnji

15.06.2017. (23:24)

Zameo ih zaborav

HRT platio 400 tisuća kuna za seriju koja nikad nije snimljena

Četiristo tisuća kuna platio je HRT ocu i sinu Hitrecu prije deset godina za otkup prava za seriju Kolarovi. Razrađen je scenarij, pristupilo se izradi skica za scenografiju i kostimografiju, angažiran direktor serije i onda je sve stalo. Prije tri godine prava na seriju su istekla i Nadzorni odbor kuće nedavno je zatražio očitovanje od Uprave, a na HRT-u danas ne znaju hoće li uopće ulaziti u projekt ili će četiristo tisuća kuna biti bačeno u vjetar, piše Tportal.