Najlošiji rezultati dosad: 8.800 maturanata palo hrvatski i matematiku - Monitor.hr
11.07.2019. (08:30)

Državna brukura

Najlošiji rezultati dosad: 8.800 maturanata palo hrvatski i matematiku

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature – oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku. Postotak negativnih ocjena iz obveznih predmeta na maturi, matematike i hrvatskog jezika, povećao se za 3% u odnosu na lani, a povećava se godinama. Za prolaz u matematici, koja je imala prag od 25%, bilo je potrebno odgovoriti točno na samo 12 zadataka, dok je na maturi iz hrvatskog niz učenika na testu iz eseja predao prazan list papira. Jutarnji / HRT


Slične vijesti

11.06.2020. (21:30)

Bez auto-correcta molim!

15 teških pitanja s mature

Maturanti se žale da je ovogodišnja matura bila teška, a Jutarnji je izvukao 15 pitanja što spadaju među teža. Evo jednog:

U kojoj je od sljedećih rečenica podcrtana riječ pravopisno točna?

A. Želio je razumjeti sve Newtonove zakone, stoga je morao mnogo učiti.

B. Za razumjevanje toga teksta morao je uložiti mnogo truda.

C. Podrazumjevalo se da su svi imali dobro predznanje.

D. Počeo je konačno razumjevati o čemu se govorilo.

19.05.2020. (15:30)

Kurikularna revolucija

Boris Jokić: Bilo bi dobro da djeca završe godinu normalno, u školi

Kada postoje epidemiološki uvjeti da ljudi iz Norveške dolaze u Hrvatsku, nema razloga da se ne održi državna matura. Smatram da je odluka o tome što će biti s maturom trebala biti donesena puno prije – rekao je Boris Jokić. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, rekla je da će nastava s obzirom na štrajk i nadoknadu za sve osim maturanata trajati do 26. lipnja. Što se zaključivanja ocjena tiče, učenici će dobiti još po jednu do dvije ocjene do kraja školske godine.

07.04.2020. (17:30)

Šalabahter, samo legalan

Svi zadaci i gradivo za državnu maturu objavljeni na netu

Platforma U centru mature nastavnicima daje pristup bazi znanja koja je temelj izrade zadataka za državnu maturu, kao i smjernicama za izradu ispitnih zadataka i postupaka vrednovanja znanja. Učenicima su dostupni ispiti državnih matura prijašnjih generacija iz hrvatskog jezika, matematike, povijesti i psihologije. Podijeljeni su prema razredima i područjima, svakom je zadatku pridružen obrazovni ishod koji se tim zadatkom ispituje, tip zadatka, ključ za odgovore (rješenje) i primjer rješavanja. Net.hr

11.07.2019. (17:30)

Kurikulanti

Divjak: Rezultati mature dokazuju da sustav treba hitno mijenjati

Postoje vrlo velike razlike između ocjena na Državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine – rekla je danas ministrica obrazovanja komentirajući prve rezultate mature, na kojoj je 8.800 maturanata palo hrvatski i matematiku (više nego lani). “U školi treba raditi tako da se ocjenjuje kriterijski” rekla je istaknuvši da reforma obrazovanja koja stupa na snagu najesen odgovara na ta pitanja. Srednja.hr

05.06.2018. (20:13)

Ispiti počinju u četvrtak: Na državnu maturu prijavio se 35.881 učenik

08.05.2017. (13:11)

‘Matura’ Cristiana Mungiua od 11. svibnja u kinima

“U Rumunjskoj ne snimamo filmove koji će biti popularni među širokim gledateljstvom i zato ne osjećamo pritisak oko gledanosti. Razmišljamo koji je naš značaj kao autora. Razmišljamo o tome koliko će naši filmovi biti važni za deset godina. I zato smo postigli više uspjeha na svjetskim festivalima nego mnogi drugi redatelji iz brojnih drugih zemalja”, izjavio je Cristian Mungiu, bivši profesor i novinar, a sada lidersko ime senzacionalno uspješnog filmskog ‘rumunjskog novog vala’ koje već gotovo desetljeće zadiranjem u ‘tematske osinjake’ i besprijekornim ‘filmskim zanatom’ sa svojstvenim, estetskim stilom trese svjetsku (još uvijek najviše nezavisnu) kinematografiju.

Kada je 2007., tada nepoznati rumunjski redatelj Cristian Mungiu, na festivalu u Cannesu s filmom 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, pričom o djevojci koja želi ilegalno pobaciti u Rumunjskoj u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, osvojio Zlatnu palmu, filmski je svijet bio u šoku, a ‘kritičarski se kompas’ okrenuo na balkansku, pa time i nerijetko marginaliziranu rumunjsku kinematografiju. Mungiu je i dalje suvereno svojim novim naslovima davao vjetar u leđa ‘rumunjskom novom valu’ i još jednom trijumfirao u Cannesu, i to 2012. kada je film Iza brda (potpisuje i scenarij i režiju) osvojio dvije nagrade, jednu za najbolji scenarij, dok su obje glumice dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Film je ujedno bio rumunjski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a dobio je i nominaciju.

Treća sreća osmjehnula mu se i za film Matura pa se još jednom s najrespektabilnijeg filmskog festivala u Cannesu u rodnu Rumunjsku vraća s nagradom, ovaj put za najbolju režiju. Kako se uvijek bavi temama koje su njemu u datom trenutku važne, temeljit i posvećen Mungiu zagrabio je još jednom u pukotine suvremenog rumunjskog društva zbog kojih trend napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom rapidno raste.

U filmu Mungiu priča priču o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, nekoliko dana prije mature kći, usred dana, jedva izbjegne pokušaj silovanja i nalazi se pod stresom pa se otac boji da neće najbolje napisati završni ispit. Želi joj omogućiti da lakše napiše ispit te se ukrcava na ‘opasan tobogan davanja i primanja usluga’, a pristaje na sve jer želi da ona po svaku cijenu napusti Rumunjsku i ima bolji život od svojih roditelja.

Kritičari hvale film.

23.02.2017. (15:54)

Papiri adio

Moguće uvođenje e-mature u Hrvatskoj, zbog novca

Ovogodišnji maturanti mogli bi ispite polagati online, a glavni razlog za to je novac. Naime, glavnina novca za provedbu državne mature, na koju se prosječno potroši 20 milijuna kuna, predstavljaju troškovi vezani za tisak i distribuciju ispita do škola (oko 4 milijuna kuna) te ocjenjivanje ispita, za koje se izdvoji oko 8 milijuna kuna. Uvođenje e-ispita smanjilo bi troškove. Srednja.hr

24.01.2017. (16:15)

Zadar: Besplatne pripreme iz engleskoga jezika za maturu

22.01.2016. (09:00)

Sponzorirana vijest

Kako do željenog fakulteta: Kvalitetne pripreme za državnu maturu

Bliži se vrijeme matura, stoga osigurajte svojem školarcu kvalitetne pripreme. Logos edukacije nude pripreme za državnu maturu iz hrvatskog, engleskog ili matematike u trajanju od 40 školskih sati po cijeni sniženoj s 850kn na 399kn. Dodatna pogodnost su gratis online pripreme iz hrvatskog i 30% popusta na izborni predmet, a pripreme počinju 15. ožujka. Škola zapošljava najvrsnije gimnazijske i sveučilišne profesore dok nastava slijedi Katalog državne mature za školsku godinu 2015./2016.