'Matura' Cristiana Mungiua od 11. svibnja u kinima - Monitor.hr
08.05.2017. (11:32)

Novo u kinima

‘Matura’ Cristiana Mungiua od 11. svibnja u kinima

Novi film rumunjskog redatelja Cristiana Mugniua je priča o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada koji se upusti u ‘opasan tobogan davanja i primanja usluga’, a sve kako bi njegova kćer mogla napustiti Rumunjsku i imati bolji život od svojih roditelja. Monitor


Slične vijesti

08.05.2017. (11:11)

‘Matura’ Cristiana Mungiua od 11. svibnja u kinima

“U Rumunjskoj ne snimamo filmove koji će biti popularni među širokim gledateljstvom i zato ne osjećamo pritisak oko gledanosti. Razmišljamo koji je naš značaj kao autora. Razmišljamo o tome koliko će naši filmovi biti važni za deset godina. I zato smo postigli više uspjeha na svjetskim festivalima nego mnogi drugi redatelji iz brojnih drugih zemalja”, izjavio je Cristian Mungiu, bivši profesor i novinar, a sada lidersko ime senzacionalno uspješnog filmskog ‘rumunjskog novog vala’ koje već gotovo desetljeće zadiranjem u ‘tematske osinjake’ i besprijekornim ‘filmskim zanatom’ sa svojstvenim, estetskim stilom trese svjetsku (još uvijek najviše nezavisnu) kinematografiju.

Kada je 2007., tada nepoznati rumunjski redatelj Cristian Mungiu, na festivalu u Cannesu s filmom 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, pričom o djevojci koja želi ilegalno pobaciti u Rumunjskoj u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, osvojio Zlatnu palmu, filmski je svijet bio u šoku, a ‘kritičarski se kompas’ okrenuo na balkansku, pa time i nerijetko marginaliziranu rumunjsku kinematografiju. Mungiu je i dalje suvereno svojim novim naslovima davao vjetar u leđa ‘rumunjskom novom valu’ i još jednom trijumfirao u Cannesu, i to 2012. kada je film Iza brda (potpisuje i scenarij i režiju) osvojio dvije nagrade, jednu za najbolji scenarij, dok su obje glumice dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Film je ujedno bio rumunjski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a dobio je i nominaciju.

Treća sreća osmjehnula mu se i za film Matura pa se još jednom s najrespektabilnijeg filmskog festivala u Cannesu u rodnu Rumunjsku vraća s nagradom, ovaj put za najbolju režiju. Kako se uvijek bavi temama koje su njemu u datom trenutku važne, temeljit i posvećen Mungiu zagrabio je još jednom u pukotine suvremenog rumunjskog društva zbog kojih trend napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom rapidno raste.

U filmu Mungiu priča priču o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, nekoliko dana prije mature kći, usred dana, jedva izbjegne pokušaj silovanja i nalazi se pod stresom pa se otac boji da neće najbolje napisati završni ispit. Želi joj omogućiti da lakše napiše ispit te se ukrcava na ‘opasan tobogan davanja i primanja usluga’, a pristaje na sve jer želi da ona po svaku cijenu napusti Rumunjsku i ima bolji život od svojih roditelja.

Kritičari hvale film.