Novi Jarmuschev film 'Paterson' od 13. travnja u domaćim kinima - Monitor.hr
11.04.2017. (10:56)

Novo u kinima

Novi Jarmuschev film ‘Paterson’ od 13. travnja u domaćim kinima

Adam Driver, Golshifteh Farahani i buldog Marvin glavni su likovi u novom filmu Jima Jarmuscha Paterson. Priča je to o vozaču autobusa koji se zove Paterson, živi u istoimenom gradu, u slobodnim trenucima piše poeziju i živi sa ekscentričnom djevojkom. Njegov je svaki dan rutina, ponavljanje istih radnji, no svjetle točke donose mala iznenađenja koja čine poetiku života. Kritičari na Rotten Tomateoes su dosta pohvalili film.


Slične vijesti

04.08.2023. (08:00)

Kad danas uglavnom snimaju za one s malim rasponom pažnje

Jim Jarmusch otkrio zašto mrzi moderne filmove

Ključna prepreka između njega i komercijalne kinematografije ne leži u glumi, pisanju ili režiji – njegovo najveće neslaganje je s modernim tehnikama montaže, piše Far Out Magazine. “Pogledajte bilo koji novi akcijski film i pokušajte naći kadar dulji od tri sekunde“, istaknuo je. “Smatram da je to stvarno uvredljivo i krajnje loš način snimanja filmova, kao da su prisiljeni preskakati kadrove svake tri sekunde. To je najdulje što će ostaviti kadar i onda će rezati. Zaboli me glava od toga i tjera me da isključim film.” N1

12.11.2019. (22:30)

Now I wanna be your TV

HRT u nedjelju prikazuje dokumentarac ‘Gimme Danger’ o The Stooges

‘Gimme Danger’ Jima Jarmuscha je priča o jednom od najvećih rock’n’roll bendova svih vremena, smještena u glazbeni, kulturni, politički i povijesni kontekst. Prenosi njihove zgode i nezgode, istodobno objašnjavajući razloge njihova početnog komercijalnog neuspjeha, kao i dugogodišnjeg utjecaja. U Cannesu 2016. dokumentarac je osvojio Nagradu kritičara, a za HRT ga je odabrala Mira Vočinkić. Ide na HTV2 u 23.35.

15.05.2019. (14:30)

Školjka je tu, traži se biser

Počela potraga za draguljom – otvoren festival u Cannesu

Charlotte Gainsbourg i Javier Bardem otvorili su sinoć 72. Filmski festival u Cannesu, nakon čega su pogledali prvi film u konkurenciji, ‘Mrtvi ne umiru’ Jima Jarmuscha. Na otvaranju je odana počast redateljici Agens Varda u čiju čast je pjevačica Angele izvela Sans toi Michela Legranda iz Vardina klasika ‘Cleo od 5 do 7’. Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu, predsjednik žirija, obećao je da će žiri dati “sve od sebe da pronađu dragulj među filmovima koji će imati najviše odjeka”. Ovdje dio slavnih s crvenog tepiha.

25.11.2016. (15:41)

Jim Jarmusch: Izbjegavam seks u svojim filmovima jer me čini nervoznim

18.08.2016. (14:57)

Gimme movies

Motovun u Laubi: Deset večeri s deset filmova

Filmovi koji su ovog ljeta na Motovun Film Festivalu izazvali najveću pažnju prikazuju se od ovoga petka u zagrebačkoj Laubi: ciklus započinje Klanom, najkomercijalnijim argentinskim filmom svih vremena, a završava dokumentarcem Jima Jarmuscha o Iggyju Popu Gimme Danger. U deset dana prikazat će se i Tangerine, snimljen na iPhoneu 5S, Potpuni neznanci koji preispituje koliko poznajemo svoje bližnje, nagrađivana Anomalisa Charlieja Kaufmana, kao i Poezija bez kraja kultnog Alejandra Jodorowskog. Večernji

15.06.2016. (09:11)

Dvije face, dva poluhita

Pavičić: Gimme Danger, glazbeni dokumentarac bez glazbe

“Frontmena Stoogesa i nezakonitog strica punka Jarmusch neprestano navodi kao jedan od svojih ključnih kulturalnih uzora, a tome se ne treba čuditi. Između njih dvojice ima sličnosti. Obojica su u osnovi nekomercijalni: Iggy Pop u životu nije snimio prodavanu ploču, a Jarmusch ima možda samo jedan poluhit. Obojica su ostavila trag kroz svoje poklonike i imitatore”, komentira Jurica Pavičić dokumentarac Gimme Danger, te primjećuje kako u njemu ima vrlo malo glazbe.

25.03.2015. (23:44)

‘A Girl Walks Home Alone at Night’: Jedan novi, savršeno elaborirani, savršeno cool svijet