Počela potraga za draguljom - otvoren festival u Cannesu - Monitor.hr
15.05.2019. (12:30)

Školjka je tu, traži se biser

Počela potraga za draguljom – otvoren festival u Cannesu

Charlotte Gainsbourg i Javier Bardem otvorili su sinoć 72. Filmski festival u Cannesu, nakon čega su pogledali prvi film u konkurenciji, ‘Mrtvi ne umiru’ Jima Jarmuscha. Na otvaranju je odana počast redateljici Agens Varda u čiju čast je pjevačica Angele izvela Sans toi Michela Legranda iz Vardina klasika ‘Cleo od 5 do 7’. Meksički redatelj Alejandro Gonzalez Inarritu, predsjednik žirija, obećao je da će žiri dati “sve od sebe da pronađu dragulj među filmovima koji će imati najviše odjeka”. Ovdje dio slavnih s crvenog tepiha.


Slične vijesti

26.05.2019. (11:30)

Nagrade u Cannesu

Zlatnu palmu osvojio južnokorejski ‘Parasite’, Tarantino izvisio

Na Filmskom festivalu u Cannesu Zlatnu palmu je osvojila crna komedija Parasite južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa. Grand prix žirija prvi je put u povijesti dobila crna žena, senegalska redateljica Mati Diop, koja je nagrađena za svoj film Atlantique. Nagrađen je i Antonio Banderas, a Tarantinov Bilo jednom u Hollywoodu i Skroviti život Terrencea Malicka – ostali su bez nagrada. Jutarnji

23.05.2019. (19:30)

Bilo jučer u Cannesu

Tarantino u Cannesu prikazao svoj novi film – reakcije su od “skandalozno” do “bravura”

“Tarantinov film ostavlja dojam hrpe šlaga ispod kojeg nigdje nema torte” – kaže Jurica Pavičić u Jutarnjem. Dragan Rubeša za Novi list piše da “ostaje etički dubiozna, pa čak i neukusna, Tarantinova odluka da dekonstruira masakr u Cielo Driveu i pošalje Mansonove sljedbenike na pogrešnu adresu, poštedjevši trudnu Tate i njenu škvadru. Ne samo zato što je Polanski živ”. Peter Bradshaw u Guardianu je dao filmu maksimalnu ocjenu, naglašava “ludu bravuru Tarantinovog filmaštva” i “užitak od trenutka do trenutka kojeg ovaj film pruža”. Na Rotten Tomatoes film zasad ima visokih 96%.

23.05.2019. (15:30)

Još deblji hlad palmi

Jurica Pavičić: Još nitko nije osvojio Zlatnu palmu triput – ove godine bi mogao

U povijesti Cannesa nekoliko je režisera Zlatnu palmu osvajalo dvaput, još nitko triput. U ovogodišnjoj konkurenciji jedan je film koji bi svojim autorima mogao donijeti treću Zlatnu palmu – ‘Mladi Ahmed’ belgijske braće Jean-Pierrea (1951.) i Luca (1954) Dardennea, o momku iz liberalne arapske obitelji kojeg zaludi lokalni imam. Jurica Pavičić iz Jutarnjeg pogledao je film.

22.05.2019. (13:30)

Božja ruka redatelja

Jurica Pavičić iz Cannesa: Dokumentarac ‘Diego Maradona’ – o probisvijetu i geniju

Karizma heroja koji je ujedno i protuha tema je izvanrednog dokumentarca ‘Diego Maradona’ koji je u nedjelju prikazan na canneskom festivalu. Redatelj, Britanac Asif Kapadia napravio je dokumentarac sačinjen isključivo od arhivskih materijala, a koncentrirao se na samo sedam ključnih godina u Diegovu životu: između 1984. i 1991. kad Maradona igra u Italiji svoj najbolji nogomet u karijeri i kad je njegova karijera povezana uz Napulj, mafiju i droge – Jurica Pavičić, Jutarnji.

21.05.2019. (23:30)

Pokret otpora

Malickov ‘Skriveni život’ – vrhunac Cannesa

‘A Hidden Life’ Terrencea Malicka, o austrijskom vojniku iz Drugog svjetskog rata koji završi u zatvoru jer odbija položiti zakletvu Trećem Reichu – “dirljivi, plemeniti i uzvišeni komad definitivni je vrhunac dosadašnje kanske konkurencije”, piše Dragan Rubeša za Novi list. Izdvojio je još dva filma, oba kineska – ‘Jezero divlje guske’ Diao Yiana ambijentiran na kineskoj asfaltnoj džungli ispranoj kišom i neonom, te ‘Živjeti i pjevati’ Johnnyja Maa, prokleto duhovita kronika o ofucanom ansamblu Pekinške opere, koji nastupa u jednako ofucanom kazalištu na periferiji Chengdua.