Novosti iz znanosti i tehnologije: Govedina uzgojena u riži, ultrazvučna medicinska naljepnica, vibrirajuća rukavica protiv mišićnih grčeva... - Monitor.hr
17.02. (14:00)

Što sve još neće izmislit...

Novosti iz znanosti i tehnologije: Govedina uzgojena u riži, ultrazvučna medicinska naljepnica, vibrirajuća rukavica protiv mišićnih grčeva…

Prilikom izrade ovog hibrida, korejski su istraživači prvo rižu obložili ribljom želatinom, sigurnim i jestivim sastojkom koji pomaže stanicama da bolje prianjaju na rižu. Matične stanice kravljeg mišića i masnoće potom su usađene u rižu i ostavljene da se uzgajaju u Petrijevoj zdjelici 9 do 11 dana. Tako je nastala stanično uzgojena goveđa riža sa sastojcima koji udovoljavaju zahtjevima sigurnosti hrane i imaju nizak rizik od izazivanja alergija na hranu. Pregled znanstvenih novosti u ovom tjednu donosi Bug.


Slične vijesti

17.11.2023. (11:00)

Ništa kontra pizza

Talijani izglasali zakon koji zabranjuje proizvodnju i prodaju sintetičkog mesa

Novi oblici hrane poput laboratorijski proizvedenog ‘mesa’ predstavljaju rizik za talijansku kulturu, identitet i civilizaciju, upozorio je u četvrtak talijanski ministar za suverenost hrane i poljoprivredu, Francesco Lollobrigida. Talijanski parlament usvojio je prvi europski zakon kojim se zabranjuje uzgoj mesa u laboratoriju, a Lollobrigida je rekao da su mjere usmjerene na “obranu radnih mjesta, okoliša, kulture i identiteta – koji su ukorijenjeni u kvaliteti hrane” te da su namijenjene “obrani naše civilizacije protiv modela vođenog delokalizacijom i dugim lancima opskrbe.” Nova vlast pod premijerkom Meloni uvela je niz patriotskih mjera koje brane talijansku kulturu i kulinarstvo. U ožujku su uveli mjere koje zahtijevaju jasno označavanje i zdravstvena upozorenja za brašno dobiveno od insekata poput cvrčaka i gusjenica. Brašno od insekata, koje je bogato vitaminima, proteinima i mineralima, odobrila je EU. Nacional

24.10.2015. (15:39)

Sintetička pljeskavica

Nizozemski znanstvenici najavljuju uzgoj govedine u laboratoriju

Istraživanja vezana uz uzgoj mesa “in vitro” u Nizozemskoj su započela 2008. godine, u projektu koji je isprva financirala vlada, a od 2010. godine privatni partner, omogućujući nastavak eksperimentiranja s uzgojem mesa iz mišićnih stanica krave. Prije dvije godine istraživanje je ušlo u novu fazu koja je rezultirala recentnim optimističkim najavama da će se goveđe meso iz laboratorija potrošačima ponuditi već 2020. godine. Laički prepričano, proces proizvodnje umjetnog mesa počinje vađenjem iz kravljeg mišićnog tkiva matičnih stanica koje se u laboratoriju kultiviraju hranjivim tvarima i kemikalijama za poticanje rasta i razmnožavanja, potom se stavljaju u posudice u kojima se nastavljaju spajati u mišićna vlakna. Slobodna, Newsweek