Oppenheimer – krivnja i demoni američkog Prometeja - Monitor.hr
24.07. (11:00)

Odjekuje kao bomba

Oppenheimer – krivnja i demoni američkog Prometeja

Temeljen na Pulitzerom nagrađenoj knjizi “American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer” iz 2005. čiji su autori Kai Bird i Martin J. Sherwin, “Oppenheimer” traje puna tri sata i zahjeva jednako pozornosti kao i bilo koja Nolanova znanstveno-fantastična začkoljica. Unatoč tome svemu, kao i prilično teškim temama kojima se bavi, u pitanju je film koji ni na trenutak ne posustaje. Christopher Nolan od njegove je životne priče napravio film koji je istovremeno povijesna i (dvostruka) sudska drama, epska saga o usponu i padu, ali i fantazmagorični psihološki triler, trosatni uron u uzburkani um prokletog genijalca svjesnog da je svojom ambicijom prognan onkraj milosti i oprosta. “Oppenheimer” bi s pravom mogao biti nominiran za Oscar u svim dostupnim mu kategorijama. Ravno do dna (tema na Forumu)


Slične vijesti

26.07.2017. (21:21)

Svi u kino

‘Dunkirk’: Jedan od filmova godine, morate ga pogledati

“Prvi kvalitet filma koji možemo zapaziti je njegova visceralnost koju Nolan skupa sa svojim direktorom fotografije Hoytom van Hoytemom postiže snimanjem likova izbliza, analognom kamerom iz ruke, kontrolirano-drmusavom na filmsku traku od 70mm. Ta teskoba, panika i ratni haos se najbolje gledaju na što većem mogućem platnu. ‘Dunkirk’ nije film koji ćete u punoj snazi doživeti kod kuće. U tome je Nolan vrlo promišljen i suptilan, naturalizam je prisutan u emocijama na licima junaka koje prati, pa preko njih svedočimo nasilju koje nas okružuje i njegovim posledicama. Nasuprot tome, ono nije eksplicitno, uglavnom je nevidljivo, recimo ne vidimo nijednog živog Nemca, ali sve vreme slušamo baražnu paljbu, mitraljeske rafale i bombe u neposrednoj blizini. Bez obzira što likovi, kada ginu, to čine van fokusa i bez krvi, pretnja je stvarna”, piše Marko Stojiljković o Dunkirku, najnovijem filmu Christophera Nolana.

17.07.2017. (16:53)

Veliki zalogaj

‘Dunkirk’: Nolan je odlučio je napraviti britanski film s holivudskim budžetom

“Christopher Nolan je htio napraviti pravi britanski film, ali s pravim holivudskim budžetom. Nije htio čuti za holivudske zvijezde, u filmu su mogli nastupiti samo Britanci, sve je moralo izgledati autentično, ali je imao i dodatni adut. Rekao je šefovima Warner Brosa da će se film odigravati na kopnu, moru i u zraku Zamislio je film kao potpunu iluzija virtualne realnosti, bez kacige koja omogućava taj doživljaj”, piše Nenad Polimac o novom ratnom spektaklu Dunkirik. Atlantic pak donosi članak koji propituje mogući utjecaj filma snimljenog u epskom 70 milimetarskom formatu na hollywoodski problem s opadanjem interesa za 3D. Jutarnji

15.12.2016. (14:20)

Ratni spektakl

Dunkirk – novi film Christophera Nolana

Novi film Christophera Nolanova prikazuje bitku kod Dunkirka u 2. svjetskom ratu te evakuaciju savezničkih vojnika koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj između svibnja 27. do 4. lipnja 1940. U filmu glume Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh i Harry Styles. Film stiže u kina na ljeto 2017.