Pet najboljih načina kako osigurati svoje kriptovalute - Monitor.hr
09.12.2022. (11:00)

Opreza nikad dosta

Pet najboljih načina kako osigurati svoje kriptovalute

Prva metoda zaštite kriptovaluta svakako je i ona najjednostavnija, a ona kaže da trgovanje kriptovalutama odrađujete isključivo na provjerenim mjestima.Neke od takvih koje su dokazano od povjerenja su Kraken, Gemini, Coinbase, Crypto.com i Binance. Uvijek koristite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA). Ona zahtijeva unos koda sa vašeg telefona svaki put kada podižete kriptovalute. Za zaštitu je dobro pretplatiti se na VPN uslugu i koristiti je kad god radite kripto transakcije. Dobro je koristiti i hardverski novčanik: radi se o USB uređaju koji pohranjuje vaše kriptvalute. Oni također imaju PIN kodove, tako da će napadač i dalje teško doći do vaše kriptovalute, čak i ako vaš novčanik bude fizički ukraden. Geek


Slične vijesti

Jučer (18:00)

Pripaziti samo da "samo još jedna transakcija" ne postane novi "samo još jedan sat na poslu"

Ulaganje u kriptovalute za početnike

Investiranje u kriptovalute nudi potencijal za visoke povrate, ali nosi i određene rizike. Kriptovalute su digitalni oblik valute koji koristi tehnologiju blockchaina za osiguravanje sigurnosti i decentralizacije. Njihova visoka volatilnost može rezultirati brzim gubicima ili dobitcima za investitore, dok su sigurnosni, regulatorni i tržišni rizici prisutni. Unatoč tim izazovima, kriptovalute pružaju transparentnost, nepovredivost transakcija te inovativnu tehnologiju s potencijalom za promjenu financijskog sustava. Važno je pažljivo razmotriti rizike i prednosti, provesti detaljno istraživanje te konzultirati se s financijskim stručnjacima prije ulaganja u kriptovalute. Ulaganje u kriptovalute može biti privlačna opcija za diverzifikaciju portfelja, ali zahtijeva oprez i disciplinu kako bi se maksimizirale prednosti i minimizirali rizici. Monitor

Jučer (17:13)

No easy money

Ulaganje u kriptovalute za početnike

Kriptovaluta je digitalni ili virtualni oblik valute koji koristi kriptografiju za sigurnost i djeluje neovisno o središnjem tijelu, poput vlade ili financijske institucije. Investiranje u kriptovalute nosi određene rizike i prednosti koje treba uzeti u obzir prije donošenja odluke o ulaganju. Evo pregleda nekih ključnih rizika i prednosti:

Rizici:

 • Visoka volatilnost: Cijene kriptovaluta mogu naglo varirati u kratkom vremenskom razdoblju. Ovo može rezultirati brzim gubicima ili dobitcima za investitore.
 • Sigurnosni rizici: Kriptovalute su podložne sigurnosnim prijetnjama kao što su krađa sa mjenjačnica, hakiranje digitalnih novčanika i phishing napadi. Gubitak privatnog ključa može rezultirati trajnim gubitkom pristupa sredstvima.
 • Regulatorni rizici: Regulatorni okvir za kriptovalute je nepredvidljiv i može se razlikovati od zemlje do zemlje. Promjene u zakonodavstvu ili propisi mogu utjecati na vrijednost i dostupnost kriptovaluta.
 • Tržišni rizik: Kriptovalute su osjetljive na tržišne faktore kao što su promjene u tržišnom sentimentu, konkurencija drugih kriptovaluta i tehnološke inovacije.
 • Operativni rizik: Tehnički problemi, mrežne prekide ili greške u softveru mogu utjecati na funkcionalnost kriptovaluta i platformi za trgovanje.

Prednosti:

 • Potencijal za visoke povrate: Kriptovalute su poznate po svojoj visokoj volatilnosti, što može rezultirati brzim i značajnim povratima za investitore.
 • Diversifikacija portfelja: Investiranje u kriptovalute može pružiti diversifikaciju portfelja i dodatnu zaštitu od tradicionalnih tržišnih rizika.
 • Transparentnost i imutabilnost: Tehnologija blockchaina osigurava transparentnost i nepovredivost transakcija, smanjujući mogućnost prijevara i manipulacije.
 • Nisko granično sudjelovanje: Kriptovalute omogućuju pristup investiranju bez potrebe za posrednicima ili visokim početnim ulaganjima.
 • Inovacija i potencijalna disruptivnost: Kriptovalute predstavljaju inovativnu tehnologiju s potencijalom za promjenu načina na koji se obavljaju financijske transakcije i upravlja imovinom.

Prije nego što odlučite ulagati u kriptovalute, važno je pažljivo razmotriti ove rizike i prednosti te izvršiti vlastitu dubinsku analizu i istraživanje. Također je preporučljivo konzultirati se s financijskim savjetnikom ili stručnjakom prije donošenja investicijskih odluka.

 1. Edukacija: Posvetite vrijeme razumijevanju što su kriptovalute, kako funkcioniraju i koja je tehnologija iza njih. Možete pronaći mnogo resursa na internetu, uključujući članke, videozapise i forume posvećene edukaciji o kriptovalutama.
 2. Odaberite pouzdanu burzu: Istražite i odaberite uglednu kriptovalutnu burzu za kupnju i prodaju kriptovaluta. Neke popularne burze uključuju Coinbase, Binance, Kraken i Gemini. Provjerite ima li burza koju odaberete dobar ugled, nudi li kriptovalute koje vas zanimaju i ima li snažne sigurnosne mjere.
 3. Kreirajte račun: Registrirajte se za račun na burzi po vašem izboru. Obično je potrebno pružiti neke osobne podatke i verificirati svoj identitet, u skladu s propisima o poznavanju klijenta (KYC) i sprečavanju pranja novca (AML).
 4. Osigurajte račun: Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) na svom računu na burzi kako biste dodali dodatni sloj sigurnosti. Razmislite o korištenju hardverskog novčanika ili softverskog novčanika za pohranu svojih kriptovaluta izvan mreže za dodatnu sigurnost.
 5. Počnite s malo ulaganja: Počnite s malim ulaganjem koje si možete priuštiti izgubiti. Tržišta kriptovaluta mogu biti izuzetno volatilna, pa je važno biti spreman na mogućnost gubitka ulaganja.
 6. Diverzificirajte portfelj: Nemojte stavljati sva jaja u jednu košaru. Razmislite o diverzifikaciji svog kriptovalutnog portfelja ulaganjem u više kriptovaluta umjesto samo jedne. To može pomoći u smanjenju rizika i potencijalno povećati vaše povrate.
 7. Budite informirani: Budite ažurirani s najnovijim vijestima i razvojem u svijetu kriptovaluta. Pratite pouzdane kriptovalutne vijesti na web stranicama, blogovima i društvenim medijima kako biste bili informirani o trendovima na tržištu, promjenama u regulativi i novim investicijskim prilikama.
 8. Budite strpljivi i disciplinirani: Investiranje u kriptovalute može biti nepredvidljivo, a cijene mogu izrazito fluktuirati u kratkom roku. Ostanite strpljivi i pridržavajte se svoje investicijske strategije, izbjegavajući donošenje impulsivnih odluka na temelju kratkoročnih promjena cijena.
 9. Razmislite o dugoročnom investiranju: Dok se neki trgovci bave kratkoročnim trgovanjem kako bi iskoristili fluktuacije cijena, drugi preferiraju dugoročni pristup investiranju. Razmislite o svojim investicijskim ciljevima i toleranciji na rizik kako biste odredili najbolju strategiju za vas.
 10. Potražite profesionalni savjet: Ako niste sigurni gdje započeti ili kako ulagati u kriptovalute, razmislite o traženju savjeta od financijskog savjetnika ili investicijskog stručnjaka s iskustvom u području kriptovaluta.

Zapamtite da ulaganje u kriptovalute nosi inherentne rizike i važno je obaviti vlastito istraživanje i donositi informirane odluke. Nikada nemojte ulagati više nego što si možete priuštiti izgubiti i uvijek budite oprezni pri navigaciji kroz tržišta kriptovaluta.

11.02. (08:00)

True crime - kripto verzija

Bitconned – Netflixov dokumentarac o uzletu kriptovaluta i prvoj većoj prevari ima sto posto na Rotten Tomatoes-u

Film prikazuje ludilo za kriptovalutama kasnih 2010-ih i posebno se usredotočuje na skandal Centra Tech iz 2017. godine. U filmu, koji je režirao Bryan Storkel, stvarni biznismen Ray Trapani otvoreno se hvali da je izmislio cijelu prevaru. Gledatelji su bili šokirani Rayevom iskrenošću, a film su opisali kao lud i divlji. Index

18.01. (13:00)

Povoljna prognoza

Binance otkriva trendove koji će dominirati kripto tržištem 2024.

Predviđanja su da će se tokenizirane državne obveznice, potaknute povišenim kamatnim stopama, pojaviti kao atraktivan izvor prinosa za ulagače. Predstojeći halving bitcoina vjerojatno će privući još više institucionalnih igrača u kripto industriju. Studija CoinSharesa otkriva da će prosječni trošak proizvodnje po bitcoinu nakon halvinga vjerojatno porasti na između 27.900 i 37.800 dolara. U pozadini ovih uzbudljivih događaja, sigurnost ostaje najveća briga. Industrija je napravila hvalevrijedne korake u poboljšanju sigurnosnih mjera. Međutim, fokus na učvršćivanju sigurnosti ostaje nepokolebljiv. Konačno, važnost apstrakcije računa (account abstraction) dolazi do izražaja. To je ključni korak u tome da se blockchain tehnologija učini pristupačnijom i inkluzivnijom. Lider

10.01. (09:00)

Oni koji nisu, neka krenu ulagat

S bitcoin investicijskim fondom počinje nova era za kriptovalute

Bitcoin ETF-ovi mogli bi ostvariti priljev od 14,4 milijarde dolara u prvoj godini trgovanja. Dionice tih fondova bile bi podržane pravim bitcoinom, što znači da bi pritisak kupnje mogao povećati cijenu imovine za 74 posto. Jedno od glavnih pitanja jest da li će osnivanje takvih fondova potaknuti rast cijene bitcoina. Pojava spot bitcoin ETF-a pruža golemu priliku i za bitcoin i za širi ekosustav digitalne imovine. To bi moglo otvoriti pristup bitcoinu za tradicionalne puteve ulaganja, dok bi potencijalno privuklo banke da aktivno sudjeluju u industriji digitalne imovine. Nadalje, to bi moglo značiti povećano sudjelovanje reguliranih burzi i kvalificiranih skrbnika, kao i mogućnost komercijalnog rasta u različitim sektorima unutar prostora digitalne imovine. Lider

20.12.2023. (12:00)

Voziš i kriptorudariš

Korisnici Android Auta uskoro bi mogli zarađivati dok voze zahvaljujući aplikaciji MapMetrics, koja nudi alternativu Google Kartama i Wazeu


Ova inovativna navigacijska aplikacija korisnicima pruža osnovne navigacijske mogućnosti, uključujući izvanmrežnu podršku, čime omogućuje navigaciju i u područjima s lošim ili bez mobilnog signala. Ono što izdvaja MapMetrics je mogućnost korisnicima da primaju kripto nagrade dok koriste aplikaciju. Povezivanjem s kripto novčanikom, korisnici mogu pratiti svoju zaradu u stvarnom vremenu. Očekuje se da će MapMetrics uskoro podržavati Android Auto, integrirajući se na zaslone infotainmenta u vozilima. Aplikacija predstavlja inovativan pristup nagrađivanju korisnika za korištenje navigacijskih usluga. (Bug)

19.12.2023. (11:00)

Nije kripto sve što sja

Ulagačka 2023. godina: gubici na robnom tržištu, uzlet dionica i kriptovaluta

U moru gubitnika na robnim burzama našlo se i nekoliko istaknutih dobitnika. U energetskom sektoru dobro se moglo zaraditi na nuklearnoj energiji jer doživljava pravi procvat. Istaknuti dobitnik je i uran, korišten kao gorivo u nuklearnim elektranama, čija je cijena skočila za 69 posto. Među plemenitim metalima povjerenje ulagača opravdalo je zlato s godišnjim rastom cijene za 13,2 posto. U segmentu prehrambenih sirovina najviše su porasle cijene kakaa (+72,3 posto), soka naranče (+76,5 posto) i kave (+22,9 posto). Iako nije krenulo obećavajuće, ovo je godina oporavka vrijednosti kriptovaluta. Cijena bitcoina skočila je za 127 posto, a ethereuma 81,4. tportal

05.12.2023. (08:00)

E da mi je Bit coin

Bitcoin najskuplji od svibnja prošle godine, neki prognoziraju rast i do 100 tisuća dolara

Njegova vrijednost u ponedjeljak je narasla iznad 41 tisuću dolara. Ovakav rast vrijednosti bitcoina dogodio se u sjeni nekoliko skandala koji su posljednjih mjeseci potresli kriptotržište. Prošloga je mjeseca osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried proglašen krivim po svih sedam točaka optužbe povezanih s urušavanjem njegova kriptocarstva. Skandala nije bilo pošteđeno ni domaće tržište, ako se sjećate slučaja BitLucky. Rekordnu cijenu od 69 tisuća dolara bitcoin je zabilježio u studenom 2021. godine. Dio inozemnih analitičara kaže kako je kriptotržište u novom “bikovskom” zamahu te da bi već iduće godine cijena bitcoina mogla dosegnuti magičnih sto tisuća dolara. Lider

22.11.2023. (15:00)

Vrijedni rudari

Bitcoin će dosegnuti 150 tisuća dolara do sredine 2025.

Zahvaljujući nadolazećem halvingu i odobrenjima spot ETF-ova, objavio je Bernstein u izvješću od ponedjeljka. Ističu teoriju četverogodišnjeg ciklusa, odnosno ideju da se cijena bitcoina kreće u četverogodišnjim obrascima povezanim s njegovim rasporedom halvinga. U prethodnim ciklusima bitcoin je dotaknuo vrhunac u cijenama koje su bile višestruko više od njegovih graničnih troškova proizvodnje, poput 5,5x u 2017. i 2,1x u 2021. godini. Sredinom 2025. istraživači očekuju da će cijena bitcoina nadmašiti 1,5 puta više od svojih graničnih troškova proizvodnje, što bi bilo 150 tisuća dolara. Lider

17.11.2023. (17:00)

I tako nam je, draga djeco, nastao balon

Slučaj BitLucky: Šteta se procjenjuje na 18 i pol milijuna eura, ali priča ima i drugu stranu koja se tiče samih klijenata

Naime, nakon što je Luka obznanio kriznu situaciju klijentima, poznato je da su izbrisali sve svoje račune na društvenim mrežama, a pričalo se da su “negdje otišli sa svim tim silnim novcima”. Tjeralice nije bilo, a oni su uhićeni u utorak ujutro na adresama na kojima su bili prijavljeni. Najbizarniji dio ove priče tiče se i povjerenja koje je BitLucky odnosno Luka Burazer stekao u zajednici. Kao glavna osoba zadužena za trejdanje, Luka još od 2017. gradi reputaciju. Pokazao se kao vrlo sposoban u tome što radi nakon što je ljudima isplaćivao dvostruku dobit i tako se priča proširila. Klijenti su dolazili, ali je došlo i razdoblje pada vrijednosti kriptovaluta. Znajući za situaciju na tržištu, mnogi su planirali ne tražiti isplatu od BitLuckyja do sljedećeg porasta tzv. bull marketa koji se očekivao 2025. Prema onom što su oštećeni rekli za Index, problem je tim veći što pojedini oštećenici nisu htjeli umnožiti svoj novac kako bi ulagali dalje, da li u svoja poslovanja ili nešto treće, već su u kriptovalutama vidjeli izlaz iz kredita ili ovrha.