Po izboru Mixera: Top 10 najboljih glazbenih dokumentaraca - Monitor.hr
29.09.2023. (17:00)

Glazba i film, moj omiljeni spoj

Po izboru Mixera: Top 10 najboljih glazbenih dokumentaraca

Iako više za općenitu preporuku nakon godišnjih odmora i za početak jeseni, Mixer je odabrao kvalitetnih 10 naslova, ukoliko vam je do glazbe i glazbenih priča:

 • 10. Marley (2012)
 • 9. Gimme Shelter (1970)
 • 8. Style Wars (1983)
 • 7. Hype (1996)
 • 6. Pink Floyd: Live at Pompeii (1972)
 • 5. It Might Get Loud (2008) – film o električnim gitarama
 • 4. I Am Trying to Break Your Heart (2002) – o snimanju četvrtog albuma benda Wilco
 • 3. Amy (2015)
 • 2. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) – o festivalu u Halremu (2021)
 • 1. Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1979)

Slične vijesti

20.08.2023. (11:00)

Dao bi se popis proširiti, npr. dokumentarac o Georgeu Harrisonu, pa o Woodstocku ili o U2: Rattle&Hum...

Top 10 najboljih glazbenih dokumentaraca

Bob Marley - This Day In Music

Ako vam je dosta plaže i kupanja i zaželjeli ste se malo kauča i nekog dobrog filmskog sadržaja, u nastavku vam donosimo preporuku 10 glazbenih dokumentarnih filmova.

 • Marley (2012)
 • Gimme Shelter (1970)
 • Style Wars (1983)
 • Hype! (1996)
 • Pink Floyd: Live at Pompeii (1972)
 • It Might Get Loud (2008)
 • I Am Trying to Break Your Heart (2002)
 • Amy (2015)
 • Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (2021)
 • Ziggy Stardust and the Spiders From Mars (1979). Mixer
30.03.2023. (19:00)

Za slušanje i gledanje

‘Iz sve snage’ – tkanje novog mita

Dokumentarac Dimitra Dimitrovskog Dibe koji će večeras biti premijerno prikazan na ZagrebDoxu predstavlja ugodnu šetnju sjećanjima svima nama koji smo s domaćom rock glazbom devedesetih odrastali, stasali ili s njom zaživjeli, a i mlađim generacijama ocrtava točnu, iako nepotpunu sliku jednog vremena. Dimitrovski, dosad osvjedočen prvenstveno kao redatelj spotova, svoju priču započinje na njenom logičnom začetku u trenutku kad Zdenko Franjić dobiva otkaz u arhivu i s otpremninom od Ante Markovića započinje svoju polulegalnu diskografsku karijeru osnivanjem izdavačke etikete Slušaj najglasnije. Tu na scenu stupaju bendovi koji će kasnije činiti postavu kompilacijskog izdanja “Bombardiranje New Yorka” koje će čak i izvan alternativnih krugova sada napokon biti priznata kao jednako bitna kao što je “Paket aranžman” bio za scenu novog vala. Ravno do dna

16.10.2021. (21:30)

Ne ide se 'niz dlaku' publici

The Velvet Underground (2021) – netipična biografija netipičnog benda

“Rockumentarna” biografija do danas je postala zasebnim žanrom kinematografije koji kao da igra po vlastitim nepromjenjivim pravilima i isporučuje uvijek sličan rezultat: film koji je uglavnom namijenjen fanovima izvođača o kojem govori, ali je dovoljno zanimljiv da privuče i manje upoznate gledatelje kojima je ponestalo boljih ideja za ispunjavanje vremena. Haynes nema namjeru ugoditi obožavateljima, kao ni samim protagonistima. Reed je, naime, prikazan kao težak suradnik i čovjek koji je zarazno širio ozračje vlastite nelagode na druge. Izgleda da socijalno nije znao svoje negativne osjećaje kanalizirati kao u glazbi gdje je od njih stvarao umjetnička remek-djela. Kao što je glazba Velveta bila mahom nelagodna, atipična i hipnotizirajuća, i sam film je ista takva ista posveta grupi koja je svojeglavo odudarala od prosjeka. Ivan Laić za Ravno do dna.

27.06.2021. (15:00)

O očuvanju domaćeg bluesa, odnosno 'haikua s kamena'

Radio Ganga (2019): Nepretenciozan, živopisan i humoran glazbeni dokumentarac

Upravo specifičnom osobnošću koja umješno a neusiljeno fuzira urbano s ruralnim, alternativno s tradicijskim, kontrakulturalni progresivni indie s mainstream dominantnim, Matković ima status lokalne zvijezde, što dodatno pomaže ciljanoj promociji tradicijske baštine. Među ostalim, to čini editiranim sempliranjem, uzorkovanjem gangaških napjeva u suvremene hipnotičke beat-ritmove i loopove; svojevrsnom ambijentalnom world-music goa-etno-elektronikom kao pozitivnim primjerom kulturalne aproprijacije. Finalan proizvod pak izrazito je spontan, živopisan i humoran, a u prvom redu nepretenciozan glazbeni dokumentarac, koji obiluje gangaškim i guslačkim primjerima, koji sugestivno i umješno prenosi i pronosi boje, okuse, mirise i mentalitet hercegovačkog kraja, komina, dipli, nijemih kola, kamenjara, teškog težačkog života stanovništva, sa sajta Filmovi.hr

11.05.2021. (10:00)

Sjedni u kombi i vozi

Dave Grohl snimio film o životima glazbenika na sceni: Što nas to tjera da ostavimo sve iza sebe i krenemo putem u nepoznato?

Ma koliko različiti u pozadinama i životnim pričama – povezuje ih jedna stvar – nemogućnost zamišljanja života bez tonova, sviranja, publike i pozornica. U neku ruku ovaj je dokumentarac dobro kapitalizirao na disperziranoj katarzi, vidljivoj kroz mrežu najosnovnijih motiva koje film jednako dobro uspije spojiti u jedinstvenu, koherentnu priču – piše Ravno Do Dna o novom filmu “What Drives Us” poznatog bubnjara Nirvane i frontmena Foo Fightersa. Dokumentarac obuhvaća razgovore s brojnim svjetskim zvijezdama o njihovim životima na sceni i motivacijama da žive od glazbe. U ovom je filmu zaista sve rečeno – u potpunosti vam je jasno što vam je činiti ukoliko želite uspjeti kao glazbenik.

09.09.2019. (23:30)

Gangumentary

Hrvoje Horvat: Pogledajte sjajan dokumentarac ‘Radio Ganga’

Radi se o izvrsnom dokumentarcu autora Zdenka Jurilja, nedavno prikazanom izvan konkurencije na Sarajevskom filmskom festivalu i Mediteran filmskom festivalu. Svakodnevno gledam dokumentarce domaćih i regionalnih proizvođača i inozemnih istraživača, ali nakon projekcije na spomenutom festivalu teško da bih vam mogao preporučiti neki aktualni u kojem ćete više uživati. Večernji