Povijesni trenutak: Fotografije snimljene najdalje od Zemlje - Monitor.hr
12.02.2018. (12:53)

Razglednica sa zimovanja

Povijesni trenutak: Fotografije snimljene najdalje od Zemlje

Ove dvije fotografije gore ušle su u povijest jer su snimljene najdalje od Zemlje – snimila ih je svemirska letjelica New Horizons na udaljenosti od 6,12 bilijuna kilometara od svog matičnog planeta, pa, iako možda ne prikazuju kako nam maše neki vanzemaljac, fascinantno je da smo ih uspjeli uopće dobiti (ovdje NASA-in original). New Horizons upravo leti prema ledenom Kuiperovom pojasu kamo će doći u siječnju 2019., a za ove dvije fotografije New Horizonsu je prvo trebalo po 4 sati da emitira svaku i onda još 6 sati da dođu do Zemlje. Možemo očekivati da NH postavi novi rekord nekim novim fotografijama. Live Science


Slične vijesti

18.07. (12:30)

E, sad smo mirni!

Otkrivena najstarija svjetlost, utvrđena starost svemira

Znanstvenici su pomoću niza teleskopa u čilenskoj pustinji Atakami otkrili prastaru svjetlost iz Velikog praska, a time postavili i novu procjenu starosti svemira – 13,77 milijardi godina, uz mogućnost pogreške od 40 milijuna godina. Nova promatranja pomoći će i u rješavanju najvećeg razmimoilaženja u astrofizici – koliko se brzo svemir širi.

21.05. (22:30)

Jean-Luc, spasi nas!

NASA otkrila čestice koje putuju – unatrag kroz vrijeme

Znanstvenici iz NASA-e koji na Antarktici provode eksperiment na nebo su pomoću velikog balona nosili elektroničke antene kada su  susreli “povjetarac” svemirskih čestica koje su bili oko “milijun puta” jače od bilo čega što su prije vidjeli. Čestice su putovale prema “gore” od Zemlje, što je suprotno od uobičajenog, a NASA objašnjava da ovo otkriće sugerira kako su ove čestice putovale unatrag kroz vrijeme iz paralelnog svemira koji je rođen istovremeno kada je Veliki prasak stvorio ovaj u kojem živimo. Više nego ludo!

05.03. (17:30)

Pa, ne vide se Marsovci?!?

NASA snimila panoramske fotografije Marsa u najvišoj rezoluciji dosad

NASA-in rover Curiosity napravio je panoramu sastavljenu od više od 1000 fotografija i sadrži 1,8 milijardi piksela. Za snimanje panorame korištena je kamera Mast, odnosno Mastcam, a prikazuje Glen Torridon, područje koje Curiosity istražuje već godinama.

27.02. (14:30)

Svemirski accessory

Astronomi: Zemlja dobila novi “mini-Mjesec” – asteroid 2020 CD3

Astronomi iz projekta pretrage svemira “Catalina Sky Survey” utvrdili su da je Zemlja svojom gravitacijom u svoju orbitu uhvatila jedan asteroid, 2020 CD3, što je tek drugi asteroid za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu. Ovaj asteroid u Zemljinu je orbitu ušao još prije tri godine, no tek ove veljače je snimljen. Nije velik, promjera 1,9 do 3,5 metra, a prethodni sličan asteroid, 2006 RH120, oblijetao je Zemlju 18 mjeseci tokom 2006. i 2007. godine. Osim što je rijetkost, ovaj fenomen je zanimljiv jer je ovo prilika za proučavanje asteroida (jel’ Bruce Willis zauzet?!?).

15.10.2019. (17:30)

Hrvatski policajci planiraju otići gore i kažnjavati

Odličan video: Brzina kretanja Zemlje

Gornji dio u videu prikazuje brzinu okretanja Zemlje oko svoje osi (o,46 kilometara u sekundi), drugi odozgo brzinu okretanja Zemlje oko Sunca (107.300 km/h), treći brzinu kretanja Sunčevog sustava unutar Mliječne staze (826.000 km/h), a donji brzinu kretanja Mliječne staze (2.160.000 km/h).

 

12.09.2019. (10:30)

E, jel bolje kod vas?!

Otkrivena “super Zemlja” s vodom, moguć život

Astronomi su po prvi put zavirili u atmosferu egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava i otkrili kako vodene pare, tako i temperature koje potencijalno mogu podržavati život. Egzoplanet je poznat kao K2-18b, osam je puta veći od mase Zemlje i poznat je kao “super Zemlja”.

 

19.07.2019. (12:30)

Perspektiva mrava

Astronauti koji prvi put vide Zemlju iz svemira dožive kognitivni pomak u svijesti

Kada su astronauti prvi put vidjeli Zemlju iz svemira, rekli su da su doživjeli kognitivni pomak u svijesti, nakon što su vidjeli kako planet visi u praznini, o čemu pričaju u videu ‘Overview perspektive’ (‘Pregledna perspektiva’). NASA-in astronaut Ron Garan kaže dok je gledao Zemlju iz svemira “kfao da je vrijeme stalo. Bio sam preplavljen emocijama. Dok sam gledao dolje na Zemlju, tu zapanjujuću, krhku oazu, koja nam je dana za život, tuga me preplavila”. Zanimljivo je i kako astronauti naglašavaju koliko atmosfera djeluje slabašno – “jedva vidljivi sloj koji grli Zemlju i štiti sve živo na njoj od svemira”, a i da im se promijenilo gledanje na svemir – “mi već živimo u svemiru, samim time što smo na Zemlji, tu svijest treba razviti i promijenit će nam perspektivu na svemir”. 24 sata