Povjesničar: Danas vjerujemo u kapitalizam kao osamdesetih u socijalizam - Monitor.hr
13.12.2017. (07:05)

Zanimljiv razgovor

Povjesničar: Danas vjerujemo u kapitalizam kao osamdesetih u socijalizam

“Danas vjerujemo u kapitalizam na isti način na koji smo vjerovali u socijalizam 1980-ih. A to znači da ga uopće ne obožavamo. Postojali su ideolozi tada, postoje i sada. A većina se ljudi spram tih koncepata odnosi na način ‘slabe misli’. Prihvaćamo na primjer neku općenitu zamisao tržišta, a da uopće ne diskutiramo što to točno znači”, kaže češki povjesničar Pavel Kolar u intervjuu za Novosti. Govori i o primjeru iz Jugoslavije gdje je paralelno s rastućom sumnjom u društvu u ideologiju tog sistema rastao i broj članova partije.Slične vijesti

20.03. (17:30)

Ostala je Sedma republika

‘Borderland Soundtrack’ – muzičari iz Novog vala o raspadu Jugoslavije

TV Srbija počela je prikazivati dokumentarni serijal Borderland Soundtrack o ulozi i značaju glazbe u kulturi otpora i razvoju kulturne suradnje na postjugoslavenskom prostoru iz kuta ugla nekoliko generacija muzičara, onih iz Novog vala (Rundek, Cane, Koja, Predin, Dr Fric…) i onih kasnijih iz vremena novih država (Edo Maajka, TBF, Atheist Rap…). Prva epizoda emitirana je 5. ožujka na TV Srbije, i to točno na dan kada je prije dvije godine preminuo Ante Perković, čija je knjiga ‘Sedma republika – pop kultura u YU raspadu’ bila inspiracija za ovaj obimni dokumentarac, piše Petar Janjatović za Deutsche Welle.

04.12.2018. (23:30)

Teta Juga umrla sa 73 godine, najgore je što nije napisala oporuku

Ivo Goldstein: Je li Jugoslavija bila poželjan državni okvir, umjetna tvorevina ili tamnica naroda?

Da nije stvorena Jugoslavija, realno je pretpostaviti da bi od hipotetičke samostalne Hrvatske Italija otela znatno više, vjerojatno cijelo Hrvatsko primorje i Dalmaciju, a i Srbija bi uzela ono što je smatrala da je njezin dio. Čak ni pravaši nisu načelno dovodili u pitanje ujedinjenje, a Stjepan Radić iznio je republikanski program rekavši: “Hoćemo da budemo sa Srbijom, ali ne pod Srbijom” – Ivo Goldstein za Globus.

02.12.2018. (23:30)

Hrvoje Klasić: Prva Jugoslavija bila je opterećenja idejom o Velikoj Srbiji

02.12.2018. (22:00)

Elementi propasti

Zašto Jugoslavija nije uspjela?

Stota obljetnica osnivanja prve Jugoslavije bila je povod povjesničaru Draganu Markovini za pisanje knjige “Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua”. Koji su bili uzroci neuspjeha Kraljevine Jugoslavije kroz četiri elementa njene propasti možete pročitati u ulomku iz knjige koji je objavio Telegram.

02.12.2018. (20:30)

Za Jugoslaviju spremni: 100 godina od njezinog stvaranja

02.12.2018. (11:30)

Interaktivno: Nastanak i raspad Jugoslavije

30.11.2018. (23:30)

Jubilarno nostalgični broj

Najnovije Novosti od petka na kioscima: Yubilej

Nove Novosti imaju Specijalni dodatak na 22 stranice povodom stogodišnjice prve i 75. godišnjice druge Jugoslavije. O Jugoslaviji za Novosti pišu i govore: Svetlana Broz, Dubravka Ugrešić, Zoran Čutura, Davorka Turk, Nenad Vukosavljević, Dragan Markovina, Dejan Jović, Vjekoslav Perica, Budimir Lončar, Zlatko Dizdarević, Rastko Močnik, Mitja Velikonja, Drago Bojić, Nadežda Čačinovič, Luka Bogdanić, Milan Gavrović, Ante Lešaja, Štefica Galić, Sejo Sexon, Miki Manojlović, Mira Bogdanović, Tanja Petrović, Vesna Teršelič, Rade Šerbedžija, Snježana Kordić, Goran Vojnović, Dejan Ilić, Velimir Visković, Rumena Bužarovska, Jurica Pavičić, Mirjana Karanović, Rajko Grlić, Srđan Karanović, Borivoj Dovniković, Bojan Krištofić, Snježana Banović, Vladimir Arsenijević, Jeton Neziraj, Maša Kolanović, Damir Imamović, Robert Botteri, Borka Pavićević, Đorđe Matić, Duško Vujošević, Andrej Nikolaidis i Boris Vlastelica.

23.09.2018. (16:30)

Vuk i šest kozlića

Drašković: Da, jugonostalgičar sam. Ako su naši današnji bantustani raj – onda je Jugoslavija greška

“Da, jugonostalgičar sam, priznajem. Ako su današnji naši bantustani natopljeni mržnjom raj koji smo htjeli, onda je Jugoslavija greška” – kaže Vuk Drašković u intervjuu Jutarnjem povodom njegove nove knjige o kralju Aleksandru. Ocjenjuje upravo o njoj da je “komunistička Jugoslavija bila replika, dok je original bila Aleksandrova Jugoslavija iz 1918.”. O Srbiji danas smatra da mora ući u NATO i EU – “ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira”.

21.07.2018. (19:13)

Jugonostalgija

Anketa: Je li bilo bolje u Jugoslaviji?

Slobodna Dalmacija je našla dva zanimljiva YouTube videa sa dokumentarnim snimkama iz svih krajeva Jugoslavije iz 1968. i 1972. godine i tim povodom postavila anketno pitanje – Je li bilo bolje u Jugoslaviji? Trenutačni rezultati – većina kaže da je bilo bolje nego sad.

I drugi video od prije točno pedeset godina