Povjesničar: Danas vjerujemo u kapitalizam kao osamdesetih u socijalizam - Monitor.hr
13.12.2017. (07:05)

Zanimljiv razgovor

Povjesničar: Danas vjerujemo u kapitalizam kao osamdesetih u socijalizam

“Danas vjerujemo u kapitalizam na isti način na koji smo vjerovali u socijalizam 1980-ih. A to znači da ga uopće ne obožavamo. Postojali su ideolozi tada, postoje i sada. A većina se ljudi spram tih koncepata odnosi na način ‘slabe misli’. Prihvaćamo na primjer neku općenitu zamisao tržišta, a da uopće ne diskutiramo što to točno znači”, kaže češki povjesničar Pavel Kolar u intervjuu za Novosti. Govori i o primjeru iz Jugoslavije gdje je paralelno s rastućom sumnjom u društvu u ideologiju tog sistema rastao i broj članova partije.


Slične vijesti

15.11.2019. (17:30)

Prije 70 godina

Tito kao američki špijun i ‘beogradski Juda’

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu postavljena je izložba informbiroovske karikature kojom se obilježava obljetnica od 70 godina Titovog ‘Ne’ Staljinu i rezolucija Informbiroa. Dio materijala prvi put je dostupan javnosti. ‘Sovjetska propaganda koja je trajala od 1948. do 1954. godine bila je sirova, surova i vulgarna, a propaganda kojoj svjedočimo svakodnevno u Srbiji ima slične odlike’, piše Deutsche Welle.

13.11.2019. (14:30)

Dajte nam recept za leskovački voz i kvit smo!

Hrvatska od Srbije traži 148 milijuna dolara iz vremena Jugoslavije, ali Beograd je novce potrošio

U trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mješovitim bankama u inozemstvu nalazilo se 645,55 milijuna američkih dolara. Od toga je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 milijuna dolara. No, Srbija je većino tog novca potrošila – ostalo je samo 56 milijuna dolara – a Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac 90-ih koristio za plaćanje inodugova srbijanskih tvrtki. Hrvatska će sad tražiti kompenzaciju, piše Večernji.

10.11.2019. (18:30)

Preskočili sami sebe

Budimir Lončar: Jugoslavija je zaostala u trenutku kad se probudio cijeli istok

“Jugoslavija je zaostala za svojom vlastitom politikom u trenutku kada se probudio čitav istok, koji smo mi poticali na emancipaciju”, rekao je bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar na tribini o utjecaju pada Berlinskog zida na događaje u Jugoslaviji održanoj u Beogradu. Gostovali su i Titov prevoditelj i diplomat Ivan Ivanji, bivši dopisnik Televizije Beograd iz Zapadne Njemačke Mihajlo Kovač te povjesničar Tvrtko Jakovina.

20.03.2019. (18:30)

Ostala je Sedma republika

‘Borderland Soundtrack’ – muzičari iz Novog vala o raspadu Jugoslavije

TV Srbija počela je prikazivati dokumentarni serijal Borderland Soundtrack o ulozi i značaju glazbe u kulturi otpora i razvoju kulturne suradnje na postjugoslavenskom prostoru iz kuta ugla nekoliko generacija muzičara, onih iz Novog vala (Rundek, Cane, Koja, Predin, Dr Fric…) i onih kasnijih iz vremena novih država (Edo Maajka, TBF, Atheist Rap…). Prva epizoda emitirana je 5. ožujka na TV Srbije, i to točno na dan kada je prije dvije godine preminuo Ante Perković, čija je knjiga ‘Sedma republika – pop kultura u YU raspadu’ bila inspiracija za ovaj obimni dokumentarac, piše Petar Janjatović za Deutsche Welle.

05.12.2018. (00:30)

Teta Juga umrla sa 73 godine, najgore je što nije napisala oporuku

Ivo Goldstein: Je li Jugoslavija bila poželjan državni okvir, umjetna tvorevina ili tamnica naroda?

Da nije stvorena Jugoslavija, realno je pretpostaviti da bi od hipotetičke samostalne Hrvatske Italija otela znatno više, vjerojatno cijelo Hrvatsko primorje i Dalmaciju, a i Srbija bi uzela ono što je smatrala da je njezin dio. Čak ni pravaši nisu načelno dovodili u pitanje ujedinjenje, a Stjepan Radić iznio je republikanski program rekavši: “Hoćemo da budemo sa Srbijom, ali ne pod Srbijom” – Ivo Goldstein za Globus.

03.12.2018. (00:30)

Hrvoje Klasić: Prva Jugoslavija bila je opterećenja idejom o Velikoj Srbiji

02.12.2018. (23:00)

Elementi propasti

Zašto Jugoslavija nije uspjela?

Stota obljetnica osnivanja prve Jugoslavije bila je povod povjesničaru Draganu Markovini za pisanje knjige “Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua”. Koji su bili uzroci neuspjeha Kraljevine Jugoslavije kroz četiri elementa njene propasti možete pročitati u ulomku iz knjige koji je objavio Telegram.

02.12.2018. (21:30)

Za Jugoslaviju spremni: 100 godina od njezinog stvaranja

02.12.2018. (12:30)

Interaktivno: Nastanak i raspad Jugoslavije