06.06. (22:30)

Puna ruka narukvica

Pregled – svi ljetni glazbeni festivali

Ima ih na desetke, počevši od Pannonian Challenge koji je ovaj vikend u Osijeku (sviraju Silente, Hladno Pivo, Let 3, Gužva u 16-ercu, Debeli Precjednik, Atheist Rap, Maika i Bad Copy) do Goulash Disko koji je sredinom rujna u Komiži. Jutarnji popisao.Slične vijesti

22.03.2018. (12:26)

Kruder & Dorfmeister na ljeto u Šibeniku

Austrijski producentski i DJ dvojac Kruder & Dorfmeister 4. kolovoza će nastupiti na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, što će ovim velikanima elektronske plesne glazbe i glazbenim ikonama 1990.-ih biti prvi nastup u Hrvatskoj

Peter Kruder i Richard Dorfmeister na ponajljepšu pozornicu Jadrana dolaze uz pratnju tima vizualnih umjetnika i najavljuju četverosatni audio-vizualni doživljaj. Broj ulaznica je ograničen na tisuću – do 10. travnja koštaju 199 kuna, od 10. travnja do 10. srpnja 240 kuna, a nakon toga 280 kuna.

Toplo, duboko i eklektično s primjesama jazza, funka, soula, reggaea i hip-hopa, K&D zvuk promijenio je percepciju elektronske glazbe. Remiksirali su velikane kao što su Depeche Mode, Madonna, Roni Size, Gotan Project. Kompilacijski album DJ-Kicks za label K7 označio je prekretnicu za K&D; od heroja undergrounda postali su kritički hvaljeni i medijski eksponirani producenti i DJ-i, s bazom obožavatelja koja se iz Europe proširila na cijeli svijet. Sljedeća kompilacija K&D Sessions postala je globalni bestseller, s više od milijun prodanih primjeraka, a danas se smatra jednim od albuma koji je definirao zvuk devedesetih godina prošlog stoljeća, najavljuje ih organizator.

30.01.2018. (15:39)

Wiley, Bonobo i David Rodigan otvaraju 11. festival Outlook

Preko 300 glazbenika nastupit će na 10 jedinstvenih pozornica ovogodišnjeg festivala Outlook koji će pružiti preko 380 sati glazbe u pet dana festa u Puli i tvrđavi Punta Christo od 5. do 9. rujna.

Kao i svake godine Outlook će biti otvoren koncertom u dvije tisuće godina staroj pulskoj Areni, i to u srijedu, 5. rujna. U Outlook festival publiku će uvesti Sir David “RAM JAM” Rodigan MBE koji će s 20-članim Outlook Orchestrom izvesti glazbu koja je obilježila 40 godina karijere ovog legendarnog radijskog voditelja. Maestro ambijentalne glazbe Bonobo uživo će odsvirati svoj posljednji i cijenjeni album ‘Migration’, a na popis je upravo dodan i jedan od najutjecajnijih britanskih glazbenika današnjice i kum grimea – Wiley.

Najbolje od drum’n’bassa i grimea

U prvom valu izvođača glavnog dijela 11. Outlook festival u tvrđavi Punta Christo kod Fažane, od 6. do 9.9., najavljeni su J Hus, Stefflon Don, Kojey Radical, Mist, Madam X, Children of Zeus, AJ Tracey, David Rodigan, Channel One, Bonobo, Andy C, Noisia i Digital Mystikz. Uvijek raznolik i dinamičan popis izvođača uključuje najbolje od bass, d’n’b, dub, reggae, grime, hip-hop, jungle i dubstep glazbenih žanrova i to na najjačim svjetskim razglasima. Stiže tako zlatni dečko Velike Britanije, J Hus, sa svojom zaraznom mješavinom rapa i afrobeata, a tu je i kraljica dancehalla Stefflon Don, koja osvaja svojom vještinom slaganja stihova o ženskoj snazi i životu ulice. Tu su i jaka imena Grimea i rapa: AJ Tracey, Killa P., YGG, Lady Leshurr, Jaykae, Kamakaze, Grandmixxer, Trends i Boylan. I ove godine na pravi način predstavit će se i hip-hop scena, a predvode je MIST, Melanin 9, Ocean Wisdom, Devilman. Alternativniji i nježniji hip-hop slušat ćemo na nastupima Fatime, Open Mike Eaglea, MC Miss Red, Goth-Trada, Ryan De La Cruza, Ezra Collectivea i Layfullstopa i Eve Lazarus.

Dub i reggae srce su Outlook festivala od prvog izdanja, a Jah Shaka, Channel One, Iration Steppas, Johnny Clarke i Dub Asante bend te Dub Smugglers samo su neka od imena koji i ove godine održavaju tu tradiciju. Na tvrđavu se penje i prva dama bass glazbe Madam X, zatim Loefah, Jubilee, Commodo, Gantz i Lamont, Kahn, Neek.

Na 160 BPM-a

Bez solidne doze svojih 160 i više BPM-ova neće ostati ni drum’n’bass i jungle zaljubljenici, a za to će se pobrinuti Calibre, Andy C, Dillinja, Doc Scott, Randall, DJ Hype, DJ Storm, Noisia, dBridge, J:Kenzo, FIXATE, Bryan Gee, Kyrist, Riya Lenzman, DLR, ANT TC1, Artificial Intelligence i mnogi drugi. Kao glavna imena dubstep i garage zvuka listi izvođača pridružuju se Digital Mystikz, Silkie, Truth, Kaiju, A/T/O/S, Sicaria Sound, Indiji, Jack Sparrow, Hatcha, Youngsta Joe Nice, Djinn, Egoless N-Type, Silmzee, Darkzy, Skepsis, Notion, Mr Virgo, Bru-C i Lazcru.

Uz već spomenutog Egolessa u prvom valu imena 11. Outook od domaćih i regionalnih izvođača najavljeni su još Filip Motovunski te slovenski Roots In Session i Dub Diggerz.

Regionalne festivalske ulaznice ranograbilice koštaju 400 kuna za četiri dana i noći (samo za ljude iz regije), dok regionalne ulaznice za koncert otvorenja koštaju 240 kuna.

27.08.2017. (14:05)

Will Smith nastupio u Poreču u sklopu MTV-jeva glazbenog spektakla, udružio se s prijateljem DJ Jazzy Jeffom, bile tisuće posjetitelja [foto]

13.08.2017. (14:19)

Krk: Danas počinje festival Velvet – sviraju bjelovarski prog-rockeri Them Moose Rush, zagrebački jazzeri Chui, londonski ansambl Vanishing Twin, finski psych-pop glazbenik Jaakko Eino Kalevi…

26.06.2017. (08:33)

I gledat, i slušat

Bebel Gilberto, Kaziah Jones i Atomsko Sklonište na festu Orsula u Dubrovniku

Nastupom bossa nova pjevačice Bebel Gilberto preksutra u Dubrovniku počinje festival Orsula koji će potrajati sve do 19. kolovoza, a održava se na hridi iznad mora, s pogledom na grad, što je već pola dobrog doživljaja. 11. srpnja nastupit će Femi Kuti, afro-beat sin poznatijeg Fele, 15. srpnja su Indijci Dhroeh Nankoe Ensemble, 22. srpnja nastupaju stand-up komičari Sandra Silađev i Damir Nikšić, a 29. srpnja nastupa blue-funk izvođač Keziah Jones. 5. kolovoza su Jose Enrique Morente & Irene Rueda s svojim flamenco showom, 11.8. nastupa Atomsko Sklonište, 13.8. Tadić & Teofilovići te 19.8. Diego Guerrero, jazzer s tradicionalnim flamencom. Ulaznica za cijeli fest je 700 kuna. Facebook

25.06.2017. (14:37)

Brazilska zvijezda bossa nove Bebel Gilberto nastupit će 28. lipnja na festivalu Orsula u Dubrovniku, na festu inače suvremeni jazz, funk, bossa nova, flamenco…

19.06.2017. (12:33)

Glazbeni odmor

INmusic: U kampu 15.000 noćenja, u gradu popunjeno 85% kapaciteta

U festivalskom kampu INmusica ove se godine očekuje između 12.000 i 15.000 noćenja (što bi, kad se podijeli s prosječna 4 noćenja po osobi, dalo oko 3 tisuće ljudi), dok je trenutno u Zagrebu rezervirano 86% smještajnih jedinica. Uz procijenjenu potrošnju od 100 eura dnevno proizlazi da će INmusic festival gradu Zagrebu generirati prihod od oko 10 milijuna eura. Nastupi počinju u 16.45, danas sviraju Arcade Fire, Darko Rundek Apocalypso Now, Michael Kiwanuka, St. Tropez itd., a vrijeme će, za promjenu, biti dobro – sunčano i toplo (sva tri dana). Organizator je u prodaju pustio još ulaznice, može ih se kupiti na ulazu. Večernji

17.06.2017. (15:05)

Edo Maajka, Lonac i Lunar na najjačem festu Graffiti na Gradele dosad

Festival glazbe i grafita Graffiti na gradele koji će se održati od 27. do 29. srpnja u Bolu na Braču bit će najjači GNG fest dosad.

Na Gradele po prvi puta dolazi Edo Maajka, Krešo Bengalka, Tone Tuoro & Marchello (svi 29.7.). Prvi izvođački dan (28.7.) u Bol dolazi cijela Triestri banda – Kuku$i i Buntai predvođeni trap lordovima High 5.

Od writera i street art umjetnika dolaze najveća regionalna imena, a bit će na Braču i najviše internacionalnih gostovanja dosad. S dalekog otoka Réunion u Indijskom oceanu, negdje između Mauricijusa i Madagaskara, dolazi graffiti legenda JACE koji crta još od davne 1989., iz Španjolske stiže Sebas Velasco, zvijezda poznata po svom specifičnom stilu rada. S njim će iz Španjolske potegnuti i Iñigo Sesma, a iz Paname ženske snage dolazi pojačati Andi Soto.

Dugu listu artista regije predvodi domaći, a svjetski dvojac – Lonac, autor kucajućeg srca koji je svojim artom po pročeljima zgrada oduševio cijeli svijet, a tu je i domaći veteran, tata mlađe generacije graffiti i street art umjetnika Lunar koji će i ove godine ostaviti svoj trag na zidu Fabrike. Najbolje od regije donose Azram, Chez 186, Sarme, Artez, Junk, Nikola Mihajlović, Modul Osam, Bare (Pimp My Pump), Casino, Royal, Mane Mei, Hana, Artu Ditu, Anxio, Wuper Kec, Smack i Rina.

Cijeloga dana i cijele noći za DJ pultom izmjenjivat će se VRH (Kiša metaka), Kuna, Niki Peducci, Nina Davis (Gang Gang), Oliver (Bassinga), Oberön (Oberkuul & Frühstück), Zembo (Blaw:Blaw), Rofellos (Grime Croatia), Wvdup, Tikach, Gezin 808 Mafia i Radio Los Santos.

Graffiti na Gradele iskustvo još je uvijek u potpunosti besplatno. Inače, putnička stranica Momondo svrstala je Graffite na gradeli na popis deset najboljih svjetskih street art festivala u 2017., tik uz festivale u Stockholmu, Kopenhagenu, Montrealu i Bristolu,