Premijera novog Wellesovog filma u Veneciji, 50 godina nakon što je snimljen - Monitor.hr
01.09.2018. (15:20)

Premijera novog Wellesovog filma u Veneciji, 50 godina nakon što je snimljen

Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind) nastao je pod pokroviteljstvom Netflixa montažom 100 sati sirovog materijala koji je Welles ostavio nedovršenim. Rezultirajuće djelo je briljantno, kaotično i razdražujuće baš kao što se to moglo i očekivati – kaže Guardianov kritičar Peter Bradshaw. Glavni glumac je John Huston, a pojavljuju se Peter Bogdanovich, Dennis Hopper… Trailer je u članku.

O Wellesovom filmu piše i Daniel Rafaelić u tekstu “Film koji će obilježiti ovu i iduće godine” za Jutarnji.Slične vijesti

04.11.2015. (22:09)

Retrospektiva Orsona Wellesa i prateća izložba u Gliptoteci HAZU

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU (18. 11. – 16. 12.), Zagreb Film Festival obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku.

Retrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film Krste Papića u kojem je ostvario manju, ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegovog boravka u Zagrebu, dok je izložbom obuhvaćena dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj i sudjelovanja u našem kulturnom krugu.

Kao najavu programa posvećenog slavnom redatelju donosimo dosad neprikazani isječak iz kultne TV emisije 3, 2, 1… Kreni! u kojem Welles u studiju TVZ govori o značenju misteriozne riječi rosebud koja je obilježila povijest filma.

11.03.2015. (11:40)

Posljednji veliki Wellesov film u zagrebačkom Dokukinu

11.03.2015. (11:23)

Posljednji veliki Wellesov film u zagrebačkom Dokukinu

Posljednji veliki oskarovskog redatelja i scenarista Orsona Wellesa, ‘F for Fake’, treći je filmski klasik kojeg zagrebačko Dokukino KIC prikazuje u besplatnom programu najboljih dokumentaraca, Hall of Fame. Orsonov video esej na temu prevara, laži, umjetnosti te stvarnih autorskih vrijednosti koji svojom formom ne podliježe klasičnom dokumetarnom filmu na rasporedu je u subotu, 14. ožujka u Preradovićevoj 5 u 21 sat. Ulaz je besplatan.

U ‘F for Fake’ Welles prelazi granice dokumentarnog filma i kombinira različite žanrove pa poprima obilježja koja je najbolje opisati formom video eseja, Welles preispituje tanke granice između iluzije i istine, umjetnosti i laži. Kroz filozofska istraživanja prirode autorstva i autentičnosti kao temeljne vrijednosti umjetničkog rada, vodi nas priča slavnog Elmyra de Horyja i prisjećanje na dane njegove profesionalne karijere krivotvoritelja umjetnina.

Welles ‘F for Fake’ započinje izvođenjem nekoliko mađioničarskih trikova i tvrdnjom da je snimanje filma mađioničarska vještina koja lukavstvom navodi gledatelja da vidi nešto što dobrovoljno prihvaća, uzimajući sebe kao živući primjer šarlatana koji se proslavio na temelju laži tj. izmišljene radijske emisije o invaziji s Marsa koja je na Noć vještica 1938. potresla Amerikance. Uz Elmyra de Horyja i autora poznate lažne biografije Howarda Hughesa, Clifforda Irvinga, u filmu se pojavljuje i Wellesova velika ljubav, rođena Zagrepčanka, Oja Kodar.

Dokukino KIC i udruga Restart već treću godinu za redom besplatnim programom, Hall of Fame, pružaju zagrebačkoj publici priliku da uživa u filmskim ostvarenjima koja su obilježila dokumentarni žanr. Ove godine prikazuju 6 filmova s liste 50 najboljih dokumentaraca objavljene u časopisu “Sight&Sound”, a program možete pratiti svake subote do 4. travnja.